Konser parasıyla cami yapılır mı

Güncelleme Tarihi:

Konser parasıyla cami yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 01:43

Depremde ağır hasar gören İzmit'teki tarihi Fevziye Camii'ni yeniden yapmak için düzenlenen konsere il müftüsü ‘‘Caiz değil’’ deyince ortalık karıştı.

Haberin Devamı

İzmit'te 17 Ağustos Depremi'nde ağır hasar gördüğü için ibadete kapatılan Fevziye Camii'ni yıkıp yeniden yapmak amacıyla başlatılan kampanya, ‘müftü engeli’ne takıldı.

430 yıllık Fevziye Camii yararına Mustafa Keser'in 4 Aralık'ta vereceği konsere karşı çıkan Kocaeli Müftüsü Hikmet Kutlu, ‘‘Konser parasıyla cami yapılması caiz değildir’’ dedi.

Teknik incelemelerden sonra yıkılmasına karar verilen caminin bahçesine yaptırılan prefabrikte ibadet ediliyor. Özellikle cuma günleri, prefabriğe sığmayan cemaat, Demiryolu Caddesi'ne taşarak namaz kılıyor. Ödenek verilmediği için yıktırılıp yerine yenisi yapılamayan tarihi cami için Fevziye Camisi Yaptırma Derneği, bağış kampanyası başlattı. Ancak bir ayda sadece 1 milyar lira civarında para toplanabildi.

İzmit'teki tarihi binaları korumak ve onarımlarını yaptırmak amacıyla kurulan İZEYAP, kampanyaya destek amacıyla konser organize etti ve sanatçı Mustafa Keser'le anlaştı. 4 Aralık'ta Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki konserin biletleri satışa sunuldu. İZEYAP Başkanı Numan Gülşah, konserden elde edilecek gelirin tamamının Fevziye Camisi Yaptırma Derneği'ne bağışlanacağını bildirince Kocaeli Müftüsü Hikmet Kutlu’nun , ‘‘Caiz değil’’ vetosuyla karşılaştı. Gülşah ise Müftü Kutlu'ya tepki göstererek, konserin düzenleneceğini söyledi.

Müftü Hikmet Kutlu'nun bu yorumu da yeni bir tartışma başlattı.

Yardıma kararlıyız

Müftü Kutlu'ya tepki gösteren İZEYAP Başkanı Numan Gülşah, 4 Aralık'taki konserin gelirini cami için bağışlamakta kararlı olduklarını söyledi. Gülşah, şöyle dedi:

‘‘Müftü Bey, ödeyecekleri paranın haram olduğunu nereden biliyor? Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yıllarca vergi rekortmeni olan Matild Manukyan'dan aldığı vergilerle maaş ödedi, cami yaptırdı.’’


Müftü karşı

Müftü Hikmet Kutlu, ‘‘İbadet edilen cami veya mescit helal parayla yapılmalı. Dinen, örf ve adetlerimize göre bir konserin parasının cami yapımında kullanılması caiz değildir’’ fetvası da ortalığı karıştırdı.


Prof. Dr. Zekeriya Beyaz


Genelev kazancıyla bile cami yapılır

KONSER geliriyle cami yaptırmak sevaptır, kat kat sevaptır. İslamiyet'te şarkı, türkü söylemek, konser vermek günah değildir ki buradan kazanılan para ile cami yaptırılmasın. Aksine bizim inancımıza göre, İslamiyette musiki vardır, her millet kendine göre şarkı, türkü söyler konser, verir. Bunlar mübah, güzel şeylerdir. Bunlardan elde edilen paralarla da hayırlı işler yapılır. Genelevdeki bir bayan da cami ya da başka hayır işleri yapabilir. Kötü fiili yani zinayı yapması günahtır. Ama kazanılan paranın suçu yoktur. Fakirlere yardım da yapabilir, cami de yaptırabilir. Konser ise tamamen meşrudur. Yıllarca, şarkı, türkü, saz ‘haram’ sayılmıştır. Buna karşılık Arapların şarkısı, türküsü, tefi mübarek olmuştur. Bunlar yanlış şeylerdir. Bütün milletlerin enstrümanları, Arab'ın tefi kadar, bütün milletlerin şarkısı türküsü Arab'ınki kadar mübarektir.


Prof. Dr. Hüseyin Hatemi


Konserin türüne göre değişir

KONSER geliriyle cami yaptırmanın caiz olup olmadığı, konserin türüne göre değişir. Ahmet Özhan ilahiler okuyorsa, ya da Beethoven konseri veriliyorsa, konsere gelenler de paranın böyle bir amaca tahsis edileceğini bilmesi şartıyla, cami yaptırılabilir. Buradaki para haram değildir. Ancak konserde, toplanan parayı haram kılacak rezaletler oluyorsa, mesela dine aykırı söz ve yaşayışlar, sarmaş-dolaş olmalar, sahneye hücum edip şarkıcıya sarılmalar gibi edep dışı şeyler olursa, bu para haram olur ve bununla cami yaptırılmaz. Bu para ancak yoksullara sadaka verilebilir. Yani konserin nevine göre helal veya haram olur. Dini müzik, Klasik Batı Müziği, Klasik Türk Müziği gibi konserlerde hiçbir mahsur yoktur. Konserde İslam ahlakına yakışır şeyler yoksa para haram olmuşsa, yoksula verilebilir. Verene sevap getirmese bile caizdir. Cami sırf helal parayla yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!