Kolejler ucuzluyor

Güncelleme Tarihi:

Kolejler ucuzluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 01:49

Astronomik rakamlara ulaşan eğitim ücretleriyle öğrenci kaçışı yaşanan özel okullara ‘ucuzlatma çalışması’ yapılıyor. MEB'in taslağı, yatırım teşviki, özel okula ve eğitimciye resmi statü, veliye KDV iadesi gibi kolaylıklar içeriyor.

Lise tarih kitaplarının ‘teferruat’tan ayıklanması için düğmeye basan Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de 260 binden fazla öğrencinin okuduğu kolejlerin ucuzlaması için harekete geçti. Hükümet, bu yılki ücretleri astronomik rakamlara ulaşan ve günlüğü 33 milyon liraya gelen kolejlerin ucuzlamasını öngören bir çalışma başlattı.

Ucuzluk düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'na bir madde eklenmesi hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname Tasarı Taslağı ile yapılacak.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmaya hazır olan tasarının, önümüzdeki günlerde Meclis'e sevkedilmesi bekleniyor. Tasarının, özel okulların, yeni dönem ücret belirleme tarihi olan mayıs ayına kadar Meclis'ten geçirilip yürürlüğe konulması planlanıyor.

‘‘Özel öğretim kurumları’’ adı altında kolejlerin yanı sıra kurs ve dersaneleri de kapsayan düzenlemeyle, kolejlerin harcamalarını, ‘asgari’ düzeye indirmelerinin yolu açılacak. Böylece, kolejlerin büyük bölümü orta sınıf ve memur olan velilere ‘düşük ücret’ yansıtmaları sağlanacak.

Tasarıda yer alan hükme göre, düzenlemeler şöyle:

VELİYE KDV İADESİ Kolejlere ödenen ücretin yüzde 8'lik Katma Değer Vergisi'ni devlet velilere geri ödeyecek.

YATIRIM TEŞVİKİ Kolej, kurs ve dersaneleri kapsayan tüm özel öğretim kurumları, yapacakları yatırımlarla araştırma, geliştirme çalışmaları için kalkınma plan ve programlarındaki teşvik unsurlarından yararlandırılacak.

Özel okula resmi statü

RESMİ OKUL STATÜSÜ


Belediye, il özel idareleri ve diğer kurumlarca, resmi okullara tanınan hak ve istisna, tarife, resim ve harçlarla ilgili esaslar özel okullara da uygulanacak. Böylece, elektrik, su ve yakıt parasını, halen ticarethane statüsünde ödeyen özel okulların, bu harcama kalemlerinde önemli azalma olacak.

ÖĞRETMENE VERGİ İSTİSNASI

Özel öğretim kurumlarındaki öğretmenler de, resmi okul öğretmenlerine tanınan tüm hak ve istisnalardan yararlanacak. Öğretmen ücretlerinden vergi kesintisi yapılmayacak.

MEB HİZMET SATIN ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı, kolejlerden hizmet satın alabilecek. Bu işlem, özel okul, kurs ve dersanelerin boş kalan bölümlerini kiralama veya başarılı ancak maddi imkanı yerinde olmayan öğrencilerin Bakanlık tarafından kolejde okumasını sağlama biçiminde olabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!