Konya-Ankara demir yoluna ilk kaynak Erdoğan'dan

Güncelleme Tarihi:

Konya-Ankara demir yoluna ilk kaynak Erdoğandan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 15:46

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdağan, Konya- Ankara Hızlı Tren hattının ilk rayının döyenmesi töreninde, raylara ilk kaynağı yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “İnanmak, tekeden bile süt çıkarır” dedi.

Haberin Devamı

KAYNAK TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Saat 11.45’de hava yoluyla Konya’ya gelen Erdoğan’a, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik etti. Havaalanına getirilen Başbakanlık otobüsü, uzman köpek ile bomba aramasından geçirildi. Otobüsün motor bölümündeki ‘Maşallah’ yazısı dikkat çekti. Başbakanlığa ait otobüsle, Pınarbaşı Köyü’ne giden Erdoğan, burada, Konya- Ankara arasını 10 saatten 1 saat 15 dakikaya indirecek olan hızlı tren hattına ilk kaynağın yapılması için düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, kendisinden önce yapılan konuşmaları dinlerken, korumasından aldığı fırçayla saçlarını taradı. Tamamen beyaz renk bir elbise giyen Bakan Nimet Çubukçu da bir süre elindeki kataloğu sallayarak serinlemeye çalıştı. Çubukçu, korumasından aldığı kolonyalı mendille, burnunu temizledi. Erdoğan’ın korumaları Çin malı oyuncakları çocuklara dağıttı. Başbakan Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını uzatınca, Erdoğan aralarında bir boş koltuk bulunan Nimet Çubukçu’yu yanına çağırdı. Erdoğan, Çubukçu’ya konuşmanın uzadığını söyleyince, Bakan Çubukçu, kürsüye doğru, eliyle basketbol maçlarında yapılan mola alma işaretini yaptı. Başbaka’a dönüp, ‘İşaret ettim’ diyen Çubukçu’yu gören Yıldırım, konuşmasını hemen bitirdi.

‘TÜRKİYE'YE İLKLERİ YAŞATTIK’

Ardından kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Önceden havayolunu kullanmak herkese göre değildi. Yani havayolunu kullanmak herkesin karı değildi. Belli bir seçkinlerin kullandığı kurumdu. Trenle herkes yolculuk yapamazdı. Şimdi ise havayolları ile seyahat etmek artık belli bir seçkin grubun değil, ülkemizin büyük bir kısmı seyahat edebiliyor. Hızlı trene başladığımızda da göreceksiniz, vatandaşlarımızın büyük kısmının hızlı trenle seyahat ettiğini göreceksiniz. Tüm sorunları alt üst eden bir heyecanı ülkemize yaşatmayla başladık. Ulaştırmayı yeni bir anlayış ve vizyonla ele alacağız dedik. Hamdolsun 7 yılda pekçok projeyi hayata geçirdik. İnanmak yolun yarısını katetmektir. Biz inandık. İnanmak, azim öyle birşey ki tekeden bile süt çıkartır. Türkiye inandı. Türkiyenin potansiyeline, işgücüne, insanımıza inandık, güvendik. Hamdolsun Türkiye’ye ilkleri yaşattık ve yaşatmaya da devam edeceğiz. Bir şehrin ilerlemesi başka bir şehrin ilerlemesine vesile olur.”

‘GİTGEL KONYA 2 BUÇUK SAAT’

Hükümetlerinden önce 40 yıl boyunca hiçbir demiryolu hattı inşaa edilmediğini kaydeden Başbakan erdoğan şöyle konuştu:

“Biz göreve geldik ve Tekirdağ- Muratlı hattı ile Tekirdağ'ı demiryolu hattına kavuşturduk. YHT sayesinde Ankara’nın, Eskişehir’in adı inşallah Pekin’le, Tokyo’yla, Roma’yla, Madrit’le, Lizbon’la yanyana yazılıyor. Bu hale geliyor. Eskişehir YHT ile bu şehirlerle yarışacak. Konya- Ankara hattı tamamlandığında Konya da adını duyuracak ve bu alanda az sayıdaki şehirlerin arasında anılacak. ‘Gitgel Konya 6 saat’ sözü tarih olsun dedim. Şimdi yeni bir tarih yazıyoruz. ‘Gitgel Konya 2 buçuk saat olsun’ diyoruz. 1 saat 15 dakika gidiş, 1 saat 15 dakika geliş. Toplam 2.5 saat. Bundan sonra ‘kara tren gecikir’ değil, ‘hızlı tren yetişir’ diyeceğiz.”

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR

Karayollarında ölümcül kaza oranının hükümetleri döneminde yüzde 80 oranında azaldığını anlatan Erdoğan, “Sadece konyaya bakarsanız. 79 yılda yapılan bölünmüş yol 159 kilometredir. Bizim ise 6 senede yaptığımız bölünmüş yol 435 kilometredir. 159 kilometre nire, 435 kilometre nire. İnanıyorum ki tarih bu kadroyu hayırla anacaktır” dedi.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Mevlana Müzesi’ne gitti. Gazetecilerin alınmadığı müze ziyaretinin ardından Erdoğan, müzenin hemen yanındaki Selimiye Camisi’ne geçerek cuma namazını kıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!