Köpek mamasına deli dana yasağı

Güncelleme Tarihi:

Köpek mamasına deli dana yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Deli dana olasılığı kedi-köpek mamasını da vurdu. Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, riske giremeyeceklerini belirterek, her türlü et ürünleriyle birlikte kedi-köpek mamalarını da yasaklamak zorunda kaldıklarını söyledi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ‘deli dana’ hastalığının Türkiye'ye girme riskini sıfırlamak için her türlü et ve hayvan ithaliyle birlikte kedi-köpek maması ithalini de yasakladığını açıkladı.

Gökalp, Hürriyet'in bu konudaki sorularını yanıtladı. İthalat yasağının uluslararası anlaşmalar açısından bir sıkıntı doğurup doğurmadığı sorusu üzerine Gökalp, ‘‘Deli dana hastalığı ortada iken, Gümrük Birliği (GB) ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) anlaşmaları bizi enterese etmez. Avrupa Bulaşıcı Hastalıklar Örgütü'nün günlük çıkan tebliğini biz internetten saatlik takip ediyoruz. Bu benim hassasiyetim’’ dedi.

Türkiye'ye hiçkimsenin, hastalıklı veya hastalık riski taşıyan ürünü alması için baskı yapamayacağını savunan Gökalp, şu bilgileri verdi:

‘‘Kedi-köpek mamasının içine konan etlerin kesim yerini bilemiyorum. Bu mamalarda diğer katkı maddeleri, et, kemik unu olabilir. Biz herşeyi ile garanti altına alıyoruz. Avrupa'da deli dana hastalığı tekrar ortaya çıkınca milyonda, hatta milyarda bir ihtimali dahi düşünerek bu yasaklamayı getirdik. Her türlü et ve et ürünleri, hayvansal et, kemik unu girişini durdurduğumuza göre, kedi ve köpek mamaları ithalini de durdurduk. Üstelik, biz deli dana hastalığı olmayan ülkelerden, ‘Orjin Belgesi' alarak ithal ettiğimiz halde, ‘temkinli, tedbirli' olmak adına bunu yaptık.’’

‘Gıda Profesörü' olarak kimyayı, gıda yapısını bilmesinin bu hususlarda ‘daha hassas' olmasını gerektirdiğini kaydeden Gökalp, ‘‘Çünkü yıllarca bu alanlarda çalıştım, mesleğim bu. Onun için durdurduk. Avrupa'da şimdi Deli Dana hastalığı olmayan ülkelerden de ithalat yapmayacağız’’ diye ekledi.

Göreve geldiğinden itibaren hayvan ithalatını durdurduğunu, damızlık ithalatını ise tamamen WHO'nun deli dana hastalığı olmadığını garanti ettiği ülkelerden yaptıklarını anlatan Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Fransa ile İngiltere arasındaki Deli Dana kavgalarını seyretmedik. Diğer ülkeler, bu hastalığı olmayan ülkelerden ithalat yaptığı halde, biz yapmadık. Şu anda canlı hayvan getirilecek yer Amerika ve Avustralya'dır.’’

Manavgat'a pitbull giremeyecek

MANAVGAT İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, vahşilikleri ile ünlü pitbull köpeklerinin ilçede beslenmesini ve gezdirilmesini yasakladı. Kaymakam Mehmet Çapraz başkanlığında toplanan Hıfzıssıhha Kurulu, pitbull köpekleri ile ilgili vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendirdi. Çapraz, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ilçede halen 30'a yakın Pitbull köpeği beslendiğini ve bunlarla ilgili şikayetlerin son günlerde artış gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

‘‘Geçtiğimiz günlerde bir pitbull köpeği, bir vatandaşımızı ısırdı. Ayrıca, Pitbull besleyen bazı kişiler, hayvanlarını dövüştürerek korkunç sahneler yaşanmasına neden oluyorlar. Sahiplerine 2 ay süre tanıdık. Bu süre içinde ilçe dışına çıkarılmayan köpekler, belediyenin hayvan ıslahevine alınacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!