KKTC Cumhurbaşkanı'ndan maaşlı cevap

Güncelleme Tarihi:

KKTC Cumhurbaşkanından maaşlı cevap
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 14:17

KKTC’deki protestolarda kullanılan bir pankartla başlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve bakanların tepkileriyle devam eden krizle ilgili KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açıklamalarda bulundu. ‘Besleme sözü hepimize ağır geldi.’ diyen Eroğlu, kendi maaşını örnek göstererek cevap verdi.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,Türkiye'de bazı yanlış yorumlar yapıldığına işaret ederek, “İşte 'fakir fukaranın boğazından kesilip Kıbrıs'a gönderilir, Kıbrıslı Türkler yerler' gibi laflar bizleri üzmektedir. KKTC'nin gelirleri sınırlı olduğu için anavatan Türkiye bize bu desteği vermektedir. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz maddiyata dayalı bir şey değil” dedi.

 

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DESTEĞİ

       

Eroğlu, bubütçeye Türkiye'nin katkısı olduğunu belirterek, şunlarısöyledi:


“KKTC'nin kendi kendine yeterli olmadığını söylemeye gerek yok. Bu sene için Türkiye'nin 850 milyon lira katkısı var. Bütçemizin üçte birine yakın birkısmı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından verilmektedir. Zaman zaman maaş ödemelerinde sıkıntıyagirildiği zaman bu kaynaktan faydalanılmaktadır. 'KKTC'ye parayı gönderirler, KıbrıslıTürkler yerler' gibi laflar çıktığı zaman ben üzülüyorum. Bu para yenmiyor.Hükümet edenler bu parayı yemiyor. Hükümet edenler, yine T.C Büyükelçisi ve TC Yardım Heyeti yetkisi dahilinde bu parayı kullanmaktadır. Türkiye'de bazı yanlış yorumlar yapılmaktadır. İşte 'fakir fukaranın boğazından kesilip Kıbrıs’a gönderilir, Kıbrıslı Türkler yerler' gibi laflar bizleri üzmektedir. KKTC’nin gelirleri sınırlı olduğu için anavatan Türkiye bize bu desteği vermektedir.

"İLİŞKİLERİMİZ MADDİYATA BAĞLI DEĞİL"

BizimTürkiye ile ilişkilerimiz maddiyata dayalı bir şey değil. Bizim bayramlarımız sizin bayramlarınız, bizim dilimiz sizin diliniz, bizim dinimiz sizin dininiz.Bizim milletimiz sizin milletiniz. Bizzat Kıbrıs'a Osmanlı tarafından gönderilen insanlarız. O ülkede, o topraklarda Türklüğü her şeye rağmen bugüne kadar yaşatmış, Türk olmakla övünmüş ve Türklüğümüzden hiçbir zaman fedakarlık etmemiş insanlarız. Dolayısıyla bizim sizden farkımız yok. Özellikle gerek müstemleke döneminde gerek EOKA döneminde her şeye rağmen Türklüğünü korumuş insanlarız.Dolayısıyla son zamanlarda bazı söylentiler bizi üzmektedir. 'Kıbrıs Türkü Türkiyelileri sevmez' gibi sözler söylenmektedir. Bu beni üzmektedir.”

Haberin Devamı

       

Haberin Devamı

 “İLİŞKİLERİMİZ KARDEŞLİK İLİŞKİSİ”

       

Eroğlu, halkın içinde çeşitli düşünceden insanlar olduğunu, bazılarının Türkiye’den gelenlere karşı tepkisi ve kavgası olabileceğini, bunun Türkiye içinde de olduğunu söyledi.


O nedenle, kişilerin kırgınlıklarını, söyledikleri sözleri genele bağlamamak gerektiğini ifade eden Eroğlu, KKTC'de yapılan mitingte yaşananlara işaret ederek, şöyle devam etti:


“Mitingi düzenleyenlerin arasına sızmalar olmuştur ve değişik pankartlar açılmıştır, sloganlar atılmıştır. Bunun yansıması Türkiye'de oldukça rahatsız edici olmuştur. Haklı olarak tepkiler de olmuştur ama şunu söylüyorum, ana ile evlat arasında bazen kırgınlık olur, kardeşler arasında kırgınlık oluyor. Bizim Türkiye ile ilişkimiz kardeşlik ilişkisidir. Menfaate dayalı bir ilişki değildir.Biz kendimizi Türk ulusunun parçası olarak gören insanlarız. Elbette bazıkişilerin görüşleri zaman zaman can sıksa da onu genele teşmil etmenin bencehiçbir gayesi yok, doğru da değildir.”

"2 MART’TA TEKRAR MİTİNG YAPILACAK"

Haberin Devamı

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir arayagelen Eroğlu, hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri protesto etmek amacıyla 2Mart'ta tekrar miting yapılacağını, bu miting öncesinde, geçen mitingdeyaşananların yaşanmaması için gerekli kesimlere uyarılarını yaptıklarınıanlattı.


Eroğlu, “Geçmişte yapılan mitingden artık sendikanın da hükümetin deders alması gerekiyor. Bizim de dersler çıkarmamız gerekiyor. 2 Mart'ta yapılacak mitingde imkanlarımız nispetinde sendikalardan bazı isteklerimiz olacak. Eylem haktır. Miting yapma hakkı... Ama Türkiye ile bizleri rencide edecek, iki ülke,iki halk arasında kırgınlıklar yaratacak pankart ve sloganlara fırsat vermemek adına telkinlerimiz yapılmıştır, yapılmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı


Türkiye ile KKTC'nin diyalogdan kaçmaması gerektiğine işaret eden Eroğlu,her iki tarafın da biraz sabırla bazı konuları izlemesi ve birbirleriyle her zaman diyalog içinde olması gerektiğini anlattı.


“13. MAAŞIN KALKMASI SOSYAL PATLAMAYA NEDEN OLUR”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bir gazetecinin“13. maaş uygulamasına” ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:


“13. maaş benim başbakanlık dönemimde de uygulanıyordu. Bunun kalkması yönünde bazı görüşler ortaya çıkmasına rağmen kabul etmedim. Çünkü 13. maaşın kalkması başka başka sosyal patlamalara sebep olacaktı. Bütün ekonomik krizlerde hükümetler tedbirler alır. Bu alınırken de halkın düşüncesini, toplumun yapısını dikkate alarak, sosyal patlamaya neden olmayacak şekilde zamana yayarak alınmalıdır.

Haberin Devamı


“EN YÜKSEK MAAŞ ALAN BENİM”

Şimdi emekli maaşından vergi almaya kalktı hükümet. Bunun üzerine emekliler bunu Anayasa Mahkemesine götürdü. Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etti. Hükümet bunu uygulamaktan vazgeçti Anayasa Mahkemesinin kararıyla. Maaşlar konusunda yanlış anlamalar vardır. Benim maaşım cumhurbaşkanı olarak 9 bin liradır. En yüksek maaş alan benim Kıbrıs'ta. Bizde maaşlar 1700-1800 liradan başlar. Derece derece ve seneye göre. Mesela bir müsteşarın maaşı 5 bin lira civarındadır.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!