Köyde tek başına

Güncelleme Tarihi:

Köyde tek başına
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2002 12:24

Kayseri'nin Kocasinan İlçesi'ne bağlı Vatan Köyü'nde, göç nedeniyle hayvancılık yapan Halil İbrahim Özbek dışında kimse kalmadı. Hayalet köyde tek başına kalan Özbek yalnızlıktan sıkıldığını söylüyor.

1980 yılına kadar 300'e yakın kişinin yaşadığı Vatan Köyü, kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen elektriği, telefonu ve şebeke suyu bulunmadığı için göç vermeye başladı.

Çağın gereksinimlerinden faydalanma olanağı bulamayan köy halkı, elekrik ve telefon bağlanacağı yönündeki umutlarını da yitirince, 1990yılından sonra köylerini terk ettiler. 1953 yılında köylülerin inşa ettiği cami dışında, evlerin tamamı ve ilkokul binası da yıkılarak yerle bir oldu.

Adeta ''hayalet köy'' görünümüne dönen Vatan Köyü'nde, hayvancılık yapan Halil İbrahim Özbek, tek başına yaşıyor. İnşa ettiği ahırının yanındaki evde yalnız başına kalan ve otlattığı koyunlarının dışında günlerce başka birisiyle görüşemeyen Özbek, yalnızlıktan sıkıldığını söylüyor. Köyünün bir an önce eski günlerdeki gibi canlanmasını beklediğini ifade eden Özbek, şunları kaydetti:

''Ailem, diğer köy halkı gibi buraları terk etti. Ben onlar gibi yapmak yerine bir çiftlik kurup köyümde hayvancılıkla uğraşmaya başladım. Zaman zaman sıkıldığım oluyor. Özlediğim yakınlarımı cep telefonuyla arayarak hasret gideriyorum. Evlenmeyi, çocuklarımın olmasını istiyorum. Ancak kimsesiz bir köye nasıl gelin getirebilirim, bunu bilemiyorum.''

Yaz aylarında arazilerini ekip biçmeye gelenlerle günübirlik de olsa hareketlenen Vatan Köyü, son nüfus sayımı geçici sonuçlarına göre kayıtlara 100 nüfuslu olarak geçti. 1998 yılındaki seçimlerde 95 seçmeniyle sandık başına giden Vatan Köyü halkı, Hüseyin Yiğit'i muhtar seçti.

Çocukluğunun geçtiği bugün harebeye dönen köyünde bir kişi dışında kimse kalmamasına rağmen hala köy muhtarı olan Yiğit, köyünü eski haline döndürmek için kolları sıvadı.

Muhtar Hüseyin Yiğit, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ı ziyaret ederek, köydeki yıkılan evlerin yeniden onarılmasını, elektrik ve telefon bağlanmasını istedi.

Başkan Yıldız'dan her türlü desteği verecekleri yönünde söz aldıklarını belirten Yiğit, ''Kocasinan belediyesi, bizi kardeş köy seçti ve sorunlarımızla yakından ilgineceklerini söylediler. Köye dönüş projesini desteklediğini bize bildiren sayın Yıldız'a yapacakları yardımlardan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum'' dedi.

Öte yandan, Vatan Köyü'nde doğup büyüyen Kayseri Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz da, 10 bin dekarın üstünde ekilebilir arazisi olanköyün yeniden imarı için yetkilileri göreve çağırdı.

Kent merkezine yakın olduğu halde köylerine elektrik ve telefon bağlamamasında siyasilerin ihmali bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

''Burası Güneydoğu'nun unutulan ücre bir köyü değil. Anadolu'nun ortasında, şehre 20 kilometre uzakta bir köy. Doğduğumu eve bakınca yüreğim sızlıyor. Çocukken sokaklarında koşup oynadığım köyüm harabeyedöndü. Elektrik ve telefon bağlanıp yolu düzeltildiği takdirde, ben vebenim gibi yüzlerce kişi tekrar gelip köyüne yerleşecektir. Yetkilileri göreve çağırıyorum.''

Yılmaz, her yıl mayıs ayında düzenledikleri pilav şölenini bu yıl görkemli şekilde kutlayacaklarını ve katılımcılara köye dönmeleri çağrısında bulunacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!