KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? Tercih işlemleri ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak Tercih işlemleri ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 09:25

KPSS sonuçları, sınavı sorunsuzca tamamlayan adaylar tarafından ilgiyle araştırılıyor. Tercih yapmak isteyen memur adayları açısından önemli bir yere sahip olan KPSS sonuçları için ÖSYM'nin yapacağı duyuru bekleniyor. Peki KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM tercih işlemlerini ne zaman yayına alacak? İşte merak edilen konuyla ilgili bazı detaylar

Haberin Devamı

KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusu binlerce aday için merak konusu olmuş durumda. KPSS sınavlarının ardından memur olma hayaliyle sınav sonuçlarını bekleyen binlerce aday için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Bu yıl yapılan KPSS sınavına 3 milyon 498 bin adayın katılımı nedeniyle sonuçların önceki sınavlardaki zaman diliminden biraz daha geç açıklanması öngörülüyor. Peki, KPSS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Yerleştirme işlemleri ve tercih işlemleri nasıl gerçekleşecek? İşte detaylar.

KPSS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

En son yapılan KPSS ortaöğretim sınav sonuçları, sınavın gerçekleştirilmesinden 19 gün sonra açıklanmıştı. Bu yıl katılımın 3 milyon 498 bin, yani geçtiğimiz sınavların iki katı gibi bir rakamda olmasından dolayı, sonuçların önceki sınavlardaki zaman diliminden biraz daha geç açıklanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

SONUÇLARA 10 GÜN İÇİNDE SONUÇLARA İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdır. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) aynı şekilde yapılmalıdır. Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmaz. 

Adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekmektedir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.

Haberin Devamı

PUANLAR NASIL HESAPLANIYOR?

120 soru sorulan KPSS'de, sorular 60 genel yetenek, 60 genel kültür olmak üzere paylaştırıldı. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavın net sayısı ise bu şekilde belli oldu. En önemli durum standart sapma konusu. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya -5 puan üzerinden puan belli olur.

Haberin Devamı

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Lisans, Ön Lisans ve Ortaöğretim sınavlarının tamamlanmasının ardından alınacağı duyurulan KPSS tercihlerinin, bu yılın son Kamu Personeli Seçme Sınavı olan ortaöğretimin gerçekleştirilmesinden kısa bir süre sonra ÖSYM tarafından açıklanması bekleniyor. Öncelikle B Grubu kadrolar için yapılacak tercihler, kılavuzun açıklanmasının ardından İnternet ortamından yapılabilecek.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞECEK?
Adaylar ilk kez yapılacak yerleştirme işlemlerinde herhangi bir ücret ödemezken, aynı sınav sonucu ile yapacakları tüm yerleştirme işlemlerinde ücret ödeyecek.

Yerleştirme işlemleri puan, tercih ve kadro sayılarına göre yapılacak olan adaylar, yerleştirme işlemiyle ilgili esasları tercih kılavuzundan öğrenebilecek. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması hâlinde de yaşı büyük olana öncelik tanınacak. ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacak. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacak.

Haberin Devamı

A VE B GRUBU KADRO NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

Haberin Devamı

KPSS ÇETELERİNE YÖNELİK SORUŞTURMA TAMAMLANIYOR

Adana'da, KPSS'den aldıkları düşük puanlar nedeniyle kendi branşlarında ataması yapılamayan öğretmen adaylarının özel öğretim öğretmeni olarak atanması için sahte diploma hazırladıkları iddia edilen çetenin elebaşı ve üyeleri ile ataması yapılan bazı öğretmenlerin de arasında yer aldığı 44 sanık hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi. İddianamede, çetenin elebaşı olduğu iddia edilen sanığın 306 yıl hapisle cezalandırılması isteniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı müfettişlerince yapılan inceleme neticesinde, atanamayan 25 değişik branşta öğretmenin kendi branşları dışında hazırlanan sahte diplomalarla özel eğitim öğretmeni olarak işe başladığı iddiasına ilişkin Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı. 

Soruşturmayı yürüten savcı, sahte diplomalarla 2015-2016 yıllarında öğretmen atama işlerinin Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Okul Sporları bölümünde çalışan Ziya K. liderliğindeki "Sahte diploma çetesi" aracılığıyla yapıldığı iddiasıyla aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 1'i tutuklu 44 kişi
hakkında "Resmi belgede sahtecilik, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından iddianame hazırladı. 

Çete elebaşı olduğu iddia edilen Ziya K'nın 306 yıl hapisle cezalandırılmasının istendiği iddianame, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 
İddianamede, sahte öğretmen atamalarının Hatay, Adana, Mardin, Mersin, Nevşehir, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Batman, Kilis il merkezleri ve ilçelerdeki zihinsel engelliler ve özel eğitim okullarına yapıldığı belirtildi. 

Sahte diplomaların Ziya K. tarafından çalıştığı Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü interneti kullanılarak yapıldığı belirtilen iddianamede, Ziya K'nin üzerinde ele geçirilen flash bellek içinde çok sayıda üniversiteye ait lisans ve ön lisans diploma örnekleri, transkript, not durumları, ataması yapılamayan öğretmenler için hazırlanmış sahte diplomalar ile farklı kişilerin kimlik bilgileri ile öğretmen atama durumlarına ilişkin bilgilerin yeri aldığı tablo halinde düzenlenmiş belgeler ele geçirildiği kaydedildi. 

BAKMADAN GEÇME!