Köşk’e sadece 9 imza

Güncelleme Tarihi:

Köşk’e sadece 9 imza
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sezer’in yetkilerine sınırlama

TBMM Anayasa Komisyonu, Cumhurbaşkanı Sezer'in yetkilerini kısıtlayan yasa tasarısını kabul etti. Kamu görevlileri cetvelini yeniden düzenleyen tasarı, cumhurbaşkanının yetkilerini 9 makamla sınırlıyor.

CUMHURBAŞKANI'nın bazı yetkilerine sınırlandırma getiren yasa tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Bakanlıklar ve Bazı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun'da değişiklik yaparak, kamu görevlilerine ilişkin cetveli yeniden düzenleyen tasarı, Turhan Tayan başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu'nda görüşüldü. Tasarı ile Cumhurbaşkanı'nın atama yetkisi 9 makamla sınırlandı:

NELERİ İMZALAYACAK

Valiler, büyükelçiler, daimi temsilciler, daimi delegeler, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, Yüksek Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı.

Müsteşarlar ve ek göstergesi itibariyla buna denk olanlar da ‘‘Müşterek karar’’la atanacaklar. Tasarıda kurulması öngörülen Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu'na ilişkin düzenleme, Başbakan'ın onayı ile yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle yapılacak.

BAKANLARIN VEKALETLERİ

Tasarı ile izinli ve özürlü olan bakanlara vekillik konusundaki Cumhurbaşkanı'nın onay zorunluluğu kaldırıldı. Ancak, açık olan bakanlıklara vekalet işlemleri, önceden olduğu gibi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. Uluslararası anlaşmaların parafe edilmesi, imzalanması veya nota teatisinine konu oluşturan ya da bu andlaşmalara katılma bildirilerinin yapılması için Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerinin tayini ve bunların yetkilerinin belirlenmesi yetkisi de Başbakana devredilecek. Başbakan bu yetkisini Başbakanlık Müsteşarı'na da devredebilecek. Yabancı ülkelerde veya uluslararası kuruluşlarda görev alacak memurlara izin de Başbakan yerine ilgili bakanın onayı ile verilebilecek.

MEMURA DERECE YÜKSELTME

Tasarı ile birden fazla derece yükselmesini hakeden ancak kadro yetersizliği nedeniyle yükselmesi yapılamayan memurların derecelerinin yükseltilebilmesine de olanak sağlandı. Buna göre, bu memurlardan birden fazla derece yükselmesini hakedenler, kazanılmış hak aylıklarının, öğrenim durumları itibarıyla yükselebilecekleri dereceyiaşmamak kaydıyla üst derecelere yükseltilebilecekler.

Başbakan'ın atayacakları

İlgili bakanın teklifi üzerine Başbakan'ın onayı ile atanacak görevliler şöyle:

Müsteşar yardımcıları, genel müdür, vali muavini, kaymakam, teftiş kurulu başkanı, yüksek din kurulu üyeleri, bağlı ve ilgili kuruluşların başkanları, kurul başkanları ve üyeleri, yönetim kurulu üyeleri (Seçimle gelenler hariç), bakanlık müfettişi, bakanlık, müsteşarlık ve genel müdürlük müşavirleri, Maliye Bakanlığı hesap uzmanı ve genel sekreter.

GÖRÜŞLE ATAMALAR

Tasarıya göre, yeni oluşturulan cetvelde yer alan kadrolara yapılacak atamalar ise Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu'nun görüşü alınarak, ilgili Bakan tarafından yapılacak. Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulu, müsteşarlıklarda müsteşarın, genel müdürlüklerdegenel müdürün, başkanlıklarda ise başkanın başkanlığında oluşacak.

Bakan onayı ile atamalar

Başbakanlık başkanları, genel müdür yardımcısı, başkan yardımcısı, birinci hukuk müşaviri, Vakıflar Genel Müdürlüğü İdare Meclisi başkan ve üyeleri, ihtisas kurulları başkan ve üyeleri, müessese müdürü, grup başkanı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı,bölge müdürleri ve başmüdürler, defterdar, il emniyet müdürü, il müdürü, il hukuk işleri müdürü, mesleğe özel yarışma sınavıyla giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atananlar.'' Ancak, defterdar ve il emniyet müdürü kadroları ile yarışma sınavları ve yeterlik sınavları sonunda yapılacak atamalarda, Atama veYükselme Değerlendirme Kurulu'nun görüşü aranmayacak.

ÖZEL DURUMDA

Tasarı uyarınca, gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda Dışişleri Bakanı, Başbakan'ın ‘‘Şifahi muvafakatını’’ almak kaydıyla dışişleri memurlarını dış teşkilattan merkeze, merkezden dış teşkilata, dış teşkilatta ise bir memleketten diğer bir memlekete daimi görevle gönderebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!