Koşuyolu'nda tartışmalı hipermarket inşaatı

Güncelleme Tarihi:

Koşuyolunda tartışmalı hipermarket inşaatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koşuyolu Carrefour inşaatı sürerken, bölge trafiğini felç edecek yapıya kimin izin verdiği bir muamma. Büyükşehir Belediyesi topu Kadıköy Belediyesi'ne atıyor.

Kadıköy ise mevcut planın değiştirilerek Büyükşehir'den yollandığını iddia ediyor. Bu arada ilçe belediyesinin bölgeye ek trafik yükü getirecek başka projeleri de var.

İstanbul'da mantar gibi biten hipermarketlerin bir yenisi Koşuyolu-İbrahimağa'da hızla yükseliyor. Carrefour olarak hizmet verecek olan yapı, bölgenin iki ana arteri Nuhkuyusu Caddesi ile E-5'in arasında.

Alışveriş merkezi olmadan da trafiğin durumu iç açıcı değildi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde iki ana arteri birbirine bağlayan yaklaşık iki km.'lik yolu geçmek 20 dakikaya maloluyor. Getirilen çözüm ise daha da ilginç. E-5'in Koşuyolu çıkışı bu saatlerde, yolun ortasına çekici araç park etmek suretiyle iptal ediliyor.

Üstelik bölgede pek çok önemli hastane bulunuyor. Koşuyolu Kalp, Marmara Araştırma, Siyami Ersek ve Haydarpaşa Numune bunların belli başlıları. Çoğu kez ambulanslar da trafikte takılıp kalıyor. Birkaç ay sonra tüm bu keşmekeşe bir de alışveriş merkezi eklenecek. Bir şehir planlama hatası olduğu iddia edilen bu inşaattan kimin sorumlu olduğu da belli değil.

Anakent uygula dedi

İnşaata ruhsatı veren merci Kadıköy Belediyesi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bölgenin 1/5000'lik planda sadece konut alanı olarak göründüğünü söylüyor. Onlara göre Kadıköy Belediyesi 1/1000'lik planı konut artı işyeri olarak değiştirerek meclisten geçirmiş.

Kadıköy Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Şerifoğlu ise planın Anakent'te değiştirilerek kendilerine yollandığını iddia ediyor. Şerifoğlu, Büyükşehir'in plan tadili yaparak arsanın statüsünü değiştirdiğini, kendilerinin de bu plana uymak zorunda olduklarını anlattı: ‘‘İlçe belediyesi 1/1000'lik planı yaparken, Büyükşehir tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli planı gözönüne almak zorunda. Planı Anakent'te yapıp, ‘uygula’ diye bize yolladılar. Bizim proje imar planına uygunsa ruhsat vermemek gibi bir yetkimiz yok. Ancak bu inşaatın affedilecek tarafı da yok. Ayrıca alışveriş merkezi küçük esnafa da zarar verecek.’’

Büyükşehir'e bağlı Ulaşım Dairesi Başkanı Rafet Bozdoğan, dosyanın kendisine yeni geldiğini, trafiği rahatlatmak için uygun bir proje bulmaya çalışacaklarını belirtiyor.

Belediye de otel yapacak

Carrefour inşaatı 65 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Aynı paftada Kadıköy Belediyesi'ne ait 7 bin 884 metrekarelik bir başka arsa daha var. Koşuyolu halkı buranın kültür merkezi veya yeşil alan olarak düzenlenmesi için imza toplayarak Başkan Selami Öztürk'e iletti. Ancak Başkan'ın burayla ilgili planları başka.

Başkan Selami Öztürk bu arsaya otel veya konut yapmayı planlıyor. Aslında bu projenin sadece bir kısmı. Kadıköy Belediyesi, Caddebostan'daki kültür merkezini yetersiz kaldığı için büyütmeyi planlıyor. Ancak düşünülen çapta bir binanın maliyeti 20 milyon dolar. İşte bu 20 milyon dolar, Koşuyolu'ndaki arsa sayesinde sağlanacak. Kültür merkezinin inşaatı karşılığında müteahhit firmaya Koşuyolu'ndan pay verilecek. Başkan Öztürk, ‘‘Henüz kesin birşey yok. Koşuyolu'na otel veya konut inşa ettirmeyi düşünüyoruz. Bulacağımız firmaya konutsa pay, otelse ortaklık teklif edeceğiz. Bunun karşılığında da kültür merkezini yapmasını isteyeceğiz’’ diyor.

Arsa yeşil alan olmayacak çünkü hemen yanında yapımını Carrefour'un üstlendiği 10 bin 314 metrekarlik bir yeşil alan var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!