Köşk’te Balyoz’u eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Köşk’te Balyoz’u eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 00:00

Çankaya Köşkü’nde Balyoz tutuklamaları üzerine acilen toplanan üçlü zirvenin perde arkası aydınlanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un katıldığı toplantıda 1. Ordu’daki plan semineri ayrıntılarıyla görüşüldü. Başbuğ, seminerde ele alınan senaryonun gerçek isim ve durumları kapsayan şekilde icrasının yanlış olduğu düşüncesini açık dille ifade etti, nihai kararın hukuk yoluyla verileceğini vurguladı.

Samimi ve açık tutum

Askeri yetkililere göre, bugüne dek silah arkadaşlarını incitmemeye özen gösteren, ancak demokrasi dışı yollara sapanlara da asla taviz vermeyeceklerini ısrarla yineleyen Başbuğ, Köşk’teki değerlendirmesinde “Kim olursa olsun suç işleyenlerin hukuki karar çıktığında yanlarında olmayacaklarını” ifade etti.
Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay kayıtlarına göre Meriç ismi ile görünen, yasal sınırlarda yapılan seminerin devamında mevcut senaryoya gerçek isim ve kişilerle devam edilmesinin yasal olmayan sakıncalarına işaret etti. Emasya planı temelindeki bir senaryoda gerçek isim ve koşullarla devam edilebilme olasılığının aynı zamanda, TSK’nın görev alanı içinde olmadığını da açıkça ortaya koydu. Bütün bunları ifade ederken daha önceki yıllarda yaptığı görevlerde bu konulara özen gösterilmesi konularında yayınladığı emirlere de atıfta bulundu.

Emir yayınladı

Söz konusu seminerle ilgili, 2003 yılında o plan tatbikatının hemen öncesinde de Orgeneral Başbuğ’un, bu toplantının yasal çerçeveler içinde TSK Tat-Prog çerçevesinde yapılmasını isteyen bir emir yayınladığı da öğrenildi. Kulislerde halen Orgeneral Başbuğ’un 2003 Mart’ındaki seminerle ilgili hem Köşk’te hem de savcılıkta bir değerlendirme belgesinin bulunduğu iddiası geçerliliğini korurken, dün Genelkurmay Başkanlığı’ndan kısa bir açıklama geldi. Hürriyet Gazetesi’nin dünkü manşetine atıfta bulunulan açıklamada, şu ifade kullanıldı: “Nisan 2010 günü bir gazetede, 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen 1’inci Ordu Plan Seminerinin icrasını müteakip hazırlandığı iddia edilen, bir belgeye (incelemeye) ilişkin haber yer almıştır. Söz konusu haber gerçeği yansıtmamaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!