Kral geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Kral geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 00:00

Romanya’nın eski Kralı Mihai, 65 yıl aradan sonra ilk kez Romanya Parlamentosu’na seslendi. “Demokrasiye inanın” çağrısı yaparken, “iktidara yapışanları” eleştirdi ve “Kraliyet tacı birliğimizin simgesi” dedi. Başta Romanya Cumhurbaşkanı Başesku olmak üzere çok sayıda üst düzey devlet görevlisi ise “hain kralın” konuşmasını boykot etti. Romanya halkının çoğunluğu ise monarşinin geri gelmesini istemiyor.

Haberin Devamı

ARTIK Avrupa Birliği üyesi olan Romanya’yı 1927 ile 1930 arasında ve daha sonra 1940 ile 1947 yılları arasında yöneten eski Kral Birinci Mihai, 90’ncı doğumgünü etkinlikleri kapsamında, bir grup siyasetçinin girişimiyle 65 yıl sonra ilk kez Romen parlamentosuna hitap etti. 90 yaşındaki eski kral, meclis özel oturumundaki tarihi konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Ben, mutlu-mutsuz olaylarla dolu uzun bir hayat yaşadım. Son 20 yıl ülkemize demokrasi, özgürlük ve refah getirdi. Artık demogojinin, bencilliğin ve iktidara yapışma girişimlerinin Romen kurumlarında yeri olmamalı. Hepimiz birleşmeliyiz. Ben de karımla Romanya’nın temel çıkarlarını savunmaya devam edeceğim. Kraliyet tacı geçmişin bir simgesi değil; bağımsızlığımızın, egemenliğimizin ve birliğimizin eşsiz bir temsilcisidir. Geçmişe saygı göstermezsek, geleceğimiz de olmaz.”
Kralın konuşmasını dinlemek üzere eski devlet başkanları Ion İliesku ve Emil Konstantinesku ile birlikte Romanya Ortodoks Kilisesi Patriği Daniel da parlamentoya geldi. Yüzlerce vekil konuşmayı ayakta alkışlandı. Bazı milletvekilleri “Kralım çok yaşa” diye slogan attı.
Halk monarşiye karşı
Başta Romanya Cumhurbaşkanı Trayan Başesku olmak üzere eski kralın konuşması için parlamentoya davet edilen çok sayıda üst düzey devlet görevlisi ise bu daveti reddetti. Yıllar önce yurtdışına kaçan Mihai’yi hain olarak niteleyen Başesku, kralın ülkesini bırakıp gitmek yerine Sovyetler tarafından desteklenen komünistlerin idam cezasını tercih etmesi gerektiğini savunuyor.
Anketlere göre, Romanya haklının büyük çoğunluğu Kral’a sempati duysa da, monarşinin geri gelmesini istemiyor. Kızı Margarita’yı 2007’de “Veliat Prenses” olarak tanıtan Mihai, “Eğer halk dönmemi isterse, elbette dönerim. Monarşi olumlu bir rol oynayabilir” demişti.

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi’nin Nazileri kızdıran kuzeni

İNGİLTERE Kraliçesi 2’nci Elizabeth ile de kuzen olan Mihai’nin Romanya’daki doğumgünü kutlamaları, Avrupalı kraliyet mensuplarının katıldığı etkinliklerle sürüyor. Alman Hohenzollern hanedanına mensup olan 25 Ekim 1921 doğumlu Mihai, henüz çok küçük olduğu 1927-1930 yılları arasında tahtta kaldıktan sonra vekil yöneticilerin başarısızlığı nedeniyle tahttan indirilip veliaht ilan edilmiş, 1940’da yeniden taç giymişti.
Romanya iktidarının Almanya’daki Nazi yönetimi yanlısı tavır aldığı bir dönemde tekrar Kral olan Mihai, 1944’te bir darbe düzenletip Nazi yanlılarını tutuklattı ve ülkesi Müttefiklerin safına geçti. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın bitişiyle Romanya, SSCB’nin nüfuz alanına girerken monarşi kaldırıldı. Tahttan feragat edip vatandaşlıktan atılan Mihai, uçak teknisyeni ve çiftçi olarak mütavazı bir hayat yaşadı. 1989’da komünist Çavuşesku rejiminin çöküşünün ardından Mihai’ye 1997’de vatandaşlığı da iade edildi. 10 yıl önce de ülkesine döndü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!