Kolesterol ilacı rüştünü ispatladı

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol ilacı rüştünü ispatladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 02:13

20 binden fazla hasta üzerinde yapılan ve 5 yıl süren bir araştırma, ‘simvastatin’ etken maddeli kolesterol ilacının düzenli kullanımının kalp krizi ve buna bağlı ölümleri azalttığını ortaya koydu.

Kolesterol ile ilgili, Oxford Üniversitesi Klinik Çalışmalar Birimi'nin, 20 bin 536 hasta üzerinde yaptığı ve dünyada alanında en büyük çalışma olan ‘Kalp Koruma Çalışması’, ‘simvastatin’ etken maddeli kolesterol ilacının düzenli kullanımının kalp krizi ve buna bağlı ölümleri azalttığını ortaya koydu.

5 yıl süren araştırmanın sonuçlarına göre, simvastatin etken maddeli kolesterol ilacı alanlarda kalp krizi riski, ilaç kullanmayanlara göre üçte bir oranında daha düşük. İlaç, damar cerrahisi, anjiyoplasti, amputasyon (uzuv kesilmesi) gereksinimini de azaltıyor. Uzmanlar, Türkiye'de de yaklaşık 10 yıldır kullanılan simvastatin etken maddeli ilaç için ‘‘Kalbin yeni aspirinleri, statinlerdir’’ değerlendirmesi yapıyorlar.

1994 yılında başlayan ve İngiltere'de 69 hastanede yapılan araştırmanın, 32 milyon dolarlık bütçesi (46.5 trilyon lira) Merck Sharp ve Dohme ile Roche Vitamin şirketleri tarafından karşılandı. Antioksidan vitaminler A, C ve E vitaminlerinin de kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkinliği de incelendi ve ‘olumlu ya da olumsuz’ hiçbir etkileri bulunmadığı gösterildi.

Araştırmanın sonuçlarını Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda önceki gün düzenlenen basın toplantısında açıklayan SSK Göztepe Hastanesi 2'nci Dahiliye Klinik Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, simvastatinin damar komplikasyonlarına bağlı ölümleri yüzde 17 azaltmakla kalmayıp, toplam ölüm oranında da yüzde 12'lik düşüşe yol açtığını söyledi.

Kalp krizini ve felci önlüyor

İlacın; kalp krizlerini, inmeleri ve diğer damar olaylarını önleme oranı, hastalıklara göre şöyle:

Önceden kalp krizi geçiren her bin kişiden 100'ünde.

Koroner kalp hastalığı bulunan her bin kişiden 80'inde.

Önceden inme (felç) geçiren her bin hastadan 70'inde.

Bacak veya diğer damarmalarında tıkanıklık bulunan her bin kişiden 70'inde.

Diyabeti olan her bin kişiden 70'inde.

Yan etkileri yok denecek kadar az

Araştırma, simvastatinin yan etkileri açısından da güvenilir olduğunu gösterdi. Hastaların, karaciğer ve kas enzimleri izlendi. Yok denecek kadar az yan etki saptandı. Prof. Dr. Ökten, kolesterol ilacı alan hastaların hekimleriyle sürekli diyalog halinde olmaları gerektiğini ve 3-4 ayda bir karaciğer testleri yaptırmaları gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Oğuz da bu ilacı alan ve kas ağrısı bulunanların mutlaka hekimlerine başvurmalarını istedi.

Prof. Dr. Ökten, yüksek kolesterol kontrolü için sadece ilaç kullanmanın yetmediğini, yaşam değişikliklerinin şart olduğunu söyledi ve fiziksel egzersiz, sağlıklı diyet uygulanması ve mutlaka sigaranın bırakılması gerektiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!