KPSS’ye hücre soruşturması

Güncelleme Tarihi:

KPSS’ye hücre soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 01:51

2010 yılı KPSS’de soruların çalınması skandalıyla ilgili ‘hücre yapılanması’ iddiası gündemde. Soruşturmaya göre; çalınan sorular 1 kişiye gitti. Bu kişi, çalınan soruları birbirinden haberdar 20 kişiye aktardı. Sonuçta sorular, önceden belirlenen 10 ila 30 kişilik gruplara dağıtıldı.

Haberin Devamı

2010 YILI Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının çalındığı iddialarının ardından eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan soruşturma başlatttı. İlk aşamada, çoğu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) personeli 183 kişinin ifadesi alındı. Dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dosyada bir numaralı şüpheli olarak gösterildi.

YARIMAĞAN’A BAŞVURU

Savcı Sakınan’ın 4 yılda tamamlayamadığı dosya, 17 Aralık sonrasında, Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Yücel Erkman’a verildi. Savcılık talimatıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen soruşturmada sona gelinirken, ‘bir numaralı şüpheli’ Yarımağan’ın ise bu aşamada sadece bilgisine başvurulacağı öğrenildi.
Soruşturma dosyasındaki iddiaya göre, ilk aşamada isim ve adresleri de tespit edilen 200 şüpheli, hücre tipi örgüt yapılanması içinde sınav sorularının sızdırılmasını sağladı. Sorular önce ÖSYM’de görev yapan M.A.’ya gitti. Sorular, M.A. aracılığıyla isimleri önceden belirlenen 20 kişiye ulaştırıldı. Bu kişiler ise soruları, yine isimleri kendilerine iletilen 10 ila 30 kişiden oluşan gruplara dağıttılar. 20 kişinin örgüt yapısı içinde birbirinden haberdar oldukları, ancak diğer gruptakilerin bağımsız ve habersiz olarak soru dağıtımı yaptıkları iddia edildi.

Haberin Devamı

‘PARALEL’ OPERASYON

Soruları gruplara dağıtan kişilerin “parelel yapılanmayla” bağlantılı olduğu, bazılarının bu yapıya yakın sivil toplum kuruluşlarında görev yaptıkları ve direktifler doğrultusunda hareket ettikleri de ileri sürüldü. Bu şekilde örgütlendikleri düşünülen 200 kişinin isim ve adreslerinin, gözaltına alınmak üzere belirlendiği öne sürüldü. KPSS operasyonun önümüzdeki ay içinde 37 il kapsamında yapılması beklenirken, soruşturma dosyasında adı geçen asıl şüphelilerden 7’sinin yurtdışına gittiği iddia edildi.

350 aday tam ğuan almıştı

10-11 TEMMUZ 2010’da yapılan KPSS’den sonra, Genel Yetenek sınavından 1029 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek tam puan aldığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

17 Aralık sonrası ‘organize’ soruşturma

ÖSYM tarafından 2010’da yapılan KPSS’de soruların çalındığı ve kopya çekildiğine ilişkin soruşturmada savcılığın görevlendirmesi üzerine, Emniyet Mali Şube ekipleri, bazı hesap hareketlerinde gözle görülür bir artış olduğunu tespit etmiş, ‘6 yılda kurumda 150 milyon liralık zarar oluştuğu’ çıkarımı yapılmıştı. Soruşturma, “örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve rüşvet” üzerinde yürütülmüştü. 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası yargı ve emniyetteki değişimin ardından soruşturma, “örgüt ve organize suçlar” kapsamına alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!