Konyalı imam, ABD’den 1.5 milyon dolar tazminat istiyor

Güncelleme Tarihi:

Konyalı imam, ABD’den 1.5 milyon dolar tazminat istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 15:12

Konyalı 42 yaşındaki eski imam İbrahim Türkmen, inşaat işçisi olarak 2000 yılında gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde, 11 Eylül 2001’deki İkiz Kuleler’e yapılan saldırıların ardından gözaltına alındı. 4 ay tutuklu kalan Türkmen, serbest bırakıldıktan sonra ABD Adalet Bakanlığı ve FBI aleyhine 1.5 milyon dolarlık tazminat davası açtı. 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde davanın sürdüğünü belirten Türkmen, “Pes etmeyeceğim, yılmayacağım” dedi.

Haberin Devamı

Evli ve 4 kız çocuk babası olan İbrahim Türkmen, 16 yıl boyunca imamlık yaptı. ABD’ye giden bir arkadaşının sözleri üzerine imamlıktan istifa eden Türkmen, 2000 yılında ABD’ye giderek inşaatlarda çalışmaya başladı. 11 Eylül saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında 13 Ekim 2001 günü vizesi dolduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Türkmen, “O gün benim için kabus dolu günler başladı. Aynı gün süratle göçmen ofisinden (INS) işlemlerim yapıldı ve New Jersey Cezaevi’ne götürüldüm. Burası psikopatlarla dolu bir cezaevi idi. Beni Dünya Ticaret Merkezi teröristleri arasında göstermişler. Bu arada 29 Ekim günü FBI’dan iki yetkili beni sorguladı” dedi.


Türkmen, cezaevindeyken gece yarısı koğuşları görevlilerin bastığını, yanlarındaki köpekleri de yüzlerine bir santimetre kalana kadar yaklaştırarak kendilerine baskı yapıldığını iddia etti. Türkmen, 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Türkiye’ye dönen Konyalı eski imam İbrahim Türkmen, 2002 yılında “Etnik ve dinsel ayrımcılık yapıldığı, uluslararası hukuk kurallarına aykırı davranıldığı’ gerekçesiyle ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine 1.5 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

DAVAYI SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİM

Şu anda Konya'da otogaz sistemleri üzerine işyeri bulunan İbrahim Türkmen, iki yıl önce mahkeme tarafından ABD’ye davet edildiğini ve özel olarak dinlendiğini belirterek şunları söyledi:
“Bütün dünya kamuyonun bildiği 11 Eylül saldırılarının üzerinden 7 yıl geçti ve bugün 7’inci yıl dönümündeyiz. 11 Eylül 2001’de İkiz Kuleler’e yapılan saldırı, terör noktasında insanlık için kapatılmayacak yaralar açtı. 11 Eylül mağdurlarından birisi de benim. 2 yıl önce ABD hükümeti duruşma için beni ABD’ye davet etti. Geçen yıl Newyork Brooklyn Federal Mahkemesi ABD hükümeti ve benim avukatlarıma uzlaşma yönünde talimat verdi. ABD hükümeti avukatları uzlaşmaya yanaşmadı. Avukatlarım davayı bağımsız ve federal bir üst mahkemeye taşıdı. Dava şu anda bir üst mahkemede sürüyor. Biz bu davayı açarken uzun süreceğini biliyorduk. 10 yıl da 15 yıl da sürse yolumuza devam edeceğiz. Bu dava insanlığa bütün dünya kamuoyuna mal olmuş bir dava. Sonuna kadar devam edeceğiz. Mağdur ve mahzun olan benim. Bu davada yılmadan sonuna kadar mücadale edeceğim.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!