Komşuda heykel krizi

Güncelleme Tarihi:

Komşuda heykel krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aliki'nin büstü Atina'yı karıştırdı

ATİNA'nın Mavili Meydanı'nda toplanan kalabalık çok mutlu, çok heyecanlıydı. Yunanistan'da milyonların sevgilisi olan ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Aliki Vuyuklaki'yi sonsuza kadar yaşatmanın heyecanı içinde olan herkes oradaydı.

Kimler yoktu ki?.. Atina'nın popüler Belediye Başkanı Dimitris Avramopulos, en ön sıradaydı. Kansere yenik düşen ünlü sanatçıyı büstünü yaptırarak yaşatmanın gururunu yaşıyordu. Vuyuklaki'nin annesi, kardeşleri, tiyatro ve sinema dünyasının ünlüleri, herkes mutluydu. Tören için Mavili Meydanı'nda toplananlar, sanatçılarını unutmayan toplumların daha da büyüyeceği inancındaydı.

Atina Belediyesi Filarmoni Orkestrası yerini almıştı. Belediye çoçuk korosu da hazırdı. Orkestra önce Aliki'nin en ünlü parçası ‘‘Pembe Burunlu Küçük Kedi’’yi çalmaya başladı.

Önce Atina Belediye Başkanı Avramopulos konuştu. Aliki'nin büyün bir sanatçı olduğunu, Yunanlıların kalbinde yaşayacağını söyledi. Yunanistan tiyatro ve sinema sanatçıları Birliği Başkanı, Yunanlıların kalbine taht kuran Aliki'nin sanatçı kişiliğini anlattı. En sonunda, Atina Belediye Başkanı Avramopulos, Aliki'nin büstünün yanına gitti. Büstü örten Yunan bayrağını yavaşça aşağı sıyırdı. İşte o anda da kıyamet koptu.

ALİKİ HEP GÜLÜMSERDİ

Aliki'nin en yakın arkadaşı Keti Lambropulu, ‘‘ama bu, Aliki değil. Aliki, her zaman gülümserdi’’ diye feryadı kopardı. Bir anda ortalık karışıverdi. Aliki'nin mutluluk şarkılarını söyleyen çoçuklar, dondu kaldı. Başkan Avramopulos, kıpkırmızı kesildi. Kalabalıktan büyük bir homurtu yükseldi.

BÜSTTEKİ BİRA REKLAMI

Aliki'nin eski kocası Dimitris Papamihail, ‘‘Rezalet!.. Büstün kaidesinde bir de bira reklamı var’’ diye atılınca, kalabalık iyice dalgalandı. Tiyatro sanatçısı olan Papamihail, büstün kesinlikle Aliki'ye benzemediğini haykırarak ‘‘Aliki, neşe saçardı. Bu melankolik alelade bir büst’’ dedi. Aliki'nin annesi Emmi Vuyuklaki de şoktaydı. ‘‘Bu heykel, Aliki'nin anısına saygısızlık’’ diye söylendi.

Koyu kahverengi bronzdan yapılan büstün gerçekten de hüzünlü bir görüntüsü vardı. Sapsarı uzun saçları ve yüzünden eksik olmayan gülüşüyle neşe saçan Aliki'ye benzediği pek söylenemezdi. Şarkılarla neşe içinde başlayan tören dağıldı. Herkes kızgın, kırgın ve hayal kırıklığı içindeydi.

HEYKELİ YIKTILAR

Aliki'yi sevenlerin yaşadığı kızgınlık ve hayal kırıklığı, ertesi gün daha da arttı. Çünkü sabah büstü görmeye gelenler, inanılmaz bir olayla karşılaştılar. Büst, kaidesinden çıkartılmış, yere atılmış, üzerinde sigara söndürülmüştü.

Herkes şoktaydı. Bu kez de ‘‘Büste kim saldırdı’’ tartışması başladı, ama yanıt bulunamadı. Atina Belediye Başkanı'nın büyük hevesle Aliki'nin anısını yaşatmak için yaptırdığı büst, bir fiyaskoya dönüşmüştü. Ve sonunda Belediye işçileri geldi. Büstü ve bira reklamı olan mermer kaidesini alıp götürdü. Herkes derin bir nefes aldı.

Atina Belediyesi tarafından yaptırılan ünlü aktrist Aliki Vuyuklaki'nin büstü açıldığında, komşuda kıyamet koptu. Eski kocası ve sanat camiası, büstün Aliki'ye benzemediğini savundu. Büst, ancak bir gece yerinde kalabildi. Saldırıya uğrayınca, belediye işçileri büstü alıp götürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!