Küllerinden doğan lise

Güncelleme Tarihi:

Küllerinden doğan lise
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2001 00:00



Emel ARMUTÇU
Haberin Devamı

1958'de yüzlerce öğrencinin ölümüne yolaçan büyük deniz faciası, Gölcük Barboros Hayrettin Lisesi'nin kurulmasına yolaçmıştı. 17 Ağustos depremi ise okulu ve öğrencilerini bir kez daha öldürdü. Ama yılmayan mezunlar, okullarını Türkiye'nin örnek eğitim kurumlarından biri yapmaya karar verdiler.

Tarih 1 Mart 1958. Üsküdar adlı vapur, körfezde her zamanki seferini yapmakta; bir liseleri olmadığı için İzmit Lisesi, Sanat Okulu ve Kız Enstitüsü'nde okuyan Gölcüklü öğrencileri Gölcük'e taşımaktadır. Ama bir anda şiddetlenen lodos fırtınasıyla gemi çatırdamaya başlar. Kaptan köşkü bıçakla kesilmiş gibi denize uçar, gemi batar. Kazada kaybolanların çoğu liseli erkek öğrencilerdir; çünkü yetersiz sayıdaki can yeleklerini kız arkadaşları ve küçük kardeşlerine giydirip denize atmışlardır. Günlerden cumartesi olduğu için, kayıpların ne kadar çok olduğu ancak pazartesi okullar açılınca ortaya çıkar: 400'e yakın öğrenci boğulmuştur.

Vapura son anda binen Çiğdem'in cesedine asla ulaşılamaz. Sabahat ise kalkmak üzere olan vapura, arkadaşlarının ısrarına rağmen atlamamış, sadece el sallamıştır. Kardeşi Ekrem de vapurdadır. Ekrem'in cesedi 21 gün sonra balık ağlarına takılmış halde bulunur. Vapurda sandığı kızkardeşini köşe bucak aramış ve bulamadan ölmüştür.

Şanslılar da vardır; sabah okula gitmeden önce ayakkabısını tamire verdiğini hatırlayıp, motorlar çalıştıktan sonra vapurdan atlayan bir öğrenci; köpeği vapura binmeye direndiği için iskeleden dönen bir vatandaş gibi...

LİSE YAPTIRAN ÖLÜMLER

Felaket Gölcüklüler'e bir lise yaptırır. Barboros Hayrettin Lisesi (GBHL) 1958'de kurulur ancak 11 yıl başka binalarda faaliyet gösterir. 1970-71 öğretim yılında sahildeki kendi binasına geçer. Üniversite sınavlarında ilk 50 lise arasındadır. Ta ki 17 Ağustos 1999'da, 1958'den de ağır bir fatura ödeyene kadar. Depremle resmi olarak 51 öğrencisini, beş öğretmenini kaybeder, ama resmi olmayan rakamlar kayıp sayısının 150 olduğuna işaret eder. Lise binası ise kullanılamaz haldedir. Öğrenciler bu kez de çadır-okullara taşınacaktır. Neyse ki bu öğrencilerden biri, tek başına yazdığı mektuplarla okulunun onarılıp eğitime başlamasını sağlar!

Bir fırtınayla doğan, bir depremle yıkılan GBHL, bugün bilgisayar ağıyla dünyanın her yanındaki mezunlarına ulaşabilen, Türkiye'nin en ünlü liselerinden biri olmaya aday, tiyatro oyunları, spor, buluşmalar ve anmalarla gülümsemeye çalışan bir eğitim kurumudur.

‘‘Merhaba. Bu okulu bir marka yapmaya var mısınız?’’ diye bir ses gelir, GBHL'nin yenilenmiş binasından. Mezunlar Derneği'nin 1988'de kurulmasına rağmen bu ses ilk olarak 1999 Haziran’ında, yani büyük felaketten birkaç ay önce çıkabilmiştir. GBHL l990 mezunu, Mezunlar Derneği'nin şimdiki başkanı, NTV spikeri Faik Uyanık, okulun internet sayfasını kurmuş ve dünyanın dört bir yanına dağılmış okul mezunlarına ulaşmaya başlamıştır.

Ancak depremle birlikte sayfanın içeriği bir anda değişir. Gölcük'ün tek internet sayfası olduğu için, tüm deprem haberleri, yardım istekleri, aranan kayıplar, bu sayfa üzerinden geçer.

‘‘Kayıplara verilen sözün getirdiği enerji ve cesaret’’, GBHL Mezunlar Derneği'ni, daha fazla çalışmaya iter. İlk iş olarak 17 Ağustos 2000'de, yüzlerce mezununu okulun bahçesinde birleştirir ve kayıpları anarlar. Çeşitli sponsorluklarla, derneğe okulda güzel bir merkez oluşturulur. İhtiyacı olan öğrenciler için burs havuzu genişletilir; bir ‘‘Anı Bursu’’ konur ve isteyenlerin ölen bir öğrenci adına, yardıma ihtiyacı olan öğrencilere destek olması sağlanır. Anı Bursu, katılmak isteyen herkese açık (bilginize).

