Kod adı 5 adım

Güncelleme Tarihi:

Kod adı 5 adım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2001 00:53

Gerektiğinde sıcak çatışmaya da girecek olan Özel Kuvvetler için ‘‘A’’ ve ‘‘B’’ olarak adlandırılan iki senaryo hazırlandı. Önce ‘‘A senaryosu’’ uygulamaya konacak. Şartların kötüye gitmesi durumunda ‘‘B Senaryosu’’na geçilecek.

  • Önce iniş

  • Sınır kontrol

  • Casus avı

  • Mezar-ı Şerif

  • ...Ve Kabil


  • Afganistan'a gönderilecek 90 kişilik Türk Özel Kuvvetleri, bölgedeki tüm şartları dikkate alarak hazırlıklarını tamamladı. Gerektiğinde sıcak çatışmaya da girecek olan Özel Kuvvetler için ‘‘A’’ ve ‘‘B’’ olarak adlandırılan iki senaryo hazırlandı. ‘‘A senaryosu’’, Özel Kuvvetler'in Kuzey İttifakı komutanlarına, planlanan şekilde eğitim ve istahbarat desteği vermesini içeriyor. Şartlarda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde Özel Kuvvetler'in, Afganistan'a asıl gidiş amacı bu çerçevede kalacak. Ancak daha önce konuya ilişkin hükümet açıklamasında da belirtildiği gibi, bölgede şartların kötüye gitmesi durumunda ‘‘B senaryosu’’ devreye girecek. ‘‘A senaryosu’’nu da içeren ve 5 ayağı olduğu olduğu için ‘‘şimdilik kaydıyla’’ kod adı olarak ‘‘Beş adım’’ uygun görülen ‘‘B senaryosu’’ şöyle gerçekleşecek:

    B SENARYOSU

    1
    Özel Kuvvetler, Sovyetler Birliği döneminde Afganistan operasyonu için özel olarak hazırlanmış Özbekistan-Taşkent Havaalanı'na inecek.

    2 Özel Kuvvetler, Kuzey İttifakı komutanlarına ya Özbekistan sınırları içinde, ya da Kuzey Afganistan'da sıcak çatışmadan uzak bölgelerde eğitim verecek. Gerekli durumlarda eğitim yeri Tacikistan'a da kaydırılabilecek. Ayrıca Fergana Vadisi'nde Özbek-Afgan sınırının kontrolü sağlanacak.

    3 İstihbarat çalışmalarını da yönlendirecek olan Türk Özel Kuvvetleri bölge halkı ile organik bağı sayesinde Kuzey İttifakı içinde Taliban casuslarını belirlemeye yardımcı olacak.

    4 Özel Kuvvetler, bir havaalanı da bulunan ve ele geçirilmesi stratejik açıdan son derece önemli olan Mezar-ı Şerif'e Kuzey İttifakı'nın can alıcı darbeyi vurmasını koordine edecek. Türk birliği, gerekli durumlarda Amerikan askerleri ile birlikte Mezar-ı Şerif Havaalanı ile çevresinde bölge kontrolünü elinde tutacak.

    5 Gerekli görüldüğü takdirde timler, diğer 6 müttefik güçleriyle birlikte Kabil'e kadar inebilecekler.

    ‘Konakçı’ bölgede

    Genelkurmay'dan ‘‘konakçı’’ olarak adlandırılan 3 kişilik öncü ekip dün bölgeye gitti. Ekibin, Amerikan askeri yetkikileri tarafından karşılanması bekleniyor. Bugün de Dışişleri Bakanlığı'nın Afganistan özel koordinatörü Müsteşar Yardımcısı Aydemir Erman, Kuzey Afganistan'a geçmek için Özbekistan'a gidiyor. Erman, Türk Özel Kuvvetleri'nin görev yapacağı bölgelerde ön incelemelerde bulunacak. Erman'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 7 Kasım'da yapacağı Tacikistan ziyaretine kadar bölgede kalması öngörülüyor.

    Tepkiler

    Sıhhıye birliği gitsin

    AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, hükümetin, Türkiye'den Afganistan'a ‘‘Bordo Bereliler’’ diye nitelenen savaş gücü yüksek bir birlik gönderme kararına karşı çıktı. Erdoğan, Afganistan'a Bordo Bereliler gibi ‘‘muharip’’ değil, sıhhıye birliği gibi ‘‘gayri muharip’’ sınıftan asker gönderilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, partisinin dünkü Kurucular Kurulu toplantısında, ‘‘Muharip, yani savaşan sınıfından asker gönderilmesine karşı olduklarını’’ belirterek, ‘‘Gayri muharip, yani savaşmayacak sınıftan asker gönderilmelidir. İnsani bir destek olması bakımından sıhhıye birliği gönderilmeliydi’’ dedi. Erdoğan, Afganistan'a gönderilen birliğin ‘‘muharip’’ bir görev almaması konusunda hükümeti uyardıklarını da söyledi.
    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!