Küba'da yeni vergiler

Güncelleme Tarihi:

Kübada yeni vergiler
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 15:39

Halkın yüzde 85'inin kamuda çalıştığı ve vergi ödemediği Küba'da, serbest meslek sahiplerine yüzde 25 ile 50 arasında değişen vergiler getiriliyor.

Haberin Devamı

Kübada yeni vergiler
                    Â

 

Ekonomide köklü bir dönüşüm hedefleyen Küba hükümeti, serbest meslek sahipleri ve küçük-orta ölçekli işletmelere yönelik yeni kural ve vergileri açıkladı.

 

Buna göre yıllık geliri 225 dolardan fazla olanlara yüzde 25, 2300 dolardan fazla olanlara ise yüzde 50 vergi getirilecek.

 

Birçok işletmeye işçi çıkarma hakkı tanınacak.

 

Ayrıca taksicilik, marangozluk, elektrikçilik ve berberliğin de aralarında bulunduğu 178 meslek dalı için ilk kez lisans verilecek.

 

Haberin Devamı

Değişiklikler hükümetin Mart ayına kadar kamuda yarım milyon kişiyi işten çıkarma planlarının bir parçası.

 

Aslında vergi Kübalılar için bir hayli yeni bir kavram.

 

Halkın büyük bölümü kamuda çalışıyor ve ortalama 20 dolarlık maaÅŸlarında herhangi bir kesintiye gidilmiyor.   Â

 

Değişiklikler çerçevesinde, Küba ekonomisinin millileştirildiği 1968'den bu yana ilk kez, 83 meslek dalında çalışanlara akrabaları dışında işçi çalıştırma hakkı tanınacak ve bu çalışanlar vergiye tabi olacak.

 

1960'lardan bu yana ABD ambargosu altındaki Küba ekonomisi son iki yıldır krizde ve bu nedenle ithalatı durdurmak zorunda kaldı.

 

Ülkenin turizm gelirleri gerilediği gibi, temel ihraç ürünü olan nikelin fiyatındaki düşüş de ekonomiyi olumsuz etkiledi.

 

  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!