Kohl - Yılmaz görüşmesi

Güncelleme Tarihi:

Kohl - Yılmaz görüşmesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

KOHL Bizim açımızdan en önemli sorun serbest dolaşımdır. Türkiye'nin tam üyeliği halinde ortaya çıkacak mali sorunları bir şekilde halledebiliriz, ama serbest dolaşımda durum farklı. Bunu kabul edebilmemiz çok güç. Biz nüfus artış hızları yüksek olsa da, Almanya'da yaşayan 2 milyon Türk'ün yarattığı sorunların üstesinden gelebiliriz. Ama 7-8 milyon Türk iş aramak üzere Almanya'ya giriş yaparsa, bununla başa çıkamayız.

YILMAZ Bu konjonktürel bir durumdur, kalıcı değildir. Ben Türkiye'nin dinamizmine inanıyorum. Ekonomimiz düzlüğe çıktığı zaman işsizlik sorunumuz da hafifleyecektir. Biz size yük olmak istemeyiz. Serbest dolaşım konusunu size zarar vemeyecek bir hale getirmek isteriz. Bir geçiş döneminde sizi rahatlatacak geçici bir düzenlemeye razı olabiliriz. Ancak bunu yaparken tam üyeliğin gerisine düşen, 'gümrük birliği artı' denilen bir çerçeveyi kabul edemeyiz. Tam üyelik perspektifini önümüze koymadığınız zaman bize yapacak bir şey bırakmıyorsunuz.

KOHL Ben size yardımcı olacağım. Meseleye kimse benim gibi tarihi bir perspektif içinde bakamaz. Siz Türkler bize tarihte her zaman yardımcı oldunuz. Yanlış yaptığımız zamanlarda bile bizi yalnız bırakmadınız. Şimdi biz de sizi yaya bırakamayız. Bizim size vefa borcumuz var. Ayrıca biz sizin başarılı olmanızı isteriz. Size şunu da söyleyeyim. Pek çok kişi gelip size destek vereceğini söyleyebilir. Ama kapalı kapıların ardında sizi destekleyecek olan benim. Ben bir söz verdim mi, tutarım. Benden sonra gelecek hiçbir başbakan benim kadar yardımcı olamaz. Ben, sizin için imkanlarımı sonuna kadar kullanmak istiyorum. Bu noktada bir hassasiyetimi de size açmak isterim. Türk basını beni öcü olarak gösteriyor. Türkiye'nin çıkarlarını engelleyen bir rol oynuyormuşum gibi gösteriliyorum. Bu doğru değil. Ben böyle bir rol oynamıyorum. Ben Türkiye'nin dostuyum. Gerçi ben bu tür eleştirilere pek aldırmam, ama yapılanın da haksızlık olduğunu söylemeliyim.

YILMAZ Ben bu gezimde bir sonuç almasaydım, Aralık ayındaki Lüksemburg zirvesi öncesinde diğer AB başkentlerine gitmeyecektim. Ama şimdi bu tura çıkmayı düşünüyorum. Lüksemburg zirvesinden önce Bonn'a bir kez daha gelip, sizinle ortaya çıkacak son durumu bir kez daha değerlendirmek istiyorum.

KOHL Bundan memnun olurum. Gelin, son duruma birlikte bir bakalım...

KOHL Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmaları var, bundan ne çıkar?

YILMAZ Başkanlık sistemine geçilebilmesi için Anayasa değişikliği gerekli. Ama Meclis'ten bir değişikliğin geçmesi çok düşük ihtimaldir.

KOHL Yunanistan Başbakanı Simitis makul bir insandır. Ekim ayının sonunda Girit'te bir araya geleceğinizi ümit ederim. İkinizin bir çözüm bulabileceğinden ümitliyim.

YILMAZ Ben de başlangıçta ümitliydim. Ama Yunanlılar'ın New York'ta sergiledikleri tutumdan sonra ümidim pek kalmadı. New York'ta hiçbir şey olmadığı gibi, bir de Dışişleri Bakanları Pangalos bize hakaret etti.

KOHL Ben Papandreu'nun bana söylediklerini her seferinde ciddiye alsaydım, Yunanistan'la savaşa girmemiz gerekirdi. Ne yapıp yapıp, bir çözüm bulmanız gerekli. Çözüm olmadığı zaman siz de, Yunanlılar da, hep birlikte zarar görüyorsunuz. Bir şekilde bu sorunları çözmek lazım.

YILMAZ Kıbrıslı Rumlar'ın S-300 füzelerini almaları Kıbrıs sorununu çözümünü zorlaştıran bir gelişme.

KOHL Bence aptallık. O roketleri hiçbir zaman kullanamazlar. Bu tür davranışlarla sadece sizi daha katı hale getirirler, iç politikada adım atamaz hale gelirsiniz.

YILMAZ Almanya'daki mahkemelerden biri buradaki PKK liderlerinden biri ile uzlaşacağı yolunda haberler var. Bu kişilere güvenirseniz hata yaparsınız.

KOHL PKK'yı şimdi daha iyi kontrol altına almış bulunuyoruz. İslamcılarda da bazı kıpırdanmalar, bazı olaylar var. Ancak buradaki durumu kontrol edebiliyoruz.

Kohl, islamcıları şikâyet etti

Kohl, görüşmeleri sırasında Başbakan Yılmaz'a aşırı dinci grupların, Türkler'in Alman toplumuna entegrasyonunu engellemeye çalıştığını, Almanya'nın bundan büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi. Yılmaz, Kohl'e, ‘‘Merak etmeyin. Artık islamcılar hükümette değil. Dolayısıyla Almanya'daki aşırı dinci gruplara da Türk Hükümeti'nden destek verilmesi söz konusu olamaz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!