Küflü veya bayat yiyecek tüketmeyin

Güncelleme Tarihi:

Küflü veya bayat yiyecek tüketmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2010 15:31

Bayat veya küflü ekmek, baharat, salça gibi yiyeceklerde oluşan aflatoksin maddesi karaciğer kanserine yol açıyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, hepatitli hastalara verilen diyet listelerinde alkol haricinde hiçbir besin maddesinin yasaklanmasına ilişkin bilimsel bir veri bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Özkan, deve dikeni bitkisi ve enginarın ise karaciğere faydalı besinler olduğunu kaydetti.

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği tarafından düzelenen 7'nci Hepato Gastroenteroloji Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek turizm beldesinde Gloria Hotels Convention Center'da devam ediyor. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, dünyada ve Türkiye'de kansere bağlı ölüm nedenleri arasında karaciğer kanserinin ilk 10 içinde yer aldığını kaydetti. Türkiye'de sindirim sistemleri kanserleri arasında karaciğer kanserinin ilk 5 arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Dökmeci, Hepatit'in B ve C türlerinin gelişen evrelerinin de karaciğer kanserine neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, karaciğer kanserinin görülme sıklığıyla Hepatit B ve C hastalıklarının görülme sıklığı arasında doğru orantı bulunduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Dökmeci, “Hepatit B mikrobuna karşı aşılamanın yaygınlaştırılması hastalığın görülme sıklığını düşürdü” dedi. Türkiye'de Hepatit B'nin batı bölgelerde yüzde 5, doğu bölgelerde ise yüzde 10 civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dökmeci, hastalığın ortaya çıkışında toplumlarının sosyo- ekonomik durumlarının önemli olduğunu kaydetti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, hepatitli hastalara nasıl bir diyet programının uygulanması gerektiğinin, hastalar arasında önemli bir sorun olarak ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Özkan, alkol haricinde hiçbir besin maddesinin yasaklanmasına ilişkin bilimsel bir veri bulunmamasına rağmen hastalara karaciğer tarafından temizlenen boya egzos kokularından uzak durması, bilinçsiz antibiyotik kullanılmaması gerektiği ve yanık yağlardan kesinlikle uzak durumaları gerektiğini tavsiye ettiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Özkan, deve dikeni bitkisi ve enginarın ise karaciğere faydalı besinler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin C virüsü şanssızlığı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci ise Hepatit B virüsünün kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak vücuttan atıldığını belirtirken Hepatit C'de virüsün farklı bir seyir izlediğini söyledi. Türkiye'de görülen Hepatit C genotipinin 5 farklı tip içinde tedaviye en dirençli tip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Örmeci, “Hepatit C'nin Türkiye'e optimum tedavi şansı yüzde 50 civarında gerçekleşiyor. Amerika ve Avrupa ise bu rakam yüzde 80'e çıkabiliyor” diye konuştu. Prof. Dr. Örmeci, Hepatit C'nin ilerleyen evrelerinde diyabet, şeker hastalığının da ortaya çıkabilceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Örmeci, “Toplumda 'Tatlı karaciğere iyi gelir' şeklinde yaygın bir inanç var. Aksine eğer Hepatit C'de hergün tatlı yerseniz diyabeti tetiklersiniz” dedi.

Yeni yüzyıl hastalığı reflü

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Ünsal, 21. yüzyılın hastalığı olarak görülen reflünün sadece yetişkinleri değil yenidoğan bebekleri de tehdit ettiğini söyledi. Reflünün atık toplumun yüzde 20'sinin şikayet ettiği bir hastalık haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ünsal, “Her mide yanması, her ekşime reflü değildir. Haftada 2, 3 kereden fazla tekrarlıyorsa ve en önemlisi kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa reflüden bahsedebiliriz” diye konuştu. Hastalığın tanısında en önemli noktasının hastanın hikayesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünsal, tedavinin ise hastanın yaşam ve beslenme tarzını değiştirmesiyle mümkün olabilceğini kaydetti. Prof. Dr. Ünsal, reflüden korunmak için özelikle akşam yemeklerinde sofradan doymadan kalkılması, akşam yemeğinin ardından 3 saat içinde uykuya ya da yatar pozisyona geçilmemesi uyarılarında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!