Konferansta 'Mustafa' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Konferansta Mustafa tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 22:39

KIRIKKALE Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Yabancı Devlet Adamlarının Gözüyle Atatürk’ konulu konferansa Mustafa filmi damgasını vurdu.

Konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Şenol Kantarcı, Atatürkçü ve ulusalcı olduğunu söyleyen Can Dündar'ın kişiliğinin tam olarak oturmadığını ifade ederek “Can Dündar’ın yaptığı bu film, sakalımıza oturup bıyığımızı yolmak olmuştur” dedi.

Kırıkkale Üniversitesi'nde ‘Atatürk'ü Anma Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Yabancı Devlet Adamlarının Gözüyle Atatürk’ konulu konferans düzenlendi. Mavi Salonu'nda düzenlenen konferansa Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Merkez Komutanı Albay Sadık Şaşmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz, Üniversite Rektör yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özçelik, Prof. Dr. Sevim Orkun, Prof. Dr. İbrahim Uzun, öğretim görevlileri ve kalabalık bir öğrenci grubu katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Kırıkkale Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şenol Kantarcı, son günlerde revaçta olan Mustafa filmi ile ilgili olarak yaptığı konuşmada öğrencilerin sürekli kendisine Mustafa filmini sorduklarını söyledi. Öğrencilerine değerlendirmesini konferansta yapacağını söylediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şenol Kantarcı şöyle konuştu:

“Can Dündar’ın yaptığı bu film sakalımıza oturup bıyığımızı yolmak olmuştur. Kişiliğini tam olarak oturtamamış birisi Can Dündar, sakalımıza oturuyor, ‘Atatürkçüyüm, ulusalcıyım’ diyor. Şayet Atatürkçüyüm demese onu Genelkurmay kapıdan içeriye sokmazdı. Bundan sonra sokacağını zannetmiyorum. O günlükleri okuyan değerli dostum, ağabeyim, arkadaşım albayla görüştüm.
Nasıl buldunuz Mustafa filmini dedim. Tek bir şey söyledi. ‘Sadece ve sadece üzülüyoruz’ dedi. Birisine güveniyorsunuz, alıyorsunuz içeriye, tüyolar veriyorsunuz, ama çok farklı bir şey yansıtıyor. Pencereden bakıyor sadece yine Can Dündar son dönemde esen rüzgara göre hareket ediyor. Biz Can Dündar’ın milliyetçi ve vatansever olarak biliyoruz. Bir insan özgürlükçü olacak, demokrat olacak.
Bu görüntülerle tanıyorum. Fakat Ermeni konusundaki yapmış olduğu programlarda Türkler katildir tezini işleyenlere karşı davrandığı tutum, onları savunması, koruması, Can Dündar kişiliğini ortaya koydu. Kısaca meçhul bir kişilik, Dündar, kadınlar başta olmak üzere Genelkurmayı bile etkilemiş.”

Filmin analizini yaptığını belirten Yrd. Doç Dr. Kantarcı “Cumartesi günü Mustafa filmini Kırıkkale'de sinema salonunda izledim. Salona girdiğimde çok sevindim. Çünkü 400 kişilik salonda ben tek kişiydim. Daha sonra iki kişi daha geldi ve 3 kişi filmi izledik. Film hasılat yapmamış, çünkü bir film reklamı dahi olmadan bir anda bekleneni vermedi. Filmde Atatürk nasıl gösteriliyor.
İstanbul Harbiye'de Mustafa Kemal’i içki ve kadınla tanışmış birisi olarak gösteriyor. İlk girişi bu, hepimizin bir özeli vardır. Bu salonda oturan herkesin özeli var. Ama dikkat edin bizim özelimiz başkadır. Şu kürsüde size tavrımız başkadır. Herkesin kendisine göre özellerini özellikle topluma yansıtmayız ve yansıtmamaya çalışırız. Atatürk tanrı değildi, Atatürk peygamber de değildi. Atatürk içimizden birisi idi. İnsandı, insan Atatürk'tü.
İnsan Atatürk sineması, belgeseli yapılamaz mı? Yapılır, niye yapılmasın, Atatürk ağlar, Atatürk robot değil tanrı değil, Atatürk bir insan ama o filmde Atatürk, bir kadın için kendisini suçlu gösterir bir halde bir kadın için ağlarken gösteriliyor. Atatürk haksız bir konuma sokuluyor. Atatürk cephelerde ağlar, Türk askerinin kahramanlığı sırasında ağlar, Çanakkale savaşları sırasında ağlamıştır. Atatürk ün ağladığı sahneler vardır, duygusal bir insandır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!