Koltuktan kayanlar

Güncelleme Tarihi:

Koltuktan kayanlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 10:51

Birçok üst düzey yönetici geçtiğimiz yıl kriz rüzgarına kapıldı ve koltuğunu kaybetti. Pek azı kendi isteğiyle ayrılırken, büyük bölümü yönetim tarafından işten atıldı.


Ekonominin sallantıda olduğu, kurumsal gelirlerin düştüğü bir dönemde şirketlerin 'başındakilerin' de kariyerleri tehlikeye düşüyor. Bu nedenle 2001 dünya çapında birçok yöneticinin işini kaybettiği bir yıl oldu.

Ford'un CEO'su ve büyük ümitlerle bel bağladığı Jacques Nasser ekimde görevden alındı. Yerine Ford'un veliahtı Bill Ford geçti. Enron'un CEO'su Jeffrey Skilling şirket iflas etmeden çok kısa bir süre önce 'özel nedenler' dolayısıyla ayrıldı.

Aer Lingus'un CEO'su Michael Foley'in başına gelenlerin ise ekonomik durumla pek alakası yok. Foley, cinsel taciz suçlamaları yüzünden işinden oldu.

İşte 2001'in kaybedenleri:

Jacques Nasser (CEO, Ford): Ford'un pazar payındaki düşüşle birlikte aylardır koltuğu sallantıda olan Nasser'in işine 2001 ekim ayında son verildi. Nasser'in görevini Bill Ford devraldı.

Lars Ramqvist (CEO, Ericsson): Ramqvist 'resmi olarak' emekli oldu ve 2002'nin Mart ayında işi bırakacak. Şimdiye kadar yerine gelebilecek kimse bulunamadı.

Michael Bonsignore (CEO, Honeywell): Ekonomik sorunları olan şirketin General Electric'le birleşmesi AB yetkilileri tarafından veto edilince Bonsignore istifa etti.

Philippe Bruggisser (CEO, Swissair): İsviçre'nin ulusal havayolları şirketi Swissair batık Sabena'nın yüzde 49'unu aldı. Yaptığı bu stratejik yanlışla hem tepe taklak oldu hem de CEO'sunu kaybetti.

Jeffrey Skilling (Başkan, Enron): Enron 'çökmeden' birkaç hafta önce 'özel sebepler' bahanesiyle istifasını verdi.

Michael Foley (CEO, Aer Lingus): Cinsel taciz iddiaları nedeniyle işinden oldu.

Yoichiro Kaizaki (CEO, Bridgestone): Şirketin Firestone marka lastiklerinin performansı ile ilgili çıkan tartışmalar sonucu görevine veda etti.

Percy Barnevik (Başkan, ABB): İsveç-İsviçre ortaklığıyla kurulan elektronik şirketi, hisse senetlerinin değeri düşünce ve kendini yenileyemeyince bir teknoloji devinden küçük bir servis firmasına döndü. Bu da başkan Barnevik'in sonunu hazırladı.

Roberto Colaninno (Başkan ve CEO, Olivetti): Olivetti'nin Telecom Italia hisselerini Pirelli'ye devretmesinin en büyük kazazedesi başkan Colaninno oldu.

George Simpson (CEO, Marconi): Piyasalarla ilgili olarak basına verdiği yalan beyanlar sonrasında başkan Roger Hurn ile birlikte istifa etmeye zorlandı.

Iain Vallance (Başkan, BT): Şirketin hissedarları uzun süredir ondan kurtulmak istiyorlardı ve geçtiğimiz nisan ayında bunu başardılar.

Rem Ivanovich Vyakhirev (CEO, Gazprom): Başkan Putin sayesinde eski komünist endüstriyel mafyanın güçlü isminin görevine son verildi.

Linda Wachner (Başkan ve CEO, Warnaco): Bir zamanlar ABD'nin tekstil kraliçesi olan Wachner bütün kapılar yüzüne kapanınca geçtiğimiz kasımda istifa etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!