KKTC’de ‘çatışma çıkacak’ korkusu

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de ‘çatışma çıkacak’ korkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 01:44

KKTC’de Türkleri ikiye bölen tarihi referanduma 2 gün kala sokaklarda büyük bir gerginlik yaşanıyor. Başkent Lefkoşa’da önceki gece iki grup arasında çıkan kavga hemen siyasete yansıdı ve liderler çatışma çıkmaması için gençlere ‘sakin olun’ çağrısı yapmaya başladı. Kıbrıslı Türkler, referandum öncesi ve sonrasında iç karışıklıktan büyük endişe ediyor.

İki gün önce Girne’de evet ve hayır yanlısı birkaç kişi arasında çıkan kavganın ardından önceki gece Lefkoşa’da iki grup arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Polisin verdiği bilgiye göre, Lefkoşa Göçmenköy’de 20 kişilik bir grup, evet yanlısı olduğu belirtilen 6 gence saldırdı. Polis, 47 genci tutukladı. İçişleri Bakanı Özkan Murat tutuklananların tümünün Türkiye uyruklu olduğunu belirtti.

ESERİNLE ÖVÜN DENKTAŞ

KKTC medyasından ‘Yeni Düzen’ gazetesi, çatışma haberini ‘Eserinle Övün Denktaş’ manşetiyle verince Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş hemen basın toplantısı düzenledi. Gençleri sağduyulu olmaya çağıran Denktaş, ‘Kimsenin bu memleketi savaş alanına çevirmeye hakkı yok. Aksi düşüncede olanlar, evlerine kapansınlar’ diye sert uyarıda bulundu.

Yerel televizyon kanalları da bültenlerinin büyük bir bölümünü, iç çatışma korkusuna ayırdı. Televizyonları arayan Kıbrıslı Türkler, çocuklarını okullara gönderme konusunda büyük bir endişe taşıdıklarını ve evet yanlıları ile hayır yanlıları arasında çatışmaların şiddetlenmesinden endişe ettiklerini dile getirdiler.

Fısıltı gazetesi çalışıyor

KKTC sokaklarında fısıltı gazetesi referandum ve sonrası ile ilgili çok değişik iddialar ortaya atıyor. İddialardan bazıları şöyle:

Hükümetin verdiği vatandaşlar listesinin yarısı ölmüş insanlar. Türkiye kökenlileri hemen atacaklar

Milliyetçi Türkiyeliler Mersin’den gemilerle ve hava yoluyla adaya akın ediyor ortalığı kan gölüne çevirecekler.

Referandumun hemen ardından Türkiye’ye vize konulacak, Türkiye’liler toplanacak.

Rumlar referandumun hemen ardından verilecek topraklara akın edecek ve Türkleri evlerinden hemen atmak isteyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!