Koleksiyonere sitem gibi sergi

Güncelleme Tarihi:

Koleksiyonere sitem gibi sergi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 22:16

Bedri Baykam ‘Arka Bahçe’ isimli 136. kişisel sergisini Piramid Sanat Galerisi’nde açtı. Baykam sergisini yalnızca yabancı sanat eseri alan koleksiyonerlere ithaf etti.

Haberin Devamı

Bedri Baykam’ın 2013-2015 yılları arasındaki çalışmalarının yer aldığı ve 27 Mart’a kadar gezilebilecek ‘Arka Bahçe’ isimli sergisinde ağırlıklı olarak tualler var. Sanatçı “Kendi arka bahçemden gelen taze bir meyve suyunu içmek gibi” diye tanımladığı sergisini şöyle anlatıyor: “Arka Bahçe’de sanatçının mutfağını görüyorsunuz. Sergi benim bütün geçmiş stillerimin değişik izlerimin bir araya gelmesi ve değişik dönemlerimin belki keyifli gezinti anlarının yeni resimlerde bir araya getirilmesinden oluşuyor.”

BU BİR DUYARSIZLIK 
Serginin en dikkat çekici yanlarından biri girişte yer alan “‘Ben Türk sanatından çıktım’ dediler! Bu sergi onlara ithaf edildi” mesajı. Baykam, bu serginin yalnızca yabancı sanat eseri alan koleksiyonerlerin hatalarından dönmeleri için bir şans olduğunu söylüyor: “Toplumda ‘Ben artık Türk sanatından çıktım, yabancı sanat alacağım’ diye hava attığını zanneden bir koleksiyoner tipolojisi belirdi. Bu son derece tehlikeli bir olay. Akıl almaz bir duyarsızlık. Türkiye’de sanat devlete rağmen ve sıfır imkânla yapılıyor. Bizim bazı koleksiyonerlerimizse “Ne yapsak da Türk sanatını destekleyip yurtdışında hak ettiği yere getirelim” demek yerine “Türk sanatı yurtdışında yabancılar kadar pahalı değil. Onlar kadar tanınmıyor veya değer kazanmıyorlar” diye yabancı sanata yöneliyor. Kendilerine kültürsüz bir gelecek hazırlıyorlar. O yüzden sergiyi onlara ithaf ettim. Bu insanlara bu hatalarından dönmeleri ve ne yaptıklarının farkına varmaları için bir şans vermiş oluyorum.”

Haberin Devamı

KENDİ BAHÇEMİN MEYVELERİ
“Sergide şerit resimlerin, boş çerçevenin ve foto pentürlerin izi var. Ayrıca tarihsel sanat ve resimleri referans yaptığım işler de var. Bütün bu yeni sentezlere, sanatçının kendi arka bahçesinin meyvelerini toplaması diyebilirim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!