Küçük Ferhat, hastalığıyla dünya tıp tarihine geçti

Güncelleme Tarihi:

Küçük Ferhat, hastalığıyla dünya tıp tarihine geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2003 02:07

Ferhat Coşkun, dünyada sadece 6 bebekte görülen genetik bozuklukla dünyaya geldi. ‘‘Ter Haar Sendromu’’na bağlı olarak kalp kapakçığında meydana gelen sorun nedeniyle ölümü bekleniyordu. Coşkun, Prof. Dr. Semih Barlas'ın gerçekleştirdiği ameliyatla hayata döndü.

Ferhat Coşkun, henüz 5.5 yaşında ve çok ender görülen Ter Haar Sendromu hastası. Bu güne kadar dünyada sadece 6 hastada tesip edilen Ter Haar Sendromu kalıtımsal. Hastalık ilk kez 1982'de tanımlandı ve aynı yıl üç hasta bildirildi. Daha sonra 1995'te iki, 1997'de de bir hasta daha literatüre geçti. Ferhat Coşkun, tıp literatüründe yer alacak yedinci hasta. Bu sendrom, genellikle akraba evliliklerinin kötü sonuçlarından biri. Çoğunlukla kardeş çocuklarının evliliklerindan doğan bebeklerde görülüyor. Nitekim Ferhat'ın elektrik teknisyeni babası Nihat ile annesi Satiye Coşkun kardeş çocukları. Ter Haar sendromu taşıyanların zekáları normal oluyor, fakat iskelet, göz, omurga gelişim bozuklukları, görme kaybı, yüzde farklı görünüm gibi problemlerle karşılaşıyorlar. Bunların yanında doğumsal ağır kalp hastalıkları nedeniyle bu bebeklerin çoğu, çocukluk çağına bile ulaşılmadan kaybediliyor.

Nihat Coşkun, 1981'de dayısının kızı Satiye ile evlendi. 1985'te ilk çocukları Yasemin sağlıklı olarak dünyaya geldi. Yasemin kardeş isteyince üç çocukları daha oldu. Ancak Ferhat'ınkine benzeyen sorunlar nedeniyle üç çocuklarını da birkaç yıl içinde kaybettiler. Paraları olmadığı için onları hastaneye bile götürememişlerdi. Ferhat beşinci çocukları olarak dünyaya geldi. İstanbul Tıp Fakültesi'nde hastalığının tanısı konduğunda doktorlar, ‘‘Bu hastalığın dünyada çaresi yok. Ölüme hazır olun’’ dediler. Yürüyen, bisiklete binen, top oynayan ama kalbindeki sorun nedeniyle çabuk yorulan Ferhat, doktor kontrolünde 5.5 yaşına kadar geldi. Kalp ve damar sorunları ağırlaşınca ameliyata karar verildi. SSK'nın sevk ettiği Alman Hastanesi'nde Prof. Dr. Barlas'ın gerçekleştirdiği ameliyatla hayata döndü.

Ferhat'ın kendinden sonra doğan kardeşini çok sevdiğini söyleyen baba Nihat Coşkun, ‘‘O çok akıllı bir çocuk. Kardeşlerine çok düşkün. Bir kez 'Baba' yazmayı gösterdim. Unutmuyor, yazıyor. Çok meraklı. Yaşı gelince okula göndermek istiyoruz’’ diyor.

Türkiye’de ameliyat edilen ilk hasta

Ferhat Coşkun, Türkiye'de ameliyat edilen ilk Ter Haar Sendromlu hasta. Prof. Dr. Semih Barlas'ın tercih ettiği teknik de ilk kez uygulandı. Hastalığı nedeniyle ileri derecede harap olan ve işlev göremeyen kalp kapağı tamir edilen Ferhat'a, vücutta eriyebilir özellikteki halka yerleştirildi. Üç saat süren açık kalp ameliyatından sorunsuz çıkan Ferhat'a ameliyat sonrasında yapılan incelemede, kalp kapağının normal çalıştığı saptandı. Takılan halka, görevi bittikten sonra moleküler yapısı nedeniyle 8-18 ayda kendiliğinden emilecek. Böylece çocuk büyüdükçe benzer ameliyatların yapılmasına gerek kalmayacak.

Prof. Dr. Semih Barlas, ‘‘Ferhat kendi halinde bırakılsaydı, kısa bir süre sonra kalbindeki doğumsal hasar nedeniyle kaybedilecekti. Bu ameliyat ona hayat kazandırdı. Diğer kalp kapağı halkaları kullanılsaydı çocuk büyüdükçe, halkalar dar gelecekti ve yeni ameliyatlar gerekecekti’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!