Kocaoğlu mektubu götürmeyi reddetti

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu mektubu götürmeyi reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 11:52

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı başvurusu için Paris'e adaylık mektubunu götürmeyi kabul etmedi.

Deniz SİPAHİ
hurriyet.com.tr
Haberin Devamı

Yarın İzmir için çok önemli bir gün…
Çünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in EXPO 2020 başvurusunu Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales’e gönderdiği bir mektupla ilan etmiş; başvurunun da önümüzdeki günlerde yapılacağını açıklamıştı.
Resmi başvuru için sabah saatlerinde bir heyet Paris’e uçtu.
Türk Hava Yolları’nın Paris’e giden tarifeli uçağında şu kişiler vardı.
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can ve İZKA’nın iki uzmanı…

***

Bu uçakta aslında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da olması gerekiyordu.
Ancak Kocaoğlu; bütün ısrarlara rağmen Paris’e gitmedi.
EXPO’lar aslında bir devlet projesi olarak kabul ediliyor ama bu büyük fuarın evsahipliğini her seferinde o kentin belediye başkanları yapıyor.
Yani yarışı Türkiye kazanır; 2013’ün ortalarında yapılacak genel kurulda EXPO 2020’nin adresi İzmir gösterilirse; davetiyenin altındaki imza İzmir Büyükşehir Belediyesi olacak.

Aziz Kocaoğlu gitmeli miydi, gitmemeli miydi
Aziz Kocaoğlu gitmemekle doğru yaptı: İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan bu baskın CHP’nin İzmir’deki gücünü kırmak içindir. Başkan gitmeyerek tepkisini dile getirmiştir haklıdır.
Adaylık mektubunu götürmeliydi: Ne olursa olsun İzmir’in geleceği her şeyin üstündedir. Siyasi kavgalar İzmir’in geleceği olan Expo 2020’yi gölgelememelidir. Bu nedenle Başkan mektubu götürmeliydi.

Anket sonuçları yarın Hürriyet Ege’de yayınlanacak.

O yüzden bu heyet içinde Aziz Kocaoğlu’nun yeri çok farklıydı.
BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, 2015 EXPO yarışı sürecinde de bu konuyu sık sık gündeme getirmiş ve komitelerin çok önemli ancak belediye başkanının konumunun ayrı olduğunu açıklamıştı.
Kocaoğlu’nun Paris’e gitmeyişi Loscertales bakalım nasıl yorulmayacak.

***

Peki yarınki programı nasıl?
Heyet önce Paris’in ünlü caddesi Champs-Élysées’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait çalışma ofisinde incelemelerde bulunacak.
Bu büro EXPO çalışmaları için tahsis edildi ve BIE’nin Genel Başkan Yardımcıları’ndan biri olan Necil Nedimoğlu’nun koordinasyonunda çalışacak.
Uzman bir kadro oluşturulacak; 2013 ortasında yapılacak Genel Kurul’a kadar lobi faaliyetlerini sürdürecek ve sekreterya görevini üstlenecek.
Heyet daha sonra yarın saat 14.00’te Vicente Gonzales Loscertales’e, Uluslararası Sergiler Bürosu’nun merkez ofisine gidecek.
Ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce gönderdiği mektubun haricinde resmi başvuruyu da elden yapacak.
Daha sonra da Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği ziyaret edilerek gezi tamamlanacak.

***

Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan son operasyonlardan sonra kenti terk etmeme kararı almış.
Kocaoğlu’nun tavrı EXPO’ya değil.
Çünkü Aziz Kocaoğlu’nun son yerel seçimlerdeki seçim beyannamesinde de EXPO ilk sıralarda yer alıyordu.
Kocaoğlu; EXPO sayesinde kentin büyük bir dönüşüm yaşayacağına inanıyor ve projeyi sonuna kadar destekliyor.
Ancak Kocaoğlu’nun “40 yıllık dostlarım” dediği çalışma arkadaşlarının son operasyon sonrasında tutuklanmalarına çok üzüldüğü ve bu yüzden zorunlu olmadıkça İzmir dışına bundan sonra da çıkmayacağı belirtiliyor.
Kocaoğlu; Sayıştay raporları sonrasında gerçekleştirilen gözaltıların ve tutuklama kararlarıyla şok geçirmiş ve her seferinde gelişmeleri “Büyük haksızlık…” olarak tanımlamıştı.
Günlük programlarını aksatmamaya çalışan Kocaoğlu; buna rağmen ağırlıklı olarak büyükşehir binasında geç saatlere kadar çalışıyor ve resmi törenlere Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ı yolluyor.
Kocaoğlu; Paris’te yarın yapılacak resmi başvurunun önemini biliyor ancak daha da önemli olan bundan sonraki stratejinin olduğunu düşünüyor.
Paris uçağı havalanırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; İnciraltı’nda Danıştay'a yapılan saldırının beşinci yıldönümü nedeniyle Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı önünde düzenlenen törene katılıyordu.

Haberin Devamı

FATİH ÇEKİRGE: KEŞKE GİTSEYDİ

Haberin Devamı

KOCAOĞLU: "PARİS'E GİTMEYİ UYGUN BULMADIM"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!