Koalalar kısırlaştırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Koalalar kısırlaştırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avustralya'ya özgü bir memeli türü olan koalaların sayısında büyük bir patlama yaşanıyor. Bu nedenle Avustralya'nın güney sahillerindeki Kanguru Adası'nda nüfus patlaması yaşayan koalalar için kısırlaştırma programı yürütülüyor.

Koalalar, kangurularla birlikte Avustralya'ya özgü hayvanların başında geliyor. Otobur olan koalalar, bol tüylü kürkleri sevimli yüzleriyle oyuncak ayıları andırıyorlar. Fakat kendilerine ağaç gövdelerini mekan seçip, yaprakları kemiren koalalar, oyuncak ayılar kadar zararsız değil.

Kanguru Adası'nda 1920'de sayıları sadece 18 olan koalalar büyük bir nüfus patlaması yaşadı. Şimdilerde sayıları 5 bini bulan bu hayvanlar, okaliptüs ağaçlarını kemirerek çevreye büyük zarar veriyorlar. Koalaların hızla üremesi karşısında eli kolu bağlı kalan görevliler, sonunda çareyi kısırlaştırma programında buldular.

Geçen Ağustos ayında start alan ‘Dev Koala Operasyonu’ çerçevesinde adaya hayvanların yaralanmadan yakalanması için tuzaklar kuruldu. Tuzağa düşen koalalar, derhal ameliyat masasına yatırılarak üreme yetenekleri ortadan kaldırılıyor. Koalaları kısırlaştırma seferberliği, çevre ve hayvan hakları derneklerinin tepkisine yol açtı. Bu uygulamanın Avustralya'nın maskot ayvanlarından biri olan koalaların neslini tehlikeye sokacağını öne sürüyorlar.

Ancak itirazlara rağmen operasyon tam hızıyla devam ediyor. Şimdilik program çerçevesinde 2500 koala kısırlaştırıldı. Program çerçevesinde koalaların tamamı değil, önemli bir kısmı kısırlaştırılacak. Koala neslinin tükenmemesi için bazı hayvanlar, kısırlaştırmadan muaf tutulacak.

Sevimli Koala harem meraklısı

Koala, hayvanlar aleminin en ilginç üyelerinden biri. Genel kanının aksine ayılarla bir akrabalığı bulunmuyor. Bilimsel adı ‘‘phascolarctos cinerus’’ olan koalalar, keseli hayvanlar familyasından. Asla yuva yapmayan koalalar, yemeyi çok sevdikleri okaliptüs ağaçlarında gece gündüz tembel tembel gezinmeye bayılıyorlar. Koalalar küçük haremler kurmaya bayılıyorlar. Soğuğa ve sıcağa karşı mükemmel yalıtım sağlayan kürkleri, çok değerli. Özellikle 19'uncu yüzyılda yaygın şekilde avlanan koalalar, bu dönemde yok olmanın sınırından döndüler. Daha sonra koruma altına alınan sevimli hayvanlar, yeniden hızla ürediler. Avustralyalı çevreciler, şu sıralar yoğun bir şekilde sürdürülen kısırlaştırma kampanyasını anlamsız buluyorlar. Kısa bir süre önce, 2000 yılındaki olimpiyat oyunlarında bölgeye gelecek 10 milyon turistin ulaşımını kolaylaştırmak için yapılacak havaalanı projesi, koalaları korumak için iptal edilmişti. Şimdi çevreciler, ‘‘Hükümet düne kadar koalaların en büyük koruyucusuydu. Şimdi ne değişti’’ diye soruyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!