Kötü hava yaÅŸamı felç etti

Güncelleme Tarihi:

Kötü hava yaşamı felç etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2001 14:59

Havaların soğumasıyla birlikte gelen kar ve yağmur, yurdun dört bir yanında yaşamı felç etti. Pek çok kentte su baskınları meydana geldi, evlerin çatıları uçtu, minareler yıkıldı, elektirikler kesildi, deniz ulaşımı devredışı kaldı, köy yolları ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

ANTALYA: SERALARDA HASAR, EVLERDE SU BASKINI

Antalya ve ilçelerinde dün gece, şiddetli yağış ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Bazı merkezlerde evlerin çatıları uçtu, ağaç direkler devrildi, seralarda hasar meydana geldi.

Antalya`da son 2 gün içerisinde metrekareye 177.5 kilogram yağışdüştüğü kaydedilirken, dün gece rüzgarın hızı zaman zaman saatte 85 kilometreye kadar ulaştı. Yetkililer, Antalya ve ilçelerinde havanın bugün parçalı bulutlu, yarın da parçalı az bulutlu olacağını, bugün ve yarın fırtına ve şiddetli yağış beklenmediğini belirttiler.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi`nden alınan bilgiye göre, Antalya merkezde dün gece fırtına nedeniyle 2 evin çatısı uçtu, 100`e yakın ağaç yıkıldı.

Kemer Kaymakamı Nazmi Günlü, dün geceki fırtınada ilçede bazı ağaçların yıkıldığını ve ilçe merkezinde elektriklerin kesik olduğunu belirtti. Günlü, geçen yıllarda sel olayları meydana gelen Kuzdere`de tehlike yaratacak bir taşkın olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, şiddetli yağış ve fırtınanın ardından hasar tespit çalışmalarına başladıklarını ve ilçede elektriklerin kesik olduğunu bildirdi. İlçeye bağlı Mavikent`teseraları su bastığı öğrenildi.

Finike`de de elektrikler dün geceden bu yana kesik. Finike`nin Hasyurt beldesindeki Merkez Camii ile Turunçova beldesindeki Çavdır Camii ve Eski Cami`nin minareleri yıkıldı, can kaybı ve yaralanan olmadı.

Kaş Belediye Başkanı Emin Erdem, şiddetli yağış ve fırtınada ilçede büyük çaplı bir sorun yaşanmadığını, sadece elektriklerin kesildiğini bildirdi.

Kale Kaymakamı Mustafa Maksatlı, Demre Çayı`nın taşması sonucu bazı ev ve seraları su bastığını kaydederek, su tahliye çalışmalarınındevam ettiğini söyledi. Kale Belediye Başkanı Adnan Genç de, fırtına sırasında Demre deresindeki özel sektöre ait çakıl ocağı tesislerinin yıkıldığını bildirdi.

Serik İlçesi`nde dün gece saat 18.00`den bu yana elektrik ve sular kesik. İlçede fırtına sırasında ağaçların yıkıldığı, Köprüçay`daki taşma nedeniyle, Belkıs beldesine giriş-çıkışlarda zorluk yaşandığı öğrenildi. İlçeye bağlı Eskiyörük ve Kuşlar köyleri ile Çandır beldesinde plastik seralarda önemli hasar meydana geldiği, bazı ev ve işyerlerinde su baskınları yaşandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Yıldırım düşmesi sonucu hatlarda meydana gelen arıza nedeniyle Alanya`ya telefonla ulaşılamıyor. Telekom yetkilileri arızanın giderilmesine çalışıldığını belirttiler.

KAYSERÄ°: FIRTINANIN HIZI 120 KM

Kayseri`de, gece boyunca etkili olan ve hızı zaman zaman saatte 120 kilometreye ulaşan fırtına, El Sanatları Fuarı`nın çadırını parçaladı. Devrilen ağaçlar ve binalardankopan parçalar, bazı otomobillerin camlarını kırdı.

