Kolye cep telefonu mikro kulaklık

Güncelleme Tarihi:

Kolye cep telefonu mikro kulaklık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2010 00:00

ÖSYM’nin düzenlediği 5 ayrı sınavda kopya çekildiği iddiaları üzerine yapılan operasyonlarda, çetenin soruların yanıtlarını sınava girenlere ilettiği cihazlar da ele geçti.

Haberin Devamı

Arama yapılan evlerde, bu amaçla kullanılan kolye şeklinde cep telefonları ve mikro kulaklıklar bulundu.

ÖSYM’nin yaptığı Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Lise Giriş Sınavı (LGS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) kopya çekildiği iddiasıyla yapılan operasyonda, kolye şeklinde cep telefonları ve mikro kulaklıklar ele geçirildi. Çetenin lideri olduğu iddia edilen Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi O.A.U.’nun evinde ruhsatsız Glock marka tabanca bulundu.

Kopya merkezi kurmuşlar

Kolye cep telefonu mikro kulaklık


Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) soruşturması devam ederken, önceki gün 10 ayrı şehirde eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 55 kişi Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmişti. Mali Suçlar Bürosu ekipleri şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, sınavlarda kopya çekilmesi için kullanıldığı tespit edilen kolye şeklinde cep telefonları ile mikro kulaklıklar, sahte polis kimlikleri, çok sayıda nüfus cüzdanı, ehliyet ve sınav giriş belgesi buldu.
Çetenin çalışma sistemiyle ilgili ilginç bilgilere ulaşan mali polis, O.A.U.’nun, kopya çekilecek sınav öncesi ekibine kameralı kalem, saat şeklinde cep telefonu ve mikro kamera dağıttığını belirledi. Buna göre sınavın ilk yarım saatinde tüm soruları kopyalayan çete üyeleri, bu soruları, sınav merkezi haline getirilen bir apartman dairesinde bulunan diğer çete üyelerine gönderdi. Bu merkezdeki şüpheliler de soruları çözerek yanıtları önceden anlaştıkları ve kolye şeklinde cep telefonu verdikleri kişilere mikro kulaklıklar ya da bluetooth aracılığıyla bildirdi. Çetenin, her seferinde yeni telefon hattı aldığı belirtildi. Sınavın tamamlanmasının ardından O.A.U.’nun tüm cihazları yeniden topladığı ve evindeki kasada sakladığı tespit edildi.

İhbar e-mail’le geldi

Emniyette gözaltında tutulan 55 şüpheliden, sınavlarda kopya çektiği iddia edilen 20 kişi ifadesi alınarak serbest bırakıldı. 35 kişinin sorgusu sürüyor.
Cumhuriyet Savcısı Cihan Kısa’nın yürüttüğü soruşturmanın, 2009 yılında yapılan Polis Meslek Yüksekokulu Sınavı’nın (PMYO) sorularının çalınarak satıldığının iddia edilmesiyle başladığı belirtildi. İddialarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ihbar maili atan bir kişi, liderliğini O.A.U.’nun yaptığı çetenin PMYO sınavının sorularını çaldığını, sınava gireceklere soruları para karşılığı satarak büyük gelir elde ettiklerini anlattı. Bu ihbarın ardından Savcı Kısa, KOM Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’yle ortaklaşa çalışma yapılması talimatını vererek soruşturmayı başlattı.

Bahçeli’nin danışmanı değil

Haberin Devamı

ÇETE lideri olduğu iddia edilen O.A.U.’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin danışmanı olduğuna ilişkin basında çıkan haberler yalanlandı. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, dün yaptığı yazılı açıklamada, bu kişinin, 1998-2000 yılları arasında MHP’de büro memuru olarak çalıştığını bildirdi.

KPSS’de kısmi iptale tepki

Haberin Devamı

KPSS Eğitim Bilimleri Testi’nin iptali sendikaları memnun etmedi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ”Bu skandal, KPSS sisteminin iflas ettiğini gözler önüne sermiştir” dedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da şaibelerin büyüyeceğini savunarak, “Bu iptal şimdi yapıldıysa ortada ne gibi veriler var? Bu verilerin kesinlikle kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!