Küçücük karelerde kıyı görüntüleri

Güncelleme Tarihi:

Küçücük karelerde kıyı görüntüleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 23:55

Fotoğraf sanatçısı Kamil Fırat'ın ‘‘Kıyı’’ adlı fotoğraf sergisi izleyenleri büyülüyor. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde devam eden sergi 15 yıllık bir çalışmanın ürünü. Bir fotoğraf sergisi için hiç de alışık olmayan baskı boyutları kullanmış. 15 santimetrekarelik fotoğraflarda kendi değimiyle sıradanlığı yakalamış. Birazcık işin farkında olanlar bilir ki fotoğrafta boyutlar küçüldükçe ustalık katsayısının artması gerekiyor. Siyah beyaz görüntülerin ton zenginliğinde renk skalasının tüm renkleri canlılıklarından hiç bir şey kaybetmemiş. Kamil Fırat çalışmanın başlangıcının 1979'a kadar uzandığını söylüyor. İstanbul yakınlarındaki küçük bir sahil kasabasında yalnız başına geçen bir yıl, kıyılar konusunu kafasına kazımış. ‘‘Kıyılar bana ıslık sesi gibi geliyor. İnsan ıslık sesini duyduğu yere doğru bakar. Kumsalda herkesin görebileceği şeyleri gördüm. Sıradanmış gibi görünen küçük ayrıntıları kaydettim. Sıradan olanın da fotoğraf olabileceğini göstermek istedim.’’

Büyük boyutlarda baskılar kullansaydınız fotoğraflar daha havalı olmaz mıydı sorusuna şöyle cevap veriyor: ‘‘Fotoğraf küçük ebatlarda basılınca işin rengi de değişiyor. Müthiş bir teknik performans gerekiyor. Detayların ortaya çıkması için orta format negatifler kullandım. Sergi yapılan yer zaten çok etkileyici. Haliyle fotoğrafların mekana yabancılaşması gerekiyordu. Mekanla yarışmamak lazım.’’ Toplam 46 fotoğrafın yer aldığı sergi 26 Ocak'a kadar devam ediyor.


Fotoğrafları müzelerde


Kamil Fırat 1987'de yayımlanan ‘‘Atlar’’ kitabından sonra arka arkaya Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Kapadokya ve Özne-Hilmi Yavuz albümleri yayımlandı. Fotoğraf eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Fotoğraf bölümlerinde hocalık yaptı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi'nde Belgesel, Görsel İletişim ve Karanlık Oda teknikleri konusunda dersler veriyor. Kamil Fırat, ‘‘Kuşlar ve Atlar’’ serisini hazırladığı on yıl, kendisine kırık bir aşk öyküsüne de maloldu. Belçika Kraliyet Müzesi fotoğraf koleksiyonuna giren ilk Türk fotoğrafçısı oldu. Hazırladığı Kapadokya albümü ayrıca Corner House'un ‘‘En iyi yayınlar’’ kataloğuna girdi. ‘‘Kapadokya Serisi’’, Almanya'nın ünlü Bochum Müzesi'nde sergilendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!