Kotil: THY'nin krizi yoktur

Güncelleme Tarihi:

Kotil: THYnin krizi yoktur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 23:15

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'de kriz olmadığını belirterek, “2013 yılında bir kat daha büyük bir THY hedeflediklerini” bildirdi.

THY tarafından 17 yıl sonra tekrar başlatılan İstanbul-Bağdat tarifeli seferlerinin ilkine Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile beraber katılan THY Genel Müdürü Temel Kotil, Bağdat'tan İstanbul'a dönüşü sırasında uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Temel Kotil, Bağdat seferlerinin tekrar başlatılmasına ilişkin olarak, “Genel müdür olarak birçok yeni sefer açılışını yaptım ama en enteresanı bu oldu. Karşı taraftan iki bakan katıldı. Ulaştırma Bakanımız Binali Bey ve Devlet Bakanımız Kürşad Bey de bu sefere katıldılar. İki ülkeyi birbirine bağlamanın zevkini beraber yaşadık” dedi.

Dünyada yolcu ve kargo taşımacılığında küçülme yaşandığını ifade eden Kotil, “Dünya havacılığında talep artışı yok, talep azalıyor. Yolcu sayıları azalıyor. Akaryakıt fiyatlarında artış vardı, bu durdu. Ancak fiyatı azalsa da hava yolu giderlerinde yüzde 50 gibi bir kalem oluşturuyor. Bu da tabii giderleri artırıyor. Bunun neticesinde talepler azaldı. Bu, 'daha pahalıya üretip daha az satacaksınız' anlamına geliyor. Bu da krize neden oluyor” diye konuştu.

“BİZ KRİZE HER GÜN HAZIRLANDIK”

Kotil, THY'yi diğer hava yolu firmalarından ayıran etkenler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Biz, krizi 2003 yılından beri kendimize sürekli yaşattık. Amacımız 'daha iyi üreteceğiz, daha çok üreteceğiz, daha ucuza üreteceğiz' oldu. Bu bir bakıma paradoks oluyor ama bunu başardık. Biz bu krize her gün hazırlandık. THY, birim giderini 2001'den beri avro bazında sabit tutabilen bir hava yolu oldu. Personel ve uçuş giderlerinin artışına rağmen bunu başardık. Bunu da sürekli büyüyerek başardık. Bu büyümeyi yıl bazında yüzde 20 gibi bir rakam tutturarak yaptık. Şu an krizin yaşandığı haftalardayız. Yolcuda yüzde 17, büyümede yüzde 20 artışımız devam ediyor. Yaz tarifesinin ardından kış tarifesine geçerken, yaz gibi bir kış tarifesi planı uyguladık. Yaza çıkarken, daha büyük bir yaz tarifesi ile daha da büyümeyi planlıyoruz.

Krize geri dönersek, THY'nin krizi yoktur. THY en iyi savunmanın atak yapmak olduğunu biliyor. Yeni uçak siparişlerimiz var. 105 yeni uçak alacağız bunların 35'i çift koridorlu büyük uçaklar, geri kalanı tek koridorlu uçaklar olacak. THY bununla şunu gösterdi; Kriz dediğimiz olay yerel bir şeydir. Zamana bağlı yaşanır, geçer bütün bunlar.”

2013 HEDEFLERİ

THY'nin krize rağmen 2008 bütçesini revize etmediğini söyleyen Kotil, sözlerini şöyle tamamladı:

“2008 bütçemize hedeflerimizin üzerinde devam ediyoruz. 9 aylık bilançomuzu Kksım ayı ortalarında açıklayacağız, orada neler olduğunu göreceğiz. 2013 yılında bir kat daha büyük bir THY hedefliyoruz. 40 milyon yolcu, 10 milyar dolar ciro bekliyoruz. Bu işin heyecan veren kısmı bu cironun yüzde 44'nün Türkiye'de kalacak olması. Akaryakıt, uçak finansmanları ve diğer giderler çıkarılınca 4.4 milyar dolar Türkiye'de kalacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!