Koalisyon satrancı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon satrancı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 00:11

Koalisyon turlarıyla ilgili stratejiler ortaya çıkmaya başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pazartesi günü CHP ile başlayacağı görüşmelerin ilk turunda, ‘havaya bakılacak ve nabız yoklanacak’. İkinci tur görüşmeler bayramdan sonra yapılacak. Bu görüşmelere ‘dosyalarla’ gidilecek. Görüşmeler hangi parti ile iyimser havada geçerse, üçüncü veya dördüncü tur da yapılabilecek.

Haberin Devamı

İLK TUR NABIZ YOKLAMA


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı’ndan görev almasının ardından hazırlıkları süren koalisyon görüşmeleri için tüm partiler pozisyon belirlemeye başladı. Siyasi kulislerde, ‘koalisyon satrancı’ olarak nitelendirilen ilk tur görüşmelerde, kapıların tam kapanmaması için ‘nezaket ve açık sözlülük’ esas olacak. AK Parti, ilk turda muhataplarının ‘bakış açısı, beklentileri ve pozisyonunu’ görmeyi umuyor. Bir anlamda nabız yoklanacak. Bu görüşmelerde ana tema, ülkenin uzlaşma ile kurulacak yeni bir hükümete olan ihtiyacı olacak. Pazartesi günü CHP, salı günü MHP, çarşamba günü de HDP ile yapılacak ilk tur görüşmelerde, uzlaşmanın kaybedilmemesi için yapılacak açıklamalara dikkat edilmesi uyarısında da bulunulacak. Görüşmelerdeki yaklaşım, kamuoyuyla da paylaşılacak.

Haberin Devamı


İKİNCİ TUR DOSYALI GEÇECEK


Bayramdan sonra yapılması planlanan ikinci tur görüşmeler, asıl hamlelerin yapıldığı toplantılar olacak. Bu toplantılara dosyalarla gidecek partiler, ‘ortak ilkeler, ortak noktalar, seçim vaatleri, partilerin ilkeleri’ gibi konulardan oluşan dosyalarda bu kez koalisyon olasılığı gündeme gelecek. Görüşmeler daha da derinleştirilecek. Özellikle CHP ve MHP ile yapılacak görüşmelerde ayrıntılara girilecek. İkinci tur görüşmeler, koalisyonla ilgili ilk umutların habercisi olacak. Uzlaşmaya varılıp varılmayacağına bu görüşmelerde karar verilecek. CHP veya MHP ile buna ilişkin umut doğarsa, üçüncü veya dördüncü tur görüşmeler de yapılabilecek.


HEYETLER AK PARTİ'YE GÖRE


Liderlere eşlik edecek heyetler, haftasonu belirlenecek. AK Parti, CHP ve MHP dosyalarını hazırlayan ve konuya hâkim olan komisyon üyelerinden temsilci seçecek. AK Parti’nin heyetinde grup başkavekili, bakan ve genel başkan yardımcısı yer alacak. Davutoğlu’nun danışmanlarından bir ismin de heyette olması bekeniyor. CHP ve MHP de görüşmelere katılacak heyeti AK Parti’nin heyetine göre belirleyecek.


KULİSLERDE ILIMLI HAVA HÂKİM


İlk tur görüşmelere yönelik hazırlıklar sürerken, CHP ve MHP yönetimlerinden de ılımlı açıklamalar gelmeye başladı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, koalisyon görüşmeleri için “Önce Başbakanı dinleyeceğiz. Yaklaşımlarını görmemiz lazım. Bu görüşmede yapıcı ve pozitif olacağız” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise parti olarak hiçbir zaman kapıyı kapatmadıklarını söyledi. Yalçın’ın “Taşın altına elimizi koyacağımızı daha önce de söyledik. Azınlık hükümeti önceliğimiz değil” sözleri de olumlu yorumlandı. MHP tabanının koalisyon ortaklığına sıcak baktığı mesajlar, MHP’nin sürpriz yapabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Koalisyon görüşmeleri öncesi kulislere ılımlı bir havanın hâkim olması dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!