Kokoreçin bile mafyası var...

Güncelleme Tarihi:

Kokoreçin bile mafyası var...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin gündemini dolduran mafyanın, yaşamın her alanını tıpkı bir kanser hücresi gibi sardığı ortaya çıktı. Hürriyet'in yaptığı araştırma, mafyanın, sadece ihale, çek-senet tahsilatı gibi ağır alanlarda değil, kokoreçten balığa, sebzeden meyveye, kadar yaşamın her alanına el attığını gösterdi. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde, mafyanın izni olmadan sokakta birşey satılamayacağı gibi, gecekondu sahibi olunması da mümkün değil. Mafyanın en yaygın türleri şöyle sıralanıyor:

İHALE MAFYASI

Devlet ihaleleri takip ediliyor, ihaleye katılan bazı işadamları tanınmış mafya liderlerini araya sokarak rakip firmaların ihaleden çekilmesini ya da hiç girmemesini sağlıyor. İhaleyi alan firma mafyaya pay veriyor.

İNŞAAT MAFYASI

Öncülüğünü bir süre önce öldürülen ‘İnci Baba’ lakaplı Mehmet Nabi İnciler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan devletin inşaat işleri takip ediliyor. İhaleye girecek firmalar arasında anlaşma yapılıyor. Söz sahibi firma sahibi diğerlerine ‘bu ihaleye girmeyin’ veya ‘şu arkadaş alacak, çıkma verecek’ diyor. Firmalar biraraya gelip anlaşma senedi imzalıyor. İhale istenildiği gibi sonuçlanırsa, senetler iade ediliyor ve ihaleyi alan kişi diğer firmalara ‘çıkma’ tabir edilen payı veriyor.

GECEKONDU MAFYASI

Özellikle büyük şehirlerde Hazine arazileri belli kişiler tarafından parsellenip, fahiş fiyatla vatandaşlara satılıyor. Sıradan vatandaş araziyi kapatmaya kalkarsa kaba güçle engelleniyor.

Kokoreç, balık simit mafyası

Büyük kentlerde balık, simit, kokoreç satışı belirli kişiler tarafından organize ediliyor. Kimse mafyanın izni olmadan bir köşe başına tezgah koyamıyor.

YEDİEMİN VE İCRA MAFYASI

İcra yolu ile haczedilen veya yediemine teslim edilen, eşya, otomobil, arsa ve evler satışa çıkartıldığında hep aynı kişiler ihaleye giriyor ve dışardan ihaleye girmek isteyenler tehditle engellenerek , düşük fiyata mallar kapatılıyor.

HAL VE PAZAR MAFYASI

Köylü tarlasında yetiştirdiği sebze ve meyveyi istediği kişiye satamıyor. Hali kontrolü altında tutan belirli kişiler almış olduğu meyve ve sebzeyi istediği kişilere istedikleri fiyata satabiliyor ve fiyatları istediği oranda ayarlayabiliyor.

MİLLİ EMLAK MAFYASI

Milli emlak tarafından satışa çıkarılan özellikle tatil yörelerindeki araziler, belirli kişilerin içerdeki bağlantıları sayesinde hep kendileri tarafından satın alınabiliyor. İhaleye girmek isteyen yabancı kişiler engelleniyor.

İŞ TAKİPÇİLERİ

Otomobil alım satım işleri, ruhsat ehliyet işleri yapılıyor. Vatandaş en az üç günde ruhsatı zor çakırırken, iş takipçileri ücret karşılığında, aynı işi 1-2 saatte yapabiliyor. Emniyet iş takipçilere giriş çıkışları kolay olsun diye yaka kartı vermiş.

TEFECİ MAFYASI

Mafya tefecilik, galericilik yapan kişilerden haraç alıyor. Haraç vermeyen ayağından vuruluyor ya da dükkanı kurşunlanıyor.

OTOPARK MAFYASI

Biraraya gelen 5-10 kişi, evinizin önünü bile otopark olarak size kiraya verebiliyor. Elinde bir düdük kolunda bir görevli kolluğu ile parsellediği cadde ve sokağı otopark haline getiren şahıslar para vermeyen sürücülerin otolarına hasar verirken, şikayet de bir işe yaramıyor.

VİZE MAFYASI

Konsolosluk önünde bir nevi tezgah kuran şahıslar, içerdeki bağlantıları sayesinde para karşılığı vize alıyor. Ülkücü Ümit Ölmez de Alman Konsolosluğu önündeki vize sürtüşmesi nedeniyle öldürülmüştü. Sıradan vatandaş aylarca beklerken, vize mafyası birkaç günde vize almayı başarıyor.

KREDİ MAFYASI

Herhangi bir bankadan veya devletten kredi alacak kişiler ‘Torbacı’ denilen şahıslara krediden pay vermek zorunda.

SERVİS ARAÇLARI MAFYASI

Mafyası, okulları kendilerine bağlayarak hiç kimseyi kabul etmiyorlar. Şirket değiştirmek isteyen okul yöneticelerini de tehdit ederek veya değişik yollar kullanarak ikna etmeye çalışan şahıslar, geçtiğimiz yıllarda kendi aralarında silahlı kavgalara varan olaylara neden olmuşlardı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!