Koalisyonda ilk çatlak mı?

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonda ilk çatlak mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 16:11

Avrupa, küresel ısınmayla mücadele kapsamında bugün yeni bir planı tartışmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin küresel ısınma ile mücadelesini yeni bir rotaya sokacak plan, İngiltere’deki koalisyon hükümetinde zıtlaşmaya neden olabilir.

Haberin Devamı

Yeni plan, gelecek onyıl içinde atmosfere yayılan sera yayılım oranında çok büyük kesintiye gidilmesini amaçlıyor. Avrupa Komisyonu, İngiltere ve diğer AB ülkeleri, sanayilerine uygulanan sert ekonomik kısıtlamalara karşı gelmelerine ve kıtada etkili olan ekonomik krize rağmen öngörülen kesintileri hayata geçirmek istiyor.

 

Times gazetesinin elde ettiği bilgilere göre, 1990’daki sera gazı yayılım oranının 2020 itibariyle yüzde 30 azaltılmasını öngören plan, AB’ye aynı yıldan itibaren her sene 33 milyar sterline (75 milyar TL) mal olacak.

 

KOALİSYONDAKİ İLK ÇATLAK OLABİLİR

Haberin Devamı

Ancak yeni planın İngiltere’nin yeni koalisyon hükümetindeki ilk çatlağı oluşturma riski bulunuyor. Bu durumun nedeni ise, Liberal Demokratlar'ın yüzde 30’luk kesinti hedefini “tek taraflı ve en kısa zamanda” kabul edeceklerine söz vermelerine rağmen, koalisyon ortakları olan Muhafazakârların bu tür bir yaklaşıma karşı çıkacaklarının beklenmesi.

 

Komisyon’un sunduğu taslak belge, AB ülkelerinin AB üyesi olmayan ülkelerden ithal edecekleri ürünlerde hafifletilmiş gümrük vergileri uygulayarak sanayilerini koruma çabası içine girmelerini akla getirdi.

 

İngiltere Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı olan Liberal Demokrat Chris Huhne, hükümetin AB’nin belirlenen hedefi tek taraflı kabul edip etmemek konusunda henüz bir karara varmadığını belirtti.

 

Enerji uzmanı Jeremy Nicholson ise AB’nin ekonomisinin zayıf olduğu bir dönemde sera gazı yayılım oranını yüzde 30 kesmeye yönelik tek taraflı bir hedef belirlemesinin Avrupa ekonomisine iyice zarar vereceğini savundu.

 

İngiltere Sanayiciler Konfederasyonu (CBI) yöneticilerinden Neil Bentley ise, yeni kesinti miktarı kararının belirlenmesinin biraz erken olduğunu ve bu yıl içinde küresel alanda bir uzlaşma sağlanmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

KOMİSYON SAVUNUYOR

Komisyon, yaşanan kriz nedeniyle yüzde 20’lik hedefin çok daha kolay elde edileceğini belirtti ve geçtiğimiz yıl AB’de binlerce fabrikanın üretimini azaltması veya kapanması nedeniyle salınım oranının yüzde 10’un üzerinde azalma gösterdiğine dikkat çekti. Ayrıca, zehirli gaz salınım oranının geçtiğimiz yıl 1990 yılına kıyasla yüzde 14 düştüğü belirtildi.

 

İş adamları ise binlerce işin kaybedilmesi ve enerji faturalarının fırlama olasılığından endişeli. Yeni plan kapsamında benzin, ısıtma ve diğer enerji kaynakları üzerine yeni vergiler konabilir.

 

AB’nin mevcut politikası, “samimi bir küresel çaba ortaya koymak için” yayılım oranının yüzde 30 azaltılmasını hedefleyen plana tüm ülkelerin ortak katılım göstermesini beklemeyi içeriyor. Ancak Kopenhag İklim Zirvesi’nde yaşanan hayal kırıklığının ardından yeni bir anlaşmanın 2011 sonuna kadar yapılması beklenmiyor.

Haberin Devamı

 

Yeni planın taslağında, yüzde 30’luk kesintiye gitmek için gereken ekonomik katkının azaldığı ve ekonomik analistlerin AB’nin belirlenen hedefi takip etmesinin onaylandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!