Korku evlerinden sığınma evlerine

Güncelleme Tarihi:

Korku evlerinden sığınma evlerine
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 02:04

CHP’nin sığınma evleri raporu, kadına yönelik şiddetin dehşetini ortaya koydu. Raporda, ayaklarına zincir takılan, kıskançlıktan camlarına duvar örülen, ‘kapıyı geç açtığı’ için ölesiye dövülen, burunları kesilen, gözüne şiş sokulan kadınların hikâyeleri kan dondurdu.

Haberin Devamı

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu Sözcüsü CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu, Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, PM Üyesi Gül Çiftçi, Tekirdağ, Gaziantep ve Ankara’daki sığınma evlerini ziyaret etti. Sığınma evlerinin fiziki özelliklerini inceleyen üyeler, kadın ve çocukların durumu hakkında da tespitlerde bulundu. CHP’li üyelerin dinlediği kadınların bazılarının şu hikâyeleri rapora yansıdı:

AİLE ŞEREFİ BIÇAĞI

A.Ş.: 42 yaşında. 3 çocuklu, ev hanımı. Çocuk gelin. 13 yaşında evlendi. Ablasının kayınbiraderinin tecavüzüne uğradı, hamile kaldı. Doğan çocuğu istemedi. Eşi 8 yıl önce intihar etti. Yevmiyeli olarak çalışarak hayatını idame ettirmeye çalıştı. Madde bağımlısı büyük oğlu tarafından ‘aile şerefi’ bahanesiyle bıçaklandı.
B.D.: 30 yaşında, evlilik dışı 1.5 aylık bir çocuğu var. Abisinin yanında yaşıyordu. Evlilik dışı hamile kaldı. Karnı büyünce evden kaçtı. Çocuğunu sığınma evinde doğurdu.
A.D.: 24 yaşında, 2 oğlu ve 1 kızı var. Oto yıkamada çalışan eşi evlendikten iki gün sonra şiddet uygulamaya başladı. ‘Anneme iyi bakamıyorsun’ diyerek şiddete maruz kaldı.

Haberin Devamı

KESERLE KAFASINI KIRDI

K.T.: 18 yaşından küçük, evlilik dışı bir çocuğu var. Lise mezunu. Babası çocuğu kabul etmedi ve başka biri ile evlendi. 4 aydır sığınma evinde. Çocuğuna hââ kimlik çıkarılamadı, mahkeme devam ediyor.
H.S.: 36 yaşında. 6. çocuğa hamile. 1 aydır sığınma evinde. 14 yaşında birinci eşi ile ailesinin izni olmadan kaçarak, imam nikâhı yaptı. İlk evliliğinden 3 çocuğu oldu. Eşi sürekli şiddet uyguladı, ‘keserle kafasını’ yaraladı. 1 sene annesinin yanında kaldı. Üvey babası akrabası ile evlendirdi. 2. eşinden de 1 oğlu ve 1 kızı oldu. 1 yıl sonra da boşandı. Eşi, içkiye ve gece hayatına düşkündü. 3 kızı kendisindeydi, ancak ikinci eşinden şiddet görünce ilk eşi çocuklarını aldı. 7 sene kızlarını görmedi. Kendine yeni bir hayat kurmak için başka bir şehirde çalışmaya başladı. Gittiği şehirde bir şahıs tarafından hamile bırakıldı; şahsın ne kimliği, ne de adresi doğru çıkmadı.

Haberin Devamı

KARDEŞİNDEN KISKANDI

M.N.: 60 yaşında. 2 aydır sığınma evinde kalıyor. 37 senedir evli, 6 çocuğu var. Eşi emekli polis. Evlenir evlenmez şiddet görmeye başladı. Eşi her gün şiddet uyguluyordu. Çocuklarını da dövüyordu. Şiddetten bunalıp ailesinin yanında gittiğinde abisi dövüp gönderdi, ‘kefenle çıkarsın’ dedi. Eşi 4 sene önce bıçakladı, ancak korkusundan şikâyetçi olmadı. Boşanmak istediğinde ise çocukları da komşuları da korkudan şahit olmadı. Savcılık, sığınmaevine yönlendirdi.
K.L.: 37 yaşında, 11 senelik evli. 4 sene ailesi ile beraber oturmuş, eşi kardeşinden kıskanınca, evden ayrıldı. 5 sene önce ailesinin yanına gitti. Boşanmaya yakın eşi mektuplar yazıp pişmanlığını dile getirince tekrar barıştı. Eşi annesini de dövüyordu. Şizofren hastası eşi. Ayağına zincir takıyordu. Zincirleri tuvalete gideceği zaman açıyordu. Kıskandığı için camlara bile duvar ördürdü.

Haberin Devamı

KAPIYI NEDEN GEÇ AÇTIN

M.A.: 28 yaşında. 9 yıldır evli. 1 aydır sığınma evinde kalıyor. 7 yaşında okula giden bir oğlu var. Şiddet 4 aylık hamileyken başladı. ‘Kapıyı neden geç açtın? Senin yüzünden işten çıkarıldım!’ gibi sebeplerle dövüldü.
S.Y.: 24 yaşında. Evli ve 3 çocuklu. 2 aydır sığınma evinde. 6 yıldır evli. Okuma yazması yok. İnşaat işçisi eşi, sürekli şiddet uyguladı. İşkence yaptı; burnuna, gözüne şiş soktu. Bıçakla, burnunu kesip, ellerini ayaklarını bağladı. Eşi şiddet uyguladığı için 2 aydır cezaevinde.
T.M.: 7 kardeşler; 4’ü kız, 3’ü erkek. Anne, baba ve abi şiddeti gördükleri için sığınma evine başvurdular. Evde konuşma hakları yok. Anne hakaret edince, kavga çıkıyor ve üniversite mezunu kızını boğmaya kalkıyor. Kız kardeşler, jandarmayı arıyor ve sığınmaevinde kalmaya başlıyorlar.
D.R.: 49 yaşında. 2 yıl cezaevinde kaldı. Sağır ve dilsiz kimsesi olmadığı için sığınma evine gönderdiler. Cezaevi kayıtlarından ailesine ulaşılmaya çalışıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!