Köye 6 aylık kuduz karantinası

Güncelleme Tarihi:

Köye 6 aylık kuduz karantinası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 19:11

BURDUR merkeze bağlı Askeriye Köyü'ndeki bir ineğin kuduz olduğu belirlendi. Hayvancılıkla geçinen köy, 6 ay sürecek karantina altına alındı.

Köydeki tüm hayvanlara kuduz aşısı yapılmaya başlandı. Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketlerindeki artışı dikkate alan Tarım İl Müdürlüğü, jandarma ve trafik ekipleriyle hayvan denetimlerini artırdı.

Merkeze bağlı Askeriye Köyü'nde kuduz olan bir köpek, Ahmet Özen'e ait besicilik yapılan işletmedeki bir ineği ısırdı. Geçen hafta ineğin ağzından gelen salya üzerine şüphelenen Ahmet Özen, durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdi. İşletmede ve köyde inceleme başlatan Tarım İl Müdürlüğü görevlileri, kuduz şüphesinin ağırlık kazandığı ineği uyuttuktan sonra kafasını kesip Ankara'da Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü laboratuvarına gönderdi. Yapılan testte ineğin kuduz olduğu belirlendi ve eti imha edildi.

Olayın ardından Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Askeriye Köyü'ne giderek incelemelerde bulundu.

KALICI KARANTİNA

Tarım İl Müdürü Kadir Güven, kuduzun özellikle et yiyen evcil veya yabani hayvanların hastalığı olduğunu belirterek, “Merkeze bağlı Askeriye Köyü'nde inekten alınan numunenin laboratuvarda incelenmesi sonucu kuduz olduğu kesinlenmiştir” dedi. 16 Ekim'de başlayan geçici karantina ve kordon işleminin kalıcı hale çevrildiğini söyleyen Güven, “Büyükbaş hayvanlar için en az 6 ay, küçükbaş havyanlar ile kanatlılar için 3 ay köye giriş çıkış yasağı konmuştur” diye konuştu. Güven, hastalık çıkan işletmeden süt satışının durdurularak sütlerin imha işleminin yapıldığını söyledi. Güven, köydeki tüm kedi ve köpeklerin aşılandığını da belirtti.

PANİĞE GEREK YOK

İl genelinde güvenlik güçlerince yol kontrolleri artırılarak belgesiz hayvan nakilleri ve hayvan pazarlarına giriş çıkışların sıkı denetim altına alındığını kaydeden Kadir Güven, şunları kaydetti:
“Halkımızın bu konuda fazla panik yapmasına gerek yok, ancak hastalığa karşı duyarsız da kalınmasın. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde artış yaşanacaktır. Usulsüz yollarla kordon ve karantina tedbirli bölgeden hayvan pazarına giriş yapmaya çalışılabileceği gerçeğini unutmadan hayvan pazarından alışveriş yapan vatandaşları, menşei belli olmayan ve raporu olmayan hayvanları kesinlikle almamaları gerektiği konusunda uyarıyorum. Vatandaşlarımız da aynı duyarlılıkla bize yardımcı olsun.”

CHP Burdur Millitvekili Ramazan Kerim Özkan, Askeriye Köyü'nün tamamen hayvancılıkla geçindiğini belirterek, Köy'de 1000 civarında sağmal hayvan bulunduğunu ve günde 11 ton süt üretildiğini belirtti. Özkan, “Köyün ekonomik kaybı çok fazla olacak. Tarım Bakanıyla görüştük. Mağdur olan köylülerin zararının telafi edilmesini istedik. Umarım hükümet bu konuda adım atar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!