Koalisyona 'terapi' zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Koalisyona terapi zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 01:08

Devlet Bahçeli, dün "Fırsatçı değilsen, sorumsuzsun" diye çıkıştığı Mesut Yılmaz'ı, teslimiyetçi AB'cilikle suçladı.

MHP ve ANAP arasındaki gerginlik doruğa çıkınca Başbakan Ecevit dün akşam koalisyon liderleriyle acil bir toplantı yaptı. 45 dakikalık zirve sonrası ortaklarını yanına alarak açıklama yapan Ecevit, ‘‘Koalisyondaki uyum sürüyor. Seçimler de zamanında yapılacak’’ dedi. Koalisyonun iki ortağı MHP ile ANAP arasında AB'ye Uyum Yasaları ile başlayan ve idam cezasının kaldırılması tartışmaları ile yaşanan gerginlik dün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sert çıkışıyla doruğa çıkınca Başbakan Bülent Ecevit, acil zirve çağrısı yaptı.

Cuma günü yapılması beklenen zirve, gerginliği yumuşatmak amacıyla sürpriz bir biçimde dün akşama alındı. MHP-ANAP arasında arabulucuk rolü üstlenen Başbakan Ecevit, ortaklarını yanına alarak ‘‘koalisyon uyumunda aksama yok’’ mesajı verdi.

Hükümetin arkasında koalisyon partilerinin de tam desteği olduğunu belirten Ecevit, seçimin zamanında yapılacağının da altını çizdi.

Bahçeli'nin ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ı eleştiri bombardımanına tuttuğu MHP grup toplantısını Başbakanlık'ta izleyen ve ardından öğle yemeği için Resmi Konut'a giden Başbakan, Başbakanlığa döner dönmez ortaklarını zirveye çağırdı.

MHP Lideri'nin sert çıkışı gün boyu siyaset kulislerini hareketlendirirken, eleştirilere hedef olan Yılmaz sessizliğini korudu.

TAM BİR UYUM İÇİNDEYİZ

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın da katıldığı, 17.05'te başlayan zirve 45 dakika sürdü. Uzun süreden beri üçlü görüntü vermeyen liderler, zirve sonrası habercilerin karşısına birlikte çıkarak, ‘‘koalisyondaki uyum sürüyor, seçim de zamanında olacak. Kaygılanacak bir şey yok’’ mesajını verdiler.

Ortak açıklamayı Ecevit yaptı. Sözlerine geleneksel liderler toplantısını bayram tatili ve görev gezileri nedeniyle geciktirdiklerini belirterek başlayan Ecevit, görüşmelerinin çok verimli geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin bütün güncel sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Ecevit, ‘‘Gruplarımızın, partilerimizin tam bir uyum içinde bu hükümeti desteklediğine bir kere daha tanık olmuş olduk’’ dedi.

AB'DE AYRILIĞIMIZ YOK Son zamanlarda, özellikle Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sağlayıp sağlamama konusunda kamuoyunda bazı tartışmalar olduğuna dikkat çeken Ecevit, şunları söyledi:

‘‘Bunlar doğaldır. Ancak şu kesin ki AB'ye üyelik konusunda, hükümetimizin ve hükümet ortaklarımızın herhangi bir tereddütleri, herhangi farklı bir düşünceleri yoktur. Elbetteki, uygulama ile ilgili bazı ayrıntılar tartışılır, tartışılacaktır. Biz, bütün tartışmaların üstesinden geliyoruz ve uyumu aksatmadan sürdürüyoruz. Bundan sonra da böyle olacaktır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!