Kozakçıoğlu'na Çiller darbesi

Güncelleme Tarihi:

Kozakçıoğluna Çiller darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Muhalefette RP söylemi kullanmakla suçlanan DYP lideri Tansu Çiller, İslamcı basınla daha rahat ilişki kurabilmek uğruna Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu'nu devre dışı bıraktı.

Çiller, radikal islamcı yayınlara karşı tolerans göstermeyen ve bu kurumlarla görüşmeyen Kozakçıoğlu'nu by-pass ederek, özel danışmanı Türk-İslamcı Şükrü Karaca'yı ‘‘basınla ilişkiler koordinatörü’’ olarak atadı.

Çiller, cumartesi günü yapılan Başkanlık Divanı toplantısında, Karaca'yı Genel Başkan Yardımcılarına ‘‘bu arkadaşımız size basınla ilişkiler konusunda yardımcı olacak’’ sözleriyle tanıştırınca, partideki krizin de temellerini attı. Danışmanlara savaş açan genel başkan yardımcıları, ‘‘bu insanların siyasi sorumluluğunu paylaşmayız’’ sözleriyle, Çiller'e istifa tehdidinde bulundular.

KOZAKÇIOĞLU HUZURSUZ

Çiller'in ‘‘akıl hocalığını yapan’’ ve DYP'nin son dönemdeki radikal siyasi çizgisinin mimarları olarak gösterilen özel danışmanlar Mümtazer Türköne ve Hüseyin Kocabıyık ekibinin bir parçası olan Karaca'nın partiye gelmesi yönetimi kızdırdı. Diyanet kökenli olduğu öne sürülen ve islamcı basınla Çiller adına ilişkileri yürütecek olan Karaca'ya siyasi bir ünvan verileceği iddiaları da Başkanlık Divanı'nı ayağa kaldırdı. Karaca'nın Öncü Gazetesi'nin başına getirilen Bekir Altunok'tan boşalan Genel Sekreter Yardımcılığına getirilmesi bekleniyor.

Çiller'in kendi görev alanına müdahale etmesi ve emrivakiyle Karaca'yı partiye getirmesi Kozakçıoğlu'nda huzursuzluk yarattı. Yakın çevresine Karaca'dan duyduğu rahatsızlığı belirten Kozakçıoğlu'nun konuyu Çiller'le görüşeceği öğrenildi. Kozakçıoğlu, Hürriyet'in sorusu üzerine de, ‘‘Bu konuda değerlendirme yapmak henüz erken. Önce bir görevlendirmeyi görelim, Karaca'nın yetkilerini görelim’’ karşılığını verdi. Genel Başkan Yardımcıları Hasan Ekinci ile Cihan Paçacı'nın danışmanlardan büyük rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Ancak danışmanlar konusunda Çiller'i destekleyen kişiler ise genel başkanlarının sözlerini emir olarak kabul eden Genel Başkan Yardımcıları Meral Akşener ile İsmail Karakuyu.

ÇİLLER'E TEHDİT GİBİ UYARI

Başkanlık Divanı üyeleri danışman krizini Çiller'le tartışma kararı alırken, bir Genel Başkan Yardımcısı da Hürriyet'e, ‘‘Eğer bu danışmanlar partide Başkanlık Divanı'nın üstünde politika üretirlerse, biz bu işlerin siyasi sorumluluğunu paylaşmayız’’ diyerek, istifa sinyali verdi. Genel Başkan Yardımcısı şöyle devam etti:

‘‘Partinin Başkanlık Divanı'nın üzerinde bir güç yoktur. Politikaları biz üretiriz. Bu danışmanlar Türk-İslamcı, MHP'li profesyonel insanlar. Çiller'i yanlış yollara sevkediyorlar. Bir de araştırma şirketleri var ve bu şirket DYP adına araştırma yapıp milyarlar kazanıyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!