Komşuluk sınırlarının aşılması durumunda mahkeme devreye girecek

Güncelleme Tarihi:

Komşuluk sınırlarının aşılması durumunda mahkeme devreye girecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 11:25

Yargıtay, komşuluk hukukunun öngördüğü sınırları aşan kullanımın varsa bu zararlı davranışın mahkemece giderilmesi gerektiğini belirtti.

Bir kişi, komşusunun “yangın tehlikesi meydana getirecek davranışlarda bulunduğu, çatısından gelen yağmur sularının temelde zarar meydana getirdiği” iddialarıyla dava açtı. Dava, yerel mahkemece reddedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, istemin eksik araştırmayla yerel mahkemece reddedildiğini belirterek, kararı bozdu.
Kararda, davalının yangın tehlikesi meydana getirecek davranışlarda bulunduğu gibi, çatısından gelen yağmur sularının temelde zarar meydana getirdiğinin iddia edildiği belirtildi.

Medeni Kanun'un “komşu hakkı” ile ilgili maddesine yer verilen kararda, bu maddeye göre, “taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkilerin kullanımında, komşuları etkileyecek taşkınlıktan kaçınılması” gereğinin hükme bağlandığına işaret edildi.

Kararda, komşuları etkileyecek durumun varlığını, uyuşmazlığın niteliğine, yerel adete göre komşular arasında hoşgörüyü aşan bir olgu olup olmadığına bakarak saptamak gerektiği vurgulandı.

Daire'nin kararında, komşuluk hukukunun öngördüğü sınırları aşan kullanımın varlığı belirlenirse, mahkemece bu zararlı davranışın giderilmesi ve giderimin nasıl yerine getirileceğinin açıkça gösterilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.

Kararda, mahkemece konusunda uzman bilirkişi tarafından yeniden inceleme yapılması, iddiaların gerçekliğinin saptanması ve taraflar arasındaki çekişmenin giderilmesi gerektiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!