Köşe bucak İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Köşe bucak İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

Haberin Devamı

İstanbul’daki kuşevlerini kim bir çırpıda sayabilir ki? Yahut, Ayasofya’dan Süleyma-niye’ye uzanan bir dizi efsaneyi nerede bir arada bulabiliriz dersiniz? Bütün bunlar, nefis bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan ‘İstanbul’un 100’leri...’ dizisinde bir araya geldi.

KUZGUNCUK’ta Fethi Paşa Korusu’ndan inerken veya Eyüp’te mezarlığa doğru çıkarken sağda solda sıralanan o güzelim kuşevlerini saymak kimsenin aklına gelmemiştir herhalde.
Bir tür ansiklopedi
Bilhassa son yıllarda, İstanbul’un yeniden kozmopolit bir kimlik kazanmaya başlamasıyla birlikte, kentin ‘marka değeri,’ neredeyse bütün dünyanın ortak kabulüyle şekillendi. Öteden beri İstanbul’a ilişkin çalışmalarla özel bir İstanbul kitaplığı oluşmasına büyük katkı sağlayan Kültür A.Ş. ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın işbirliği, bu kez ‘İstanbul’un 100’leri’ni getirdi gündeme. Böylece, işte o kuşevleri, esnaf lokantaları veya efsaneler kayıt altına alınmış oldu. Hatta bu arada, yabana atılmaması gereken bir ‘İstanbul Ansiklopedisi’ daha meydana geliverdi kendiliğinden. Hiç kuşkusuz, dizinin kaynaklık ve başvuru niteliğini de yabana atmamak gerekiyor.
Sırada 1000’ler var
Dizinin ilk 25 kitabının tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan da kitapların bu niteliğine dikkat çekerken, “Sırada İstanbul’un 1000’leri var” diyerek bir başka büyük projenin de ipuçlarını verdi.

NELER VAR?

Haberin Devamı

İstanbul’un 100 Ressamı
İstanbul’un 100 Ailesi
İstanbul’un 100 Esnafı
İstanbul’un 100 Kütüphanesi
İstanbul’un 100 Şiiri
İstanbul’un 100 Fotoğrafçısı
İstanbul’un 100 Yazarı
İstanbul’un 100 Sokağı
İstanbul’un 100 Filmi
İstanbul’un 100 Ağacı

Kararı Koruma Kurulu verecek

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Azerbaycanlı Ressamlar Sergisi’nin açılışında, gazetecilerin Kars Belediye Meclisi’nin İnsanlık Anıtı heykelinin kaldırılmasına ilişkin kararıyla ilgili sorularını yanıtladı. Bu konudaki tartışmaların başından beri speküle edildiğini söyleyen Günay, kararın Koruma Kurulu’na bir proje olarak götürüleceğini belirterek, “Koruma Kurulu’nun uygun görmesi halinde, onun uygun gördüğü yönteme göre davranılacak. Bundan sonraki süreç koruma kurullarının almış olduğu kararlar çerçevesinde işleyecek. Bizim de belediyenin de bu alanda özel bir yetkisi yok” dedi. ? A.A

Mona Lisa erkekmiş

Haberin Devamı

ÜZERİNDE en çok spekülasyon yapılan sanat eserlerinden biri olan, Leonardo Da Vinci imzalı ‘Mona Lisa’ hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. İtalyan Kültürel Miras Ulusal Komisyonu Başkanı Silvano Vinceti’ye göre ünlü tabloya modellik yapan kişi bir kadın değil erkek ve o da Leonardo Da Vinci’nin çırağı Gian Giacomo Caprotti. Da Vinci’nin favori modellerinden biri olan ve ‘Salai’ ya da ‘il Salaino’ takma adlarıyla bilinen Caprotti, ünlü ressamın 30 yıl hizmetinde çalışmış. Da Vinci ve Caprotti’nin aşk yaşadığını da iddia eden Vincenti, Mona Lisa’nın gözlerinde Leonardo’ya işaret eden ‘l’ harfi ve Salai’ye işaret eden ‘s’ harfinin gizlendiğini söylüyor. ? DIŞ HABERLER SERVİSİ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!