Kral Midas'ın cenaze yemeği

Güncelleme Tarihi:

Kral Midasın cenaze yemeği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Efsaneye göre dokunduğu her şeyi altına çeviren Frigya Kralı Midas'ın cenazesinden sonra büyük bir şölen düzenlendiği ortaya çıktı. Arkeologlar, uzun çalışmalar sonucunda büyük

şölene katılanların koyun ve keçi eti yiyip şarap içerek çılgınca eğlendiğini belirlediler.

Eskişehir'deki mezarda 1957'de bulunan ve Midas'a ait

olduğu sanılan kafatası, daha sonra Manchester Üniversitesi'nde etlendirildi ve efsanevi kişiliğin büstü yapıldı. Midas'ın mezarından ölümünden sonra düzenlenen şölende kullanıldığı sanılan çok sayıda kap kacak gün ışığına çıktı.

Eskişehir yakınlarında tüm dünyanın dikkatle izlediği bir arkeolojik merkez var. ‘‘Kral Midas'ın tümülüsü’’ adı verilen mezarda yapılan arkeolojik kazılar, Frigya Kralı Midas'la ilgili ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. Kral Midas, efsanelerde söylendiği gibi tuttuğunu altına çeviren bir insan değildi, ancak lüksü çok seviyordu. Milattan önce 8-7'nci yüzyıl arasında yaşayan ünlü Frigya kralının öldükten sonra gösterişli bir şölenle son yolculuğuna uğurlandığı anlaşıldı. Büyük Şölene dair bulgular, ilk kez Pennsylvania Üniversitesi Müzesi'ne bağlı bilim adamlarının 1957 yılında Türkiye'de yaptıkları kazılar sırasında bulundu. Eskişehir'de yapılan kazılarda 60-65 yaşlarında boyalı kumaşlara sarılı bir iskelet bulundu. Kral Midas'a ait olduğu sanılan bu iskeletle birlikte, mezardan büyük şölenden arta kalan kilden yapılma çanak çömlek, bronz taslar, kavanozlar ve kupalar çıkarıldı.

100 KİŞİLİK ŞÖLEN

Araştırmacılar, şölenden kalanları, günümüz teknolojisiyle yeniden analizden geçirdiler ve davetlilerin yediklerine dair ilginç bulgular elde ettiler. Araştırmacı Patric McGovern ve arkadaşlarının inceleme sonuçları bilim dergisi ‘‘Nature’’nin son sayısında yayınlandı.

Şölene aralarında aile mensuplarının ve din adamlarının da bulunduğu yaklaşık yüz kişi katıldı. Davetliler, şölenden sonra tasları, kupaları ve diğer sofra eşyalarını öteki dünyada kullanması için Kral Midas'ın mezarına bıraktılar. Analiz sırasında ızgara etlerde bulunan hidrokarbonla anason, rezene gibi bitkilerde rastlanan bir asit belirlendi. Ayrıca analizlerde mercimek ve zeytinyağına özgü maddeler bulundu. Gıda kalıntılarında tespit edilen üç çeşit yağ asiti de, büyük şölende keçi ve koyun eti yendiğini ortaya koydu.

Araştırmacılara göre şölene katılanlar, şarap, bira ve bal karışımından elde edilmiş bir içki içtiler. Midas'tan çok önce böyle bir içkinin Avrupa'da yaygın olduğuna işaret eden bilim adamları, bunun da Frigya Krallığı'nın Asya'dan çok Avrupa kökenli bir krallık olduğu yolundaki teoriyi desteklediği belirttiler.

McGovern, büyük şölende tüketilen şeylerin daha çok Yunan mutfağını anımsattığını söyledi. Mezarda 100 içki kupası ve 33 tane kazan bulunduğunu belirten bilim adamları, ‘‘Anlaşılan yemeğe katılan epey eğlenceli vakit geçirmişler’’ diye konuştular.

Ne yenilip ne içildi

Barbeküde koyun ve keçi eti (anason, rezene gibi bitkilerle tatlandırılmış)

Mercimek

Zeytinyağlı yemekler

Şarap, bal ve bira karışımından elde edilen özel bir içki

Midas kimdir

Ünlü Frigya kralı (MÖ 738-MÖ 696). Adı efsanelere karışmış olan Kral Midas, Yunan kentleriyle iyi ilişkiler kurdu. Ama ülkesinin Kimmerler tarafından istilası üzerine üzüntüsünden öküz kanı içerek intihar etti.

Midas hakkında birçok efsane var. Bunların en çok tanınanı tuttuğu her nesneyi altına çevirmesi. Efsaneye göre Tanrı Dionysos, Midas'ı ödüllendirmek istemiş ve ne istediğini sormuş. Midas da tuttuğu her şeyi altına çevirmek istediğini söylemiş. İsteği yerine gelmiş, ama bu kez tuttuğu her şeyin altın olması sonucu, yemek yiyip içemez olmuş...

Bir başka efsaneye göre Midas, Tanrı Apollon ile Marsyas arasındaki müzik yarışmasında, Marsyas'ın tarafını tutmuş. Bunun üzerine Apollon da onu kulaklarını eşek kulağına çevirerek cezalandırmış...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!