Küçük zehir hafiyeler

Güncelleme Tarihi:

Küçük zehir hafiyeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 00:00

İstanbul Üniversitesi bünyesinde dört yıl önce kurulan Çocuk Üniversitesi, geleceğin detektiflerini yetiştiriyor. Üniversitenin Adli Tıp Programı’na katılan 11-14 yaşlarındaki ilköğretim çocukları, gelecekteki CSI İstanbul’un delil avcıları olacak. Faili meçhul cinayet, yakalanmayan suçlu kalmayacak.

Haberin Devamı

BURASI İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampusunda yer alan Adli Tıp Enstitüsü. Türkiye’nin tek Adli Tıp Programı’na ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin öğretim üyeleri, yaşları 11 ile 14 arasında değişen 20 ilköğretim öğrencisini üç hafta boyunca eğitiyor. Lise öğrencileri ise farklı sınıfta aynı konuları öğreniyor. Kızlar pembe, erkekler mavi önlüklü. Ağızlarda maske, başlarda bone, ayaklarda galoş. Genişçe bir salon. “Olay Yeri Girmek Yasaktır Polis” yazılı sarı bir bantla çevrilmiş. Yerde bir kadın manken yatıyor. Ortalık kan gölü. Sehpanın üzerinde meşrubat kutuları, izmaritler. Masada ise küflenmiş bir sandviç ve klima kumandası. Deliller “1, 2, 5” diye numaralandırılmış. Şeridin dışında kalan masada ise çocukların kullanacağı gereçler duruyor. Deliller için mini kavanoz ve zarflar, cımbız ve büyüteçler. Hepsi pür dikkat Yrd. Doç. Hülya Yükseloğlu’nu dinliyor: “Olay yerini neden araştırıyoruz, cesetteki böcekten ölüm tarihini nasıl öğreniriz, küçük ipuçları bizi nereye götürür, suçluların yakalanmasında iz ve ipuçlarını nasıl toplarız, delilin yasallığı neden önemli?” Sonra uygulamaya geçiliyor. Minicik çocukların her biri Sherlock Holmes edasıyla olay yerini milim milim tarıyor. Pamuklu çubuklarla DNA’larını inceleyecekleri kan örnekleri, saç ve izmaritler kuyumcu titizliğiyle cımbız yardımıyla alınıp kavanoza konuyor, ağzı yavaşça kapatılıyor. Küflenmiş sandviç büyüteçle uzun uzun incelenip, bir parçası koparılıp zarflanıyor.

Haberin Devamı

DELİLLERİ İNCELİYORLAR

Topladıkları delilleri laboratuarlarda tek tek inceliyorlar. Mikroskoplar, son sistem makineler, genetik inceleme birimleri, DNA profiliyle maktul ve katilin kimliği analizleri, verileri bilgisayara kaydetme… Türkiye ve dünyadaki ünlü faili meçhul cinayetlerin neden aydınlatılamadığı tartışılıyor. Çocuklar o cinayeti çözüyor. Son aşamada, cinayet raporunun nasıl yazılacağını öğreniyorlar.

DİPLOMA DA ALACAKLAR

Kız ve erkek çocukların sayısı eşit. Hepsi polisiye dizi düşkünü. Dexter, CSI serisi, Sherlock Holmes, kriminal belgesel ve dizileri seyrediyorlar. 24 Haziran’da başlayan eğitim, 12 Temmuz’da bitecek. Üniversitenin Beyazıt Kampusu’nda diplomalarını alıp kep

/images/100/0x0/55eb67e6f018fbb8f8bf04f0
fırlatacaklar. Birinci olan çocuk, burslu olarak yurtdışına eğitime gönderilecek. Üç haftalık eğitimin ücreti 900 TL. Başvuru tarihi, İÜ’nün internet sitesinden duyuruluyor.

Haberin Devamı

Otopsi yapmak istiyorlar

İÜ Adli Tıp Enstitüsü Başkanı ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İmdat Elmas, programla ilgili “Adli Tıp Programı’nda Fen ve Sosyal Bilimler de var ama çocuklar en çok Adli Tıp Bilimi’ne ilgi gösteriyor. Otopsilere katılmayı çok istiyorlar ama biz psikolojileri açısından doğru bulmuyoruz, izin vermiyoruz” dedi. Öğrencilerden İnan Mutlu (13) ise “Yaz okulu arıyordum. Bu program ilgimi çekti. İleride genetik mühendisi olarak Adli Tıp’a hizmet edeceğim. Ailem destekliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!