Korsanların dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Korsanların dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tarih kitaplarında kaldığı sanılan korsanlar yeniden denizlerde dehşet saçmaya başladılar. 17-18'nci yüzyılın kâbusu korsanların yeniden sahneye çıkmaları ve Brezilya'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermeleri, deniz tutkunlarını şaşkına çevirmiş durumda.

Time Dergisi'nin son sayısında ‘‘Korsan Belâsı'' başlığıyla verilen habere göre, kılıç yerine otomatik silahlar kullanmayı yeğleyen çağdaş korsanlar, okyanuslarda yine terör estiriyor. Geçen mayıs ayında Yunan adası Korfu yakınlarında kiralık yatla gezen İngiliz bir çift, maskeli, el bombalı korsanların saldırısına uğradı. Bu olaydan birkaç ay önce ise Singapur açıklarında bir tankeri basan korsanlar, mürettebatı etkisiz hale getirdikten sonra boyasını, ismini değiştirdikleri tankerle birlikte ortadan kayboldular.

Kuala Lumpur'daki Korsanlık Merkezi'ni işleten Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun verilerine göre, önceki yıl 187 olan korsan baskınları geçen yıl 224'e yükseldi. Bu yılın ilk altı ayında ise 79 korsan saldırısı tesbit edildi. Eski korsanlar ne bulurlarsa yağmalarlardı, ancak çağdaş temsilcileri biraz daha seçici. Örneğin Brezilyalılar karaborsada rahatlıkla pazarlayacakları yüksek teknoloji harikalarını yeğliyorlar. Brezilyalı korsanların en değerli malları taşıyan gemileri basabilmeleri, gemicilik acentaları ve liman işletmesi yetkilileriyle işbirliği yaptıklarına işaret ediyor.

Uzakdoğu'da korsanların yeraltı örgütleriyle birlikte çalıştıkları öne sürülüyor.

Korsanlara rastgelme açısından en tehlikeli bölgeler ise Endonezya ve Filipinler açıkları. Eskiden çok daha etkili olan ve korsan liderlerinin kellesini uçuran donanmalar günümüzde müdahaleye sıcak bakmıyor ve böylece korsanlar bildiklerini okuyor.

Bu arada bazı ülkeler korsanlara karşı sert önlemlere başvuruyor. Yunan Hükûmeti, silah donanımlı özel teknelerle Arnavut korsanlara savaş açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!