Koray Aydın'ın itibar oylaması

Güncelleme Tarihi:

Koray Aydının itibar oylaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2001 10:38

Hakkındaki iddialar nedeniyle bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa eden Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın'ın milletvekilliğinin düşüp düşmeyeceği bugün netleşecek. 'İddianamede adı geçmediği için istifanın geri çekilmesi' gerektiğini savunan MHP'liler, tepki görmemek için daha önce iki kez ertelenen oylamanın, bugün yapılmasına karar vermişti.

Haberin Devamı

Torpil geçilen şirketler
Sadrettin Dinçer ifadesinde, Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın'ın, tavassutuyla ihale verilmesini istediği firmaların adlarını ve aldıkları ihaleleri ise şöyle sıraladı:
DABAK İNŞAAT Sakarya Merkez Hükümet Konağı İnşaatı ihalesini alan Dabak İnşaat'ın sahibi Danış Pakoğlu.
BAŞKURT HARFİYAT Sakarya Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı Binası inşaatını alan Başkurt Harfiyat Şirketi sahibi Abdullah Başkurt.
YSG YAPI İNŞAAT Yalova Çınarcık Esenköy İlçe Jandarma Komutanlığı binası inşaatı ihalesini alan SKG Yapı İnşaat sahibi Hızır Saral.
HASCAN İNŞAAT Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sakarya İl Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatı ihalesini alan, Hascan İnşaat şirketi sahibi Hasan Cansız.
FATİ-PETROL Diyarbakır Bismil Devlet Hastanesi İkmal İnşaatı ihalesini alan Fati- Petrol İnşaat Şirketi sahibi Ali Çakmaklı (MHP Şanlıurfa Milletvekili Muzaffer Çakmaklı'nın yakını).
Bu konudaki karar, önceki gün sabahtan akşama kadar uzayan MHP Meclis Grup Yönetim Kurulu toplantısında netleştirilmişti. İki kez ertelenen oylamadan kurtulmayı planlayan MHP Grup yönetimi, "Aydın'ın istifasını geri alması ve oylamaya gerek kalmaması" formülünü, 'tepki görür' endişesiyle askıya almıştı.

Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli de, Aydın’ın adının iddianemede geçmediğini belirterek, ‘‘Sayın Bakan'a iadei itibar yapılacak. MHP'nin üçüncü Grup Başkanvekili olarak göreve başlayacak’’ demişti.

Yolsuzluk ididalarıyla ilgili başlatılan soruşturma üzerine Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile 5 Eylül'den geçerli olmak üzere milletvekilliğinden istifa etmişti.

MÜŞAVİRİ AYDIN'I SUÇLADI: TAVASSUT ETTİ

Bayındırlık Bakanlığı'ndaki Vurgun iddianamesinde eski Bakan Koray Aydın'ın adı geçmezken, müşaviri Sadrettin Dinçer Emniyet ifadesinde Aydın'ı suçlamıştı. Dinçer, eski Bakan Aydın'ın bazı müteahhitlere ihale verilmesi için tavassutta (aracılık) bulunduğunu iddia etmişti. Dinçer'in aynı iddiaları DGM ifadesinde de yinelediği öğrenildi.

TALÄ°MAT VERÄ°RDÄ°

Dinçer tutuklanmadan önce poliste verdiği ifadesinde şöyle dedi: ‘‘İhaleler konusunda, zaman zaman Bakan Bey'e siyasi kişiler aracılığıyla gelen inşaat şirketi sahipleri oldu. Bakan Bey, zaman zaman kendisine yardımcı olunmasını isteyen şahıslara yardımcı oldu. Bu tür konuları Bakan Bey bana söyler ve ilgililerle irtibat kurarak ismini verdiği şahıslara yardımcı olmamı isterdi.’’

Haberin Devamı

BEN Ä°LETÄ°RDÄ°M

Dinçer, Aydın'ın tavassutta bulunduğu şirketlerin adlarını vererek, ‘‘İhalelerde yardımcı olunması konusunda ilgilerle irtibat kurmam hakkında kendisinin (Aydın'ın) talimatı oldu. Ben de Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'a bu talimatını iletirdim. Aban da, konunun gereğini yapardı’’ dedi. Sadrettin Dinçer ifadesine şöyle devam etti:

‘‘Ben bana söylendiğinde talimatı iletirim. Bakan bana söylemeden aşağıya talimat iletirse, benim haberim olmaz. Bakan, Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'la bazen birebir görüşürdü’’ dedi.

Suçlayan, gölgesi gibiydi
Koray Aydın, Bayındırlık Bakanı olur olmaz, en yakın çalışma arkadaşı ve Müşavir olarak Sadrettin Dinçer'i yanına aldı. Koray Aydın, Bayındırlık Bakanlığı'nda, makam odasının tam karşısında Sadrettin Dinçer'e sekreterli makam odası verdi. Aydın, her gittiği yerde, basın toplantılarında, yurt içi ve yurtdışı gezilerde, TBMM'de Dinçer'i hep en yakınında taşıdı. Dinçer, Vurgun Operasyonu soruşturması nedeniyle tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Halen cezaevinde bulunuyor.
ABAN SÄ°STEMÄ°

Haberin Devamı

Dinçer, davetiye usuluyle verilen ihaleler için ise şunları şöyledi:

‘‘Davetiyeli ihalelerde, Bakan Bey'in onayı gerekir. Bu yüzden firmalar, siyasi kişiler aracılığıyla Bakan'a ulaşırlar, ihale konusunda kendilerine yardımcı olunmasını isterler. Bazen de Sedat Aban bu işlerle ilgili olarak Bakan'a gelir ve Bakan'la özel olarak görüşür. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde işin başında Aban vardır. Aşağıdaki şahıslarla hiyerarşik yapıyı Aban tespit eder. ‘Bu sistem Sedat Aban sistemidir.'Kendisi geniş bir çevreye sahiptir. Bütün kurumlarda tanıdıkları vardır.’’

Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!