BARBAROS MAGAZİN YAYINDA

Doğuş Holding'in desteğiyle, okulun yanındaki basketbol sahasının spor salonuna dönüştürülmesi projesi yapılır. Arka taraftaki boş alana ise tiyatro salonunun inşa edilmesi için girişimlerde bulunulur. Henüz sponsor arayan üçüncü proje ise her sosyal grubun bir odasının bulunacağı Kültür Merkezi'dir. Mezunlar Ofisi, NTV'nin desteğiyle bir de projesyonel dergi çıkarmaya başlar: Barbaros Magazin. Üç ayda bir yayımlanan dergi, Gölcük ve Barboros Hayrettin Lisesi hakkındaki her türlü bilgiyi, duyuruyu içermektedir. Ofisin destek olduğu okul voleybol takımı Kocaeli Şampiyonu olur. Tiyatro grubu Liselerarası Tiyatro Yarışması'nda ikinciliği alır. Şimdi asıl hedef, liseyi tanınan bir lise haline getirmektir. Çıkış noktası şudur: ‘‘Gölcük'te yaşanan bu felaketin nedeni aslında bilimsellikten uzak olmak ve çıkarcılık. Bizim de birinci hedefimiz eğitim.’’

Okulun renkleri sarı siyah. Siyah, 1 Mart 1958'deki faciayı simgeliyor, sarı ise güneşin, yani lisenin doğuşunu.

Destek ve bilgi için:

www.gbhl.k12.tr ya da www.gbhl.org.tr Tel: 0262 414 60 49 - 412 11 86.

EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ SPİKER

Mezunlar Derneği Başkanı, NTV spikeri Faik Uyanık, 17 Ağustos depremi sırasında hemen yayına koştu. Haberler akıyordu, birden bir reklam arası görünce tuhafına gitti. Oysa kanaldaki arkadaşları Gölcük'teki ailesinden haberi almış, oraya gitsin diye arabasını bile hazırlamışlardı. Annesi, babası ve kardeşinin ölüleri 4 gün sonra enkazdan çıktı. O şimdi bir eğitim gönüllüsü.

OKUL MARŞININ BESTECİSİ

Mustafa Hindistan, Barbaros Lisesi Mezunlar Derneği'nin en aktif üyelerinden. Mezunlar Ofisi'nin direktörü, Barbaros Magazin dergisinin Yazıişleri Müdürü. Hem ofiste her türlü işe koşuyor, hem öğrencilere tiyatro çalıştırıyor. Ayrıca koreografi, oyunculuk, her şey onda. Bir de besteciliği var: Okulun marşını o yazdı ve besteledi.

Kübra Bingöl, 18 yaşında. Lise sona başlayacağı yıl, büyük depremle sarsıldı. 11 Eylül 1999'da okula döndükleri için sevinçliydiler ama bahçeden okula sokulmadılar (Gizlice girdiler, duvarlar derin çatlaklarla doluydu). Her şey çok hazindi; okulun 1200 kişilik mevcudu, 80-90 kişiye düşmüştü. Değirmendere'de bir okulun bahçesine çadır kurmalarına izin verildi (Halbuki o okul çok güzel, sağlam ve boştu! Gözleri orada kaldı). Kübra, bir mektup kaleme aldı çadır-okulda. Cumhurbaşkanı Demirel'e, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'na gönderdi. Cumhurbaşkanı’ndan hemen gelen cevap, onları İhsaniye'de bir Anadolu Lisesi'ne misafir olarak gönderecekti. Hiç cevap alamamasına rağmen, bakana yazmaya devam etti. Sonunda bir Gölcük ziyaretinde, önüne atlayıp eliyle verdi mektubunu. Ertesi gün okula bir ekip geldi ve okulun onarılması kararlaştırıldı. Mavi Hilal adlı kuruluşun sayesinde okul onarıldı ve öğretime açıldı. Kübra artık mezun ama, hala okula gidip geliyor, Mezunlar Derneği üyesi olarak...

Yıllar önce çekilmiş bu fotoğrafta gördüğünüz küçük kız, bugün Barboros Magazin'in yayın kurulunda olan Buket Sakarya. Derginin ilk sayısında Donanma'ya bir açık mektup yazan '83 mezunu Sakarya, ‘‘Gidemezsin, gidersen sahilim ıssız kalır, dalgalarım öksüz. Terkedişin ikinci bir 7.4 olacak, bil’’ demişti. Ertesi sayıda, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'den cevap vardı. Erdil, donanmanın sadece karargahının İzmir'e taşındığını belirtiyordu. Birçok birlik Gölcük'te kalacaktı. Derginin ‘‘Donanma Gitmesin’’ kampanyası, başlamadan amacına ulaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!