Konut faizlerinde düşüş sürecek

Güncelleme Tarihi:

Konut faizlerinde düşüş sürecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 12:11

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, faiz trendinin aşağı yönlü olduğunu ve seneye yüzde 1 seviyelerine ineceğini belirtti.

Haberin Devamı

Özen, Garanti Bankası'nın, müşterilerine danışmanlık verecek tutsat (Mortgage) uzmanları yetiştirmek üzere İstanbul Bilgi Üniversitesi  işbirliğiyle hazırladığı “Uygulamalı Konut Finansmanı Sertifika  Eğitimleri”nin sertifika töreninden önce basın mensupları ile bir araya geldi.

Önümüzdeki dönemlerde ekonominin seyrinin devam etmesini beklediklerini kaydeden Özen, faiz oranlarının 2008'de yüzde 1 seviyelerine gerileyebileceğini bildirdi. Bu sayede Türkiye'de konut kredilerinin 5 yıl içinde 100 milyar YTL  seviyelerine ulaşabileceğini ifade eden Özen, böylece konut kredilerinin GSMH içinde yüzde 10'a yakın bir pay elde edeceğini kaydetti.

Mortgage kredilerinin GSMH'daki payı AB ülkelerinde ortalama yüzde 45'ler seviyesinde iken Türkiye'de bunun yüzde 4 olduğunu hatırlatan Özen, Türkiye'nin henüz yolun başında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

FAİZDE YÖN AŞAĞI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özen, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentilerine ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası'nın  bağımsızlığının çok önemli olduğunu vurguladı. Seçim belirsizliğinin kalkmasının ardından faizlerin düşme trendine  girmesinin çok doğal olduğunu dile getiren Özen, böyle bir sürecin  tüketici ve bankalar tarafından beklendiğini kaydetti. Ancak,  faiz indiriminin zamanlamasında bazı problemler ortaya çıktığını  belirten Özen, yurt dışında kredi riski fiyatlamalarının bu döneme denk  geldiğini kaydetti.

“Ben hala faiz trendinin aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum” diyen Özen,  Merkez Bankası'nın mesajlarının çok net olduğunu, birkaç aylık rakamlara  daha bakacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!