Kritik 17. madde kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Kritik 17. madde kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 18:46

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesi 337 oyla kabul edildi.

Haberin Devamı

AĞLAYAN MİLLETVEKİLLERİ OLDU

Sonuç açıklandığında alkışlarla karşılandı. Başbakan Meclis'ten çıkarken tüm milletvekilleri alkışladı. Bütün bakanlar ve vekiller birbirlerini öpüyorlar. Zaman zaman 'zafer bizim' sözü de duyuldu. Herkes birbirini kutluyor, tam bir bayram havası var.

Oylama sonucu açıklandığında ağlayan milletvekilleri de görüldü.

337 KABUL 69 RET

Genel kuruldaki gizli oylamaya 410 milletvekili katılırken, 337 kabul oyuna karşı 69 ret oy kullanıldı. Aynı madde ilk turda 70 ret oyuna karşı, 337 oyla kabul edilmişti. 17. madde Cumhuriyet Halk Partisi’nin paketten çıkarılıp ayrı görüşülmesini önerdiği 3 maddeden biriydi. Teklifin 17. maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunu düzenleyen 146.maddede değişiklik öngörülüyor. Buna göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi 17 asıl üyeden oluşacak.

Haberin Devamı

Maddeye göre, Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. Meclis, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3’er aday arasından, bir üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, bir üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek.

Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak. Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek.

URAS "EVET" DEDİ

Anayasa değişiklik teklifinin askeri yargının görev alanı ile Anayasa Mahkemesini yeniden düzenleyen 2 maddesinin oylamasına katılan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “evet” oyu kullandığını söyledi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uras, BDP'nin anayasa değişikliği konusundaki duruşunun sağlıklı olduğunu düşündüğünü belirterek, “Her zaman topu AKP'ye attılar. Ama AKP maalesef BDP'ye vebalı muamelesi çekti, taleplerini hiç dikkate almadı” dedi.

İki oylamaya da “evet” oyu vermek için katıldığını bildiren Uras, “Tümüne katılacak mısınız” sorusuna, “Hayır” karşılığını verdi.

Başından beri “yapıcı siyaset” dediğini vurgulayan Uras, “Aklımıza uyan maddeleri destekledik, uymayanları desteklemedik. Ama bizim isteğimiz, AKP'nin özellikle BDP'nin önerileri doğrultusunda adım atmasıydı. Ama maalesef adım atmadıkları gibi parmaklarını oynatmadılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, “Buna rağmen destek verdiniz” sözleri üzerine ise Uras, “Tek tek bu maddelerin Türkiye sol tarihi açısından tarihsel bir önemi vardı. O yüzden destek verdim. Türkiye solunda Anayasa Mahkemesi kurbanı olmayan kaç kişi vardır ki. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin dönüştürülmesi solun asli görevleri arasında” dedi.

Partisinden tepki alıp almadığı sorusuna karşılık da Uras, “Hayır. Bu konularda bana herhangi bir telkin ya da müdahale olmadı. Ben, BDP'nin önerilerinin bugün de haklı, doğru ve AKP'nin kulak vermesi gereken öneriler olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!