Akşam saatlerinde başlayan vezaman zaman hızı saatte 120 kilometreye ulaşan fırtına, A.T.F İhtisas Fuarcılık tarafından Mimarsinan Parkı yanındaki otoparka kurulan El Sanatları Fuarı`nın dev çadırını parçaladı.

Fuar yetkilileri, gece etkili olan fırtınanın yaklaşık 5 milyar lira maddi zarara yol açtığını kaydettiler.

Haberin Devamı

Öte yandan, fırtına yüzünden devrilerek yolları kapatan ve park halindeki bazı otomobillerin camlarını kıran ağaçlar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerince kaldırıldı. Şiddetli fırtınanın binalardan kopardığı parçaların da otomobillerde maddi zarara neden olduğu bildirildi.

Kayseri Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, fırtınanın gün boyu etkisini azaltarak devam edeceğini, gece ise güney ve güney batıdan orta kuvvette eseceğini kaydettiler.

Ä°SKENDERUN: GEMÄ°LER LÄ°MANA YANAÅžAMADI

Aliağa'da faciadan kılpayı
İzmir`in Aliağa İlçesi`ndeki Nemrut Limanı`na yanaşmak isteyen bir yük gemisi, şiddetli rüzgarın ve dalgaların etkisiyle sürüklenerek petrol dolum tesisleri yakınlarında karaya oturdu.
Geminin, 15 metre yaklaştığı yakıt tanklarınaçarpmadan karaya oturması bir felaketi önledi.
İtalya`nın Valetta Limanı`ndan hareket eden ve Nemrut Limanı`na demir almaya gelen Panama bandralı 1558 grostonluk ``Dıgnıty-IX`` isimli gemide, 9 mürettebat bulunuyor. Geminin, şiddetli fırtına ve boş olması nedeniyle sürüklendiği belirtildi.
Hatay`ın İskenderun İlçesi`nde, saatteki hızı 80 kilometreyi bulan Yarıkkaya fırtına nedeniyle kent 11 saat süreyle elektriksiz kalırken, vatandaşlar sahuru karanlıkta geçirdi. Bazı evlerin camları, ağaçların dalları kırıldı, çatılardaki antenler uçtu.İskenderun Limanı`nda ise yükleme-boşaltma işlemleri gerçekleştirilemedi.

Haberin Devamı

Belen İlçesi`nde de etkili olan fırtına nedeniyle E-91 karayolundaulaşım güçlükle sağlanabildi.

ANAMUR: ELEKTRÄ°K VERÄ°LEMÄ°YOR

İçel`in Anamur İlçesi`nde de şiddetli fırtına nedeniyle elektrik kablolarının kopması sonucu kente, dün geceden bu yana elektrik verilemiyor. TEDAŞ yetkilileri, arızanın giderilip ilçeye yeniden elektrik verilebilmesi için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü bildirdiler.

Fırtına nedeniyle kentin iskele bölgesindeki evlerin çatıları, pencerelerin panjurları uçtu.

KIRKLARELİ: 14 KÖYE ULAŞILAMIYOR

Kırklareli`nin Kofçaz İlçe Belediye Başkanı Nihat Öztürk, ilçeye bağlı 16 köyden 14`ünün, merkezle ulaşımının sağlanamadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Öztürk, dün başlayan ve bugün sona eren yoğun kar yağışının hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Öztürk, Kofçaz`a bağlı Kocayazı, Kula, Karaabalar, Ahlatlı, Ahmetler, Topçular, Tatlıpınar, Beyci, Malkoçlar, Aşağıkanara, Yukarıkanara, Terzidere, Kocatarla, Devletliağaç köylerinin, merkezle bağlantılarının yapılamadığını belirtti. Köy yollarını açma çalışmalarının bu sabahtan itibaren başlandığını da açıklayan Öztürk, yolları kapalı olan köylere elektrik verilemediğini söyledi.

Kar kalınlığının Kofçaz`da 15 santimetre olduğunu belirten Öztürk, ulaşım sağlanamayan köylerde ise kalınlığın, 30 santimetre civarında olduğunu kaydetti.

Dede ve torun sobadan zehirlendi
Ankara`da, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen dede ve torun öldü, 2 kişi tedavi altına alındı.
Kayaş Yenibayındır Mahallesi 118. Sokak`ta oturan Satılmış Kuzeytepe (70), aynı adlı torunu Satılmış Kuzeytepe (19), anne İkbal ve baba Ahmet Kuzeytepe ile diğer torun Yasin ve eşi Serpil Kuzeytepe, sahur yemeklerini yedikten sonra uyudular.
Aynı odada yatan dede Satılmış, torun Satılmış ve anne İkbal ile baba Ahmet Kuzeytepe`nin sabah geç saatlere kadar uyanmamalarından şüphelenen Yasin ve eşi Serpil Kuzeytepe, dede ve torunu ölü, anne ve babalarını ise baygın halde buldular.
Kuzeytepe ailesinin, sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendikleri belirlendi.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne kaldırılan İkbal ve Ahmet Kuzeytepe`nin Acil Servis`te gözaltına tutuldukları bildirildi.
DEMİRKÖY: KAR KALINLIĞI 80 CM

Kırklareli merkez ve Demirköy`e bağlı 5 köy yolunun da kar nedeniyle kapalı olduğu belirtildi. Kırklareli merkeze bağlı Çağlayık, Şükrüpaşa ve Karadere Köyü yollarının, dün yağan kar yağışı nedeniyle kapandığı ve bölgede kar yağışının kesildiği bildirildi.

Demirköy Kaymakamı Musa Uslan, kapalı olan Armutveren ve Yeşilce köy yollarını açma çalışmalarına başlandığını, ilçe merkezinde kar kalınlığının 15, Mahya Tepe`de ise 80 santimetre olduğunu belirtti.

KONYA: ENERJÄ° NAKÄ°L HATLARI ARIZALANDI

Konya`da dün akşam başlayan ve sabaha kadar süren yağmur nedeniyle, alt geçitleri su bastı ve bazı enerji nakil hatlarında arızalar meydana geldi.

Konya`da şiddetli yağmur sonucu, Sille, Sanayi Köprülü Kavşağı ve Meram`da bulunan alt geçitlerde biriken sular, araçların arıza yapmasına neden oldu. Aksayan trafik, itfaiye ekiplerinin yoğun çalışması sonucu normale döndü.

Yağışlar, bazı enerji hatlarında da arızalara yol açarken, Zafer Sanayi ve Eski Sanayi Bölgesi ile bazı semtlere elektrik verilemedi.

FETHÄ°YE: 1 YARALI

Muğla`nın Fethiye İlçesi`nde gece geç saatlerde başlayan şiddetli yağmur ve ardından yaşanan sel, tarım alanlarında zarara yol açtı, bir kişi hafif yaralandı.

Eşen Çayı`nın taşması nedeniyle bazı köylerdesel meydana geldi. Saklıkent Köprüsü çöktü. Eşen Çayı üzerindeki alabalık çiftliklerindeki yüzbinlerce yavru balık, sele kapılarak kayboldu.

Pamuk tarlaları ve seraların hasar gördüğü yağış sırasında, Karaçolha Beldesi camiinin minaresi uçtu. Yakacık Köyü`nde çöken bir evde bir kişi hafif yaralandı.

Telefon hatlarının zarar görmesi nedeniyle ilçenin büyük bölümünde haberleşme sağlanamıyor. Yetkililer, yağış ile ilgili hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdiler.

KAYSERÄ°: 3 MÄ°NARE YIKILDI

Kayseri`de, dün gece etkili olan ve hızı saatte 120 kilometreye ulaşan şiddetli fırtına, Yahyalı İlçesi`nde 2, Mimarsinan Beldesi`nde de bir caminin minaresini yıktı.

Yahyalı İlçesi`nde Madazı Camii ile Tombaklı Camii`nin minareleri, şiddetli fırtına yüzünden devrildi. Her iki minarenin de düşme sırasında iki ayrı binanın balkonlarına hasar verdiği, ölen ya da yaralanın olmadığı kaydedildi.

Fırtınanın etkisiyle devrilen ağaçların elektrik tellerini koparması sonucu ilçe merkezi ile bağlı 28 köye dün geceden beri elektrik verilemiyor.

Öte yandan, Melikgazi İlçesi`ne bağlı Mimarsinan Beldesi Şirintepe Mahallesi`ndeki Ebazer Camii`nin minaresi de fırtına yüzünden devrildi. Büyük bölümü cami bahçesine düşen minarenin sokağa taşan uç kısmı, elektrik tellerini kopardı.

ADANA: KAR YOLLARI KAPATTI

Tufanbeyli-Adana karayolu, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

Tufanbeyli İlçemerkezinde kar kalınlığı 75 santimetreye ulaştı. Kar yağışı nedeniyle 33 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Tufanbeyli-Adana karayolu ise Yalak mevkiinde ulaşıma kapandı. Karayolları ekiplerinin yolu açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdükleri bildirildi.

Bu arada, Tufanbeyli-Kayseri karayolunun da ulaşıma kapandığı öğrenildi. İlçedeki kar yağışı halen devam ediyor.

AKYAZI: GAZ KAÇAĞI KORKUTTU

Sakarya`nın Akyazı İlçesi`nde, iki gündür devam eden fırtına, bir akaryakıt istasyonunda gaz kaçağı yaşanmasına, çok sayıda evin çatısının uçmasına ve elektriklerin kesilmesine neden oldu.

Dün sabaha karşı başlayan fırtınada devrilen ağaçların, Başol Akaryakıt İstasyonu`ndaki LPG tankında hasar oluşturması nedeniyle ilçede tedirginlik yaşandı. İstasyonun civarındaki evler boşaltıldı.

Tehlike, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ile LPG gazını istasyona veren şirkete ait ekiplerin ortak çalışarak gaz tankını değiştirmeleri ve civara sızan gazı temizlemeleri sonucu giderildi.

Bu arada, çok sayıda evin çatısının uçtuğu fırtına sırasında, yüzlerce ağaç yıkılırken, ilçeye enerji veren hatlarda da arıza meydana geldi.

Kaymakam Cemalettin Özdemir, ilçede can ve mal kaybı olmadığını, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş`ye bağlı ekiplerinin yeniden enerji verilmesi yönündeki çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi.

Ä°ZMÄ°R: YILIN Ä°LK KARI YAÄžDI

Ege Bölgesi şiddetli yağış ve fırtınadan etkilenirken, Manisa ve İzmir`e yılın ilk karı yağdı.

Manisa`nın 1517 metre yüksekliğindeki Spil Dağı`nın zirvesi karla kaplandı. Aynı şekilde İzmir`in Yamanlar Dağı zirvesi de beyaz renge büründü. Yine Manisa`nın Demirci, Gördes ve Sarıgöl ilçeleri ile Uşak`ta kar yağışı görüldü.

İzmir`in Kınık İlçesi`nde de şiddetli fırtına nedeniyle Yeni Cami`nin 16 metrelik iki minaresi elektrik tellerine devrildi. İlçede elektrik kesintisi meydana geldi.

Yeni Åžakran Beldesi`nde de Merkez Cami`nin 20 metrelik minaresi yıkıldı, 100`lerce evin çatısı uçtu, çok sayıda aÄŸaç da kökten söküldü. Belediye BaÅŸkanı Zeki Åžen, büyük bir faciadan dönüldüğünü belirterek, hasar tespit çalışmalarına baÅŸladıklarını kaydetti.Â
 
  Â

  Â


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!