Kodlu ajan dönemi

Güncelleme Tarihi:

Kodlu ajan dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mayfa içeriden çökertilecek

İçişleri Bakanlığı'nın yeni hazırladığı telefon dinleme yönetmeliğinde; polis, mafya ile mücadelede, tıpkı James Bond filmlerinde olduğu gibi, gizli kod numaralı ajan ve muhabir kullanarak onları içeriden çökertebilecek.

HÜRRİYET, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ‘telefon dinleme yönetmeliği’ni ele geçirdi. Bakanlar Kurulu'na sevk edilen 46 maddelik yönetmelikte; mafyanın içine nasıl ajan sokulacağı, nasıl muhbir kullanılacağı, tanıklara getirilen ABD usulü koruma programı ve suç örgütü üyelerinin para ve mallarına nasıl el konulacağı ayrıntılarıyla yasal prosedüre oturtuluyor.

ABD MODELİ MÜCADELE

Suç örgütlerinin izlenmesi, muhbir ve ajan bulundurulması, tanıkların korunması gibi ayrıntılı düzenlemeler içeren 46 maddelik yönetmelik, mafyayla ABD modeli mücadeleyi öngörüyor. Polis, mafyayla mücadelede, tıpkı ‘007 James Bond’ filmlerinde olduğu gibi, gizli kod numaralı ajan ve muhbir kullanabilecek. Kamu çalışanları arasından seçilecek ve mahkeme kararıyla görevlendirilecek gizli ajanlar, örgüt içine sızarak, gözetleme, izleme, örgüte ilişkin her türlü araştırmayı yapmak ve suçlarla ilgili delil toplamakla görevlendirilecekler. Bir örgüt içine çok sayıda gizli ajan sokulabilecek.

GİZLİ AJAN NASIL ÇALIŞACAK?

Gizli görevli, örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulmayacak. Ancak görevini yerine getirirken suç işlerse sorumlu olacak. Gizli ajan, soruşturmayı yürüten kolluk biriminin amiri tarafından saptanacak. Gizli ajan, görev yaptığı süre içinde kendisine verilen kod numarasını kullanacak. Gizli ajanın araştırmada bulunduğu operasyonun takibi, gizli görevli ile irtibat kurulması, gizli görevlinin can güvenliğinin sağlanması ve gizli ajanın hayatının tehlikeye düştüğü durumlarda operasyona son verilmesinden sorumlu olmak üzere bir kolluk görevlisi belirlenecek.

İKAMETE GİZLİ KAMERA

DGM Savcısı veya DGM yedek hákimi kararıyla, şüphelilerin ikemetgáh, işyeri, araç veya kamuya açık yerlerdeki tüm faaliyetleri, gizli kameraya kaydedilecek. Kişilerin evlerine bile yerleştirilecek olan dinleme ve kameralarla delil toplamak amacıyla ses ve görüntü kaydı alınacak. Bu ses ve görüntü kasetlerinin özel hayatın gizliliğine giren bölümleri imha edilecek.

TANIK KORUMA PROGRAMI

Örgütlerin çökertilmesinde tanıklık yapan kişilere ve ailelerine ABD'deki gibi tanık koruma programı uygulanacak. Tanıkların adları ve adresleri kesinlikle gizli tutulacak. Tanık isterse, estetikle görünümü değiştirilecek. Tanığa, eşine ve çocuğuna yeni kimlik, sürücü belgesi, evlenme kaydı verilecek. Tanık isterse ömür boyu korunacak.

ÖZEL KORUMA BİRİMİ OLUŞTURULACAK

Gizli ajanlar, muhbirler ve tanıkların can güvenliklerinin sağlanması için özel bir koruma birimi oluşturulacak. Bu birim, ajan, muhbir ve tanıkların kimliklerinin gizli kalması için gerekli önlemleri alacak. Bu kişilere yeni nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, diploma, evlilik cüzdanı, her türlü ruhsat gibi resmi belgeler düzenleyip verecek. Talep üzerine, kişisel ve kamusal haklarına ilişkin her türlü işlemi yürütecek. Ajan, muhbir ve tanıklara gerektiğinde lojmanlardan yararlandırıp, silah ruhsatı çıkartacak..

PARA VE MALA EL KONULACAK

Suç işlediğine dair kuvvetli emare bulunan kişilerin, paralarına ve mallarına da hákim kararıyla el konulacak. Bu kişilerin bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki kiralık kasa mevcutları da dahil olmak üzere hak ve alacakları üzerindeki tasarruf yetkisi tamamen veya kısmen kaldırılacak.

Şüphelilere, mahkeme kararıyla yurtdışına çıkış yasağı konulabilecek.

TELEFONLAR 9 AY DİNLENEBİLECEK

Yönetmeliğe göre, telefonlar gecikmesinde sakınca bulunan hallerde 24 saat için DGM Savcısı'ndan izin alınarak dinlenebilecek. Ancak 24 saat içinde mutlaka DGM hákiminden karar çıkartılacak. Eğer hakim izin vermezse dinleme iptal edilecek. Telefonlar, 3 ay dinlenebilecek. Eğer bu süre yetmezse, yine mahkeme kararıyla dinleme iki defa üçer ay daha uzatılabilecek.

ÖZEL YAŞAMA MÜDAHALE YOK

Mahkeme kararıyla yapılan dinleme ve izlemeler sırasında araştırılan suçun dışında, özel hayatın gizliliğini içeren ses ve görüntü kayıtları, daha sonra tutanakla imha edilecek. Özel hayatın gizliliğiyle ilgili kayıtlar kesinlikle gizli tutulacak. Gizliliğe uymayan görevliler hakkında ceza işlemi uygulanacak. Ancak suçla ilgili kayıtlar mahkemeye delil olarak sunulacak.

POLİS, MUHBİR TUTABİLECEK

Polis, takip ettiği örgütün içinden muhbir tutabilecek. Muhbir, suçlar veya suç failleri, eser, iz, emare ve deliller hakkında yardım sağlayacak. Muhbir, geçici olarak istihbarat işlerinde kullanılacak ve verdiği bilgilerden yararlanılacak.

TERÖRE KARŞI DA KULLANILACAK

Bu yönetmelik, terör örgütlerine, tarihi eser kaçakçılarına, teşekkül halinde uyuşturucu kaçakçılığı yapanlara ve silahlı çetelere karşı kullanılacak.

Bu yönetmeliğin temel amacı, tüm suçlularla birlikte, özellikle arka planda rol oynayan sorumluları saptayıp yakalamak.

Chat’lere de gözaltı

Mafya örgütleri, eğer bilgisayarla internet üzerinden chat yaparak haberleşirse, polis, onu da izleyebilecek. Polis, telefonun yanı sıra, faks, bilgisayar gibi kablolu, kablosuz veya diğer elektromanyetik sistemlerle veya tek yönlü sistemlerle alınan veya iletilen sinyalleri, yazıları, resim, görüntü veya sesleri de kaydedebilecek. Hákim kararıyla kişi, kurum ve kuruluşun her türlü resmi ve özel kayıtları ile bilgisayarları da incelenebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!