KÜÇÜK 4X4 sınıfında BÜYÜK savaş başlıyor

Güncelleme Tarihi:

KÜÇÜK 4X4 sınıfında BÜYÜK savaş başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 00:00

Amerika’da doğmasına rağmen dünyanın diğer kıtalarındaki pazarlarda da hız kesmeden büyüyen kompakt 4X4 segmentine her geçen gün yeni modeller ekleniyor. Petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak 2 yıl içinde tüm dünyada yüzde 110 büyümesi beklenen kompakt 4X4 pazarında hemen hemen her marka yeni modellerini piyasaya sunuyor.

Türkiye’de Volkswagen’in Tiguan, Ford’un ise Kuga modeliyle giriş yaptığı kompakt 4X4 sınıfta, önümüzdeki aylarda yepyeni modeller pazardaki yerini alacak. Bunlar arasında ağırlıklı olarak lüks otomotiv üreticilerinin geliştirdikleri Volvo XC60, Mercedes-Benz GLK ve Audi Q5 gibi yepyeni modeller yer alıyor. Mercedes’in kompakt SUV sınıfına adım attığı modeli GLK, Ekim ayında 75 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla, Audi’nin aynı sınıftaki yeni modeli Q5 ise Kasım ayında 55 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla Türkiye’de yollara çıkacak. Volvo XC60 ve Renault Koleos gibi kompakt SUV’lerin de sonbahar aylarında pazara sunulmasıyla, küçük 4X4 sınıfında büyük savaş yaşanacak.

’Ben de varım’ diyen Mercedes GLK, 75 bin Euro’dan başlıyor

Alper YOLDAŞ

Mercedes-Benz’in ilk kompakt 4X4’ü GLK Serisi, Ekim ayındaki Autoshow Fuarı ile birlikte Türkiye pazarına sunulacak. Tasarımının yanı sıra çevreci ve ekonomik motorlarıyla dikkat çeken Mercedes GLK, 75 bin Euro’dan başlayan fiyatlara sahip olacak. Öncelikle 320 CDI versiyonu ithal edilecek olan GLK’nın 100 kilometrede sadece
/images/100/0x0/55eafa59f018fbb8f8a3021c
6.9 litre yakıt tüketen dizel versiyonu 220 CDI ise Nisan 2009’da 70 bin Euro’luk fiyatıyla yollara çıkacak. Bu yıl için Türkiye’de 50 adetlik satış hedefleyen Mercedes, 2009’da bu rakamı 300 adete çıkarmayı planlıyor.

Mercedes’e ’küçük 4X4 pazarında ben de varım’ dedirten GLK Serisi’nin uluslararası basın lansmanı Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirildi. GLK’nın teknolojisi ve ekonomik motorlarının yanı sıra tasarımıyla da dikkat çektiğini belirtmekte yarar var. Kaslı ve sert çizgileriyle klasik G Serisi’ni çağrıştıran GLK, modern Mercedes binek modellerinin hatlarını da taşıyor. GLK’nın tasarımı ve ölçüleri arazide yüksek hareket kabiliyeti sağlarken, dört tekerlekten çekiş sistemi ’4MATIC’ de aracın asfalt ve arazide beklenen performansı sunmasına imkan veriyor. Adındaki ’G’ harfinin bir anlamda hakkını veren GLK, G, ML ve GL Serileri’nden oluşan ’Mercedes 4X4 ailesi’nin bir üyesi olduğunu kanıtlıyor.

Güçlü ve ekonomik 4 ve 6 silindirli motorlarla donatılan GLK, kendi kategorisinde örnek teşkil edecek tüketim ve emisyon değerlerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yeni 4 silindirli dizel motorlu GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY, bu özellikleri kanıtlayan bir araç. 100 kilometrede ortalama 6.9 litre yakıt tüketen bu araç, henüz yürürlüğe girmemiş olan Euro 5 çevre normlarına da uygun. 170 beygir gücündeki motor, GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY’nin 8.8 saniyede 0’dan 100 km/saat hıza ulaşmasını sağlıyor. GLK 320 CDI modelinde kullanılan V6 dizel motor ise 224 beygir güç ve 540 Nm tork sunuyor. 100 kilometrede ortalama 7.9 litre yakıt tüketen bu dizel araç, 0’dan 100 km/saat hıza 7.5 saniyede ulaşıyor. GLK’nın tüm modelleri standart olarak konforlu bir sürüş sağlayan 7 ileri vitesli otomatik şanzıman ’7G-TRONIC’ ile donatılıyor. Ayrıca, ana şanzımana entegre ön aks diferansiyeli ve 50 Nm kilitleme torku uygulayabilen çift kademeli kavramaya sahip merkezi diferansiyel arazi koşullarında ilerlemeyi kolaylaştırıyor.

OFF-ROAD PAKETİ DE VAR

GLK’nın bir başka öne çıkan özelliği ise ’off-road’ (arazi) paketine sahip olması. Off-road paketi ile donatılan GLK modellerinde, ön panelde yer alan bir düğme sayesinde 7G-TRONIC şanzıman arazi konumuna geçiyor ve araziye özel ABS ve ’4ETS’ (Elektronik Çekiş Kontrol) sistemlerini kapsayan ’ESP’ (Elektronik Denge Programı) sistemini devreye giriyor. İlk kez ML Serisi’nde kullanılan araziye özel ABS sistemi aracın üzerinde hareket ettiği zeminin türünü (kaya, kum, çakıl, çamur) belirliyor ve fren anında zemin türüne göre reaksiyon gösteriyor. Yine off-road paketi kapsamında olan ’DSR’ sistemi ise yokuş aşağı inişlerde aracın hızını 4 ile 18 km/saat arasında sabitleyebiliyor. Sürücü iniş sırasında tempomat kolunu kullanarak, bu hızı değiştirebiliyor.

100 kişi için Kasım’da 55 bin Euro’ya geliyor

Emre ÖZPEYNİRCİ

Alman üretici Audi’nin SUV sınıfındaki yeni temsilcisi Q5, Kasım ayında Türkiye’de yollara çıkıyor. Hızla büyüyen 4X4 segmentinin en yeni oyuncularından biri olmaya hazırlanan Q5’ten yıl sonuna kadar 100 adet satılması
/images/100/0x0/55eafa59f018fbb8f8a3021e
bekleniyor. İkisi dizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneği ile yollara çıkacak olan Q5, 55 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Bu yıl sonuna kadar 100 adet Q5 satmayı planlayan Doğuş Otomotiv-Audi, 2009 yılı için ise satış hedefini 600 adet olarak açıkladı.

Geçtiğimiz hafta İspanya’da düzenlenen uluslararası basın lansmanıyla tanıtılan Audi’nin yeni kompakt SUV modeli Q5’ni geliştirilen mühendisler tepeden tırnağa aracın her noktasında yakıt tüketimini düşünmüş. Audi Q5, sahip olduğu yeni motor teknolojisinin dışında, lastiklerinden, navigasyonuna, farlarından, radyatörüne kadar yakıt tüketimi düşünülerek tasarlanmış. Özgün bir tasarıma sahip olan Q5, genel olarak yuvarlak hatlara sahip. Gösterişli krom havalandırma ızgarası ile bir Audi olduğunu hemen ortaya koyan araç, profilden bakıldığında da oldukça sportif bir duruş sergiliyor. Q5’in arka kısmına geçildiğinde ise ağabeyi Q7’den izler taşıdığı görülüyor. 1.65 metrelik yüksekliğindeki aracın uzunluğu 4.63 genişliği ise 1.88 metre. Bu sayede araç arka koltukları dik konumdayken 540 litre, koltukları katlandığında ise 1560 litrelik bagaj hacmi sunuyor.

İKİSİ DİZEL ÜÇ MOTOR

Üç farklı motor seçeneği ile Türkiye’ye gelecek olan Q5’te 2.0 litre hacmindeki benzinli motor en çok satacak versiyonu oluşturuyor. Yeniden geliştirilen bu motor 211 beygir güç ve 350 Nm tork üretecek şekilde modifiye edilmiş. Araç bu motor ile 0-100 km/s hızlanmasını 7.2 saniyede gerçekleştirirken maksimum 222 km/s hıza ulaşabiliyor. Motorun ortalama yakıt tüketimi ise 8.5 litre. Yeni Common-Rail teknolojili 2.0 TDI motor ise 170 beygir güç ve 350 Nm’lik tork üretirken, 100 km’de 6.7 litrelik yakıt tüketim değeriyle ön plana çıkıyor. Motor yelpazesinin en güçlü ünitesi olarak dikkatleri çeken 3.0 TDI V6 motor ise 500 Nm’lik tork değeriyle dikkat çekiyor. 240 beygir gücündeki turbo dizel motorlu Q5, 7.5 lt/100 km ortalama yakıt tüketiminin yanı sıra 225 km/s’lik son hızı ve 6.5 saniyelik 0-100 km/s performans değerlerine sahip. Audi Q5 2.0 TDI’da ilk etapta sadece 6 ileri manuel şanzımana yer verilirken 2.0 TFSI ve 3.0 TDI motor seçeneklerinde ise 7 ileri ’S Tronic’ şanzıman kullanılıyor.

KİŞİYE ÖZEL SÜRÜŞ

Audi Q5 sahip oludğu teknolojik özellikleriyle de dikkat çeken bir araç. ’Audi Drive Select’ adı verilen sistem, otomobilin üzerinde yer alan çok sayıdaki teknik bileşenleri ve işlevleri, ’Konfor’, ’Otomatik’ ve ’Dinamik’ modunda farklılaştırarak Q5’in değişken sürüş karakterlerine bürünmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte Q5 modellerinde ayrıca dördüncü bir mod daha sunuluyor. ’Bireysel’ adı verilen bu mod, direksiyon oranından, şanzıman değişim oranlarına, gaz pedalı tepkisi ve elektronik uyarlanabilen amortisör ayarlarına kadar toplam 24 farklı sürüş modunun sürücü tarafından ayarlanmasına imkan tanıyor. Standart olarak ’quattro’ sürekli dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılan Audi Q5’te normal yol koşullarında motorun ürettiği güç, ön ve arka akslara 40:60 oranında dağıtılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!