Koman: İrtica iç savaş çığlığı atıyor

Güncelleme Tarihi:

Koman: İrtica iç savaş çığlığı atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman, dün görevini Orgeneral Fikret Özden Boztepe'ye devrederken çok sert bir veda konuşması yaptı. Toplumun laik kesimlerinin suskun tavrını eleştiren Orgeneral Koman, gerici çevrelerin insan hakları ve demokrasiyi kullandığına dikkat çekti.

Emekliye ayrılan ve dün Jandarma Genel Komutanlığı görevini Orgeneral Fikret Özden Boztepe'ye devreden Orgeneral Teoman Koman, zehir zemberek bir veda konuşması yaptı. Konuşmasında gericilere yüklenen Koman, gerici çevrelerin insan hakları ve demokrasiyi kullandığına dikkat çekerek, ‘‘Cihat çağrıları yaparak, iç savaş çığlığı atıyorlar'' dedi . Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı dün devreden Oramiral Güven Erkaya ise beklenin aksine duygusal bir konuşma yaptı.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki devir-teslim töreninde Koman'ın konuşmasını Başbakan Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Başbakan Yardımcıları Bülent Ecevit, İsmet Sezgin de dinledi. İrticayı askerlerin bugüne kadar kullandığı en sert üslupla eleştiren Koman, ‘‘Ne gariptir ki, kullandıkları vasıtalar demokrasi, insan hakları, Batı teknolojisi olduğu ve Batı ülkelerinde melce (sığınak) buldukları halde sırtlarını batıya dönerek çağdaşlığa küfür etmektedirler. Ülkede değişik yaşam tarzları sergileyerek, hepsinden önemlisi kendilerine göre halkımızı inananlar ve inanmayanlar diye ikiye ayırmaktalar; bölücülüğün en kötüsünü yaratmakta, cihat çağrıları ile ülkede iç savaş çığlıkları atmaktadırlar'' diye konuştu.

O GENÇ KIZ KADAR YÜREKLİ OLAMADIK

Koman, topluma ve devlete de üstü kapalı eleştiriler getirerek, irticanın bugünlere gelmesinde herkesin günahı olduğu mesajını verdi. Koman, şöyle devam etti:

‘‘En önemlisi, gidişatı görememek veya görmemezlikten gelmek. Bunların sarıldığı ve vasat bulduğu ortam ve sebepleri ortadan kaldıramamak, demokrasiyi vaktinde ve gerektiği gibi işletmemek, Cumhuriyet Kanunlarını uygulayamamak ve nihayet karşı organizasyonları kuramamak, hatta bir genç kızımızın yaptığı gibi Atatürk resmini göstererek bireysel bir tepkiyi sergileyecek kadar yürekli olamamaktadır.''

Koman, ‘‘Tarikatları din holdingleri haline getiren, inancı ticarileştiren, kutsal inanç duygusunu ideoloji, taktik ve stratejiye dönüştüren ve siyasallaştıran bu zihniyetin'' dikkatle takip edilmesini istedi.

ERKAYA VEDA ETTİ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya da dün görevini Oramiral Salim Dervişoğlu'na devretti. Heyacanlı olduğu gözlenen Erkaya sert mesajlar yerine duygu yüklü bir konuşma yaptı. Erkaya, görevi boyunca Türkiye Cumhuriyeti'ne, onun temel niteliklerine, Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına daima sadık kaldığını ve onların savunucusu olduğunu ifade etti. Dervişoğlu da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın son derece önemli bir görev olduğunu belirterek, cumhuriyeti yıkmak isteyenlerin "Deniz Kuvvetleri'ne de hulul etmek (girme, sinme) için büyük gayret sarfettiklerini'' söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!