Klimanın tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Klimanın tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önce palmiye yaprakları vardı, sonra soğutma makinaları geldi

Klimanın tarihi insanlık kadar eski. İlk insanlar vücut ısılarını koruyabilmek ve kişisel konfor yaratmak için hayvan derilerini kullanıyorlardı. Daha sonraları Mısırlı egemen sınıf palmiye dallarıyla kendisini serinleten esirler kullandı. Romalılar ise meşhur hamamlarında ventilasyon ve ısıtma sistemleri kullandılar. Orta Çağlarda Leonardo Da Vinci yakın bir arkadaşının evinin odalarını havalandırmak (ventilasyon) için su gücü ile çalışan bir fan yaptı.

Ventilasyon ve merkezi ısıtma 19'uncu yüzyılda hızla gelişti. Fanlar, buhar kazanları, radyatörler icad edildi ve kullanılmaya başlandı. 1844'de John Gorrie (1803-1855) U.S Marine Hastanesi'nin (Florida) yöneticisi, yeni soğutma makinasını tanıttı. 1851'de 8080 patentini aldı. Bu dünyadaki ilk ticari soğutma ve havalandırma makinasıydı.

İklimlendirme yani klimanın gerçek babası ise Wills H. Carrier. Klima endüstrisinin bütün hesaplamalarında bir otorite haline gelen Carrier 1922'de ilk centrifugal refrigeration machine'i (santrifüjlü soğutma makinesi) icat etti. Klima, ilk büyük kullanım alanını 1920'li yılların başında tiyatrolarda buldu. Diğer önemli dönüm noktası 1930'da Du Pont şirketinden Thomas Midgley'in Freon soğutucuyu geliştirmesi oldu.

Hızla devam eden teknik gelişmeler sonucunda 1950'li yıllardan itibaren split tip klima cihazları kullanılmaya başlandı.

İklimlendirme havayı ısıtan, soğutan, temizleyen, çeviren (devrettiren) bir süreç ve sürekli olarak nem içeriğini kontrol ediyor. Günümüzde insanlar daha rahat ve verimli yaşayabilmek için klima cihazlarını tercih ediyorlar. Türkiye'de son yıllarda split klima kullanımı başta otel, hastane, okul ve işyeri olmak üzere evlerde de yaygınlaşmaya başